Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Back to basic? Werpen versus varen...

In elke hobby loop je weleens tegen een dilemma aan: wordt 't een wit of zwart konijn, een 'huis-, tuin- en keukenkonijn' of een Vlaamse reus, of toch een cavia misschien? Tja... dit jaar liep ik in mijn visserij tegen iets soortgelijks aan: werpen of varen?
In mijn eigen visserij speelt het gebruik van de boot en/of voerboot een grote rol. Niet omdat ik 'te lui ben om te werpen', maar eerder omdat het gebruik van de dieptemeter me in staat stelt om een goed inzicht in de bodemstructuur te krijgen. Mijns inziens een cruciaal onderdeel in de visserij, door een goede kennis van het bodemverloop is vaak goed in te schatten waar de vis aast onder bepaalde weersomstandigheden en condities. Een prikstok, goede dieptemeter met GPS (voor het maken van kaarten) en een onderwaterkijker zijn voor mij echte 'essentials'... tenminste dat dacht ik altijd!
Dit voorjaar kregen we de mogelijkheid om Etang de la Poitevinière te fieldtesten en aan ons pakket toe te voegen. Een prachtig water van ruim 60 hectare in een haast sprookjesachtige omgeving. Een kasteel, uitgestrekte bossen en een uitdaging visbestand... echter wel met een (voor mij) behoorlijke kanttekening: het gebruik van boot en voerboot is er niet toegestaan. Dat vraagt dus om een alternatieve aanpak, Back to basic!
Tijdens de week op Etang de la Poitevinière werd ik onaangenaam verrast door mijn eigen onkunde... peilen, spodden, secuur werpen en voeren op lange afstand was ineens een hele opgave. Waar ik normaal mijn bootje gebruikte om snel een goed overzicht te kijrgen van de bodemstructuur, stond ik nu uren te peilen om interessante diepteverschillen te vinden. Bij elke worp bovendien nogeens peinzend over de vissen die ik door al 't lawaai zou wegjagen. Tja, de moed zakte me aardig in de schoenen, vooral omdat ik merkte dat ik minder zelfvertrouwen had in deze manier van vissen. 't Voelde een beetje alsof ik 'op de gok' aan het vissen was. Een schril contrast eigenlijk met een jaar of 10 geleden, toen ik nog niet beschikte over een boot en dieptemeter, en dat vertrouwen wel had. Is de ontwikkeling die ik had doorgemaakt van 'werpende visser' naar 'varende visser' wel een positieve?
Die vraagstelling hield me tijdens de gehele week bezig, en een goed antwoord heb ik er niet op kunnen vinden. Met elke vis die ik werpend ving groeide het vertrouwen, maar rees ook de vraag: hoeveel had ik op Etang de la Poitevinière kunnen vangen als ik wel gebruik mocht maken van een boot of voerboot? Een vraag die ik helaas niet kon beantwoorden natuurlijk.
Aan beide 'technieken', werpen en varen, kleven natuurlijk een aantal voor- en nadelen. Sommige objectief, maar veelal subjectief. Als karpervissers zitten we tenslotte 't grootste gedeelte van de sessie te duimