Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Sessieverslag Alijn Danau - Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Bouxier!

Door toedoen van mijn vrouw belanden we in de voorlaatste week van augustus in de Auvergne. Een dunbevolkte streek in La Douce France waarover ik al sinds mijn jeugd aanlokkelijke verhalen hoor, maar waar ik tot dusver nooit eerder geweest ben. In die nevelen van mijn jeugd leek het me een soort aards paradijs waar het heerlijk vertoeven was. Toegegeven, een en ander had van doen met een niet onaardig ogende deerne waarop ik mijn oog had laten vallen en van wie ik wist dat haar ouders er een buitenverblijf hadden. Ik hoopte vurig dat ze me op een zomerdag meevroeg naar daar. Nu, ze heeft me uiteindelijk wel meegevoerd naar andere bovenaardse plekken maar de Auvergne was daar helaas niet bij. Dat ik er meer dan dertig jaar later alsnog beland is een fijne speling van het lot.
Ik had eerder al mijn oor te luister gelegd bij m’n copain Frank 'Blank' Vercruysse, notoir Frankrijkkenner en ex-inwoner van het Wijn- en Stokbroodland. Volgens hem betrof het een streek met vooral veel rotsen, weinig groen en was het in wezen een oeroud vulkanisch gebied. Misschien had hij zijn medicijnen niet geslikt of had hij er net teveel van genomen, wie zal het zeggen, maar de plek waar we uiteindelijk terechtkomen beantwoordt van geen kanten aan zijn beschrijving. Het is er gewoon prachtig groen, bosrijk en verlaten. Precies zoals ik het graag heb.
Soit, mijn vrouw had het idee geopperd om dit jaar eens een huis te huren bij een (vis)water. En wie ben ik om haar ideeën naar de prullenmand te verwijzen? Neen, je moet je vrouw te allen tijde steunen en al helemaal als ze er een dergelijke ronduit schitterend gedachtengoed op nahoudt. Bas van Klaveren, de man achter het mega-imperium The Carp Specialist had precies in zijn gamma wat zij voor ogen had: een smaakvol ingerichte gite met badkamer, keuken, living, tv en wifi, 2 slaapkamers etc. En er lag ook nog een viswater bij, Bouxier genaamd, met een aanlokkelijk bestand aan karper. Ik moet toegeven dat ik al minder leuke vooruitzichten heb gehad wat gezinsvakanties betreft dus stemde ik goedkeurend in met haar plan en karden we op zaterdag 20 augustus in alle vroegte richting Bouxier.
Zoals gebruikelijk duurt de rit altijd anderhalf uur langer dan de GPS je voorrekent, maar bon rond de klok van 15.00u (een uur later dan voorzien) arriveren we ten slotte op onze bestemming. Hondsmoe van de rit wil ik eigenlijk de eerste dag vooral rusten. Die moeheid verdwijnt echter als sneeuw voor de zon van zodra ik oog in oog met het water sta. Onze stek (en elke andere stek) heeft een prachtig afgewerkt ponton met een stijlvolle cabane. Je hebt dus niet eens een bivvy nodig, maar kan al je spullen kwijt in deze houten keet. Het lijkt alsof mijn batterijen zonet een oplaadbeurt hebben gehad want ineens bekruipt de zin me om al meteen te gaan vissen.
Zo gezegd, zo gedaan. De boot wordt vol lucht geblazen en er volgt meteen een verkenningstocht. Ondiep water in de kant maar na een meter of 50 begint het toch af te lopen. Ik heb dieptes tot circa 4 meter op de stek. Moet lukken, hoor ik mezelf denken. En lukken doet het zeker want nog voor ik de vierde hengel kan wegbrengen loopt de derde al af! Een 13,6 kg wegende en hard knokkende spiegel was al na 5 minuten met een CC Moore Live System boilie aan de haal gegaan. Door toedoen van de hier naar verluidt rijkelijk aanwezig katvispopulatie had ik geopteerd voor 24 mm voerbollen en een Live System hard hookbait als haakaas. Nu, veel tijd om het aas te inspecteren, laat staan te consumeren krijgen de cats voorlopig niet. Niet dat ik daar om maal.
Tegen mijn verwachtingen in blijft het gedurende de nacht rustig en volgt vis nr 2 pas nadat de zon al een tijdje is opgekomen. Maar het gaat in stijgende lijn want dit keer is het een 15,6 kg wegende schub. Mijn vrouw en kleine Mauro liggen nog tegen mekaar op te knorren in de gite dus ga ik hen wakker maken om de vis te fotograferen. Tot mijn verbazing maakt ze niet zo heel veel bezwaar om nu al haar bed te verlaten (ze houdt immers van uitslapen) en even later zwemt de vis alweer zijn vrijheid tegemoet. Twee uur later gaat dezelfde hengel opnieuw af! Er volgt alweer een hele sterke vis en een lange dril. Na ruim twintig minuten glijdt een langgerekte 19,8 kg wegende spiegel in het net. Niet verkeerd, denk ik bij mezelf. Weer eens dik twee uur later volgt er zelfs een nog grotere vis die in tegenstelling tot de vorige een stuk minder vecht. Maar rouwig ben ik daar niet om, want het is immers een bak! Ik herken hem vrijwel meteen van zodra hij in het net zit als de topvis van het water. Ik had immers meerdere afbeeldingen van de markante getekende spiegel zien passeren op de website van The Carp Specialist. Nu, de vis zit op zomergewicht en weegt met zijn 23,2 kg een viertal kilo minder dan bij z'n topgewicht van dit voorjaar, maar daar wil ik hoegenaamd niet om malen. Het is gewoonweg een prachtig beest en het blijft dus crescendo gaan. 's Avonds vang ik nog een kleinere spiegel (8,4 kg) zodat ik de eerste 24 uur al kan afsluiten met 5 vissen. Het had de ganse dag flink gewaaid en de westenwind stond mooi op de oever die ik kon bevissen, ideale omstandigheden dus.
De volgende dag was er helaas geen zuchtje wind meer te bespeuren en werd het bloedheet. Tot 30°C. De vis reageerde navenant. Ze vraten niet en ik bleef op mijn honger zitten.
Pas op dag 4 krijg ik opnieuw een vis gevangen. Op dezelfde hengel en plek waar ook de vorige vier vandaan kwamen. Wel weer een goeie, een hoog gebouwde 20,2 kg spiegel ontsteekt weer het vuur in me dat was uitgedoofd na de hete en visloze dag van gisteren. Het is nog steeds heet, maar vandaag staat er gelukkig weer een tikkeltje wind, al blaast hij jammerlijk genoeg compleet de andere richting uit. Kleine Mauro heeft de tijd van zijn leven, vangt kikkers en vlinders, holt achter sprinkhanen aan en vist kreeften op die hier in grote getale blijken voor te komen. Je ziet ze 's avonds de kant op komen. Helaas hebben ook de katvissen intussen mijn voerstekken ontdekt en dien ik op twee hengels over te schakelen op tijgers. Die bieden gelukkig soelaas.
Intussen heb ik mijn buren beter leren kennen. Het blijken zelfs landgenoten te zijn. Een Bruggse tweeling luisterend naar de namen Steven en Hannes die bovendien uiterst sympathiek zijn en me een biertje komen aanbieden. Bij het browsen door mijn vangstfoto's herkent Steven de vis als de topvis die uitgerekend hij op topgewicht ving afgelopen mei. Wat een aardig toeval.
Dag 5 breekt aan en schenkt me ook meteen in al zijn vroegte een langgerekte schub die krap de dertigpondsgrens doorgaat. Het geeft me de gelegenheid om in alle rust het wateroppervlak af te spieden. Tussen de dansend nevelslierten zie ik tot drie maal toe een dompelende karper. Telkens net op of voorbij de grens van m'n stek. Ze weten verduiveld goed waar de safe zone is!
Het is heet vandaag, de plaatselijke Frank Deboosere stelt 33°C in het vooruitzicht. Niet echt mijn ding, maar we staan er voor en we moeten er door. Ondanks de verzengende hitte gaat er net op de middag een karper met een tijgernoot vandoor. Net die tijgernoot die aan de haak van hengel drie is vastgeknoopt. Hij knokt een aardig potje weg, zoals de meeste vissen hier, en glijdt pas na een kwartier over de netkoord. Een hoog gebouwde spiegel van 15,5 kg. Met een flinke scheut water op zijn lijf is hij meteen klaar voor digitaal. De rest van de dag is het puffen, zweten en hijgen.
De volgende dag is het code rood. Er staat 37°C op het menu. Was het gisteren al Danteiaans, vandaag is het dat zo mogelijk nog meer. Je wordt onwel van de hitte. De vis geeft verstek en ik kan hem geen ongelijk geven. Trouwens, ik heb geen enkele zin of behoefte om er in deze vermaledijde temperaturen één te vangen. Ik ben bang dat hij gebakken is tegen de tijd dat hij op de foto staat. Ik breng zo veel mogelijk tijd door in de heerlijke koelte van de gite met de receiver op de vensterbank. Om de paar uur duik ik voor wat afkoeling onder een koude douche, dat helpt. Net voor de zon ondergaat krijg ik zowaar een fluiter op mijn linkse buitenhengel. De eerste vis van die kant. Ik sjor snel kleine Mauro zijn reddingsvest aan en neem hem mee in de boot. Hij is helemaal opgewonden van wat er zich afspeelt en kan niet wachten om de vis te scheppen. Na een felle dril vangen we vis nr 9, een lange mannelijke half rijen van 9,3 kg en kan deze nog net voor het ondergaan van de zon op de gevoelige plaat.
Vrijdag en meteen ook onze laatste volle dag van ons verblijf. Er staat hetzelfde weer van gisteren op het programma. Weinig aanlokkelijk vooruitzicht dus. Echter de dag begint prima want net bij het eerste ochtendgloren krijg ik een fluiter op m'n kantstok. Ik had gisterenochtend een vis zien head-and-schouderen op nog geen 10 meter uit de kant dus leek het me gisterenavond geen fout idee om daar eens een hengel te positioneren. Ondanks de ondiepte (1,4 m) en warme watertemperaturen. En het is opnieuw een goede vis, een 15,1 kg spiegel. Dat wordt meteen ook de laatste van de reeks. De rest van de dag is het opnieuw puffen en zweten maar de sessie is al bij al prima uitgedraaid. Ook Hannes en Steven vingen een mooie reeks vissen met een krappe veertiger er bij.
Afsluitend kan ik zeggen dat dit soort gezinsvakanties me wel bevallen en smaken naar meer. Hopelijk denkt mijn vrouw er volgend jaar ook (nog) zo over.
Alijn Danau
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek Domaine de Bouxier

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6990 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Al ruim vier jaar doen wij als Hengelsport Leiden jaarlijks diverse karper-trips met klanten naar binnen- en buitenland. Wij huren dan één of meerdere wateren af om met onze klanten naar toe te gaan. Vanaf dag 1 is The Carp Specialist hierin onze partner. Bij The Carp Specialist weet je dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan en dat alles tot in de puntjes geregeld is. Zijn aanbod is groot en divers, zo kunnen wij onze klanten altijd wat leuks bieden!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Robert & Martijn
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 58.639 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dynamite Baits
Koicenter Tiel
Grain Baits
Korda
Cipro Baits
Nash Tackle
KWO
PK Baitboats
MTC Baits
NTEC
Dragon Baits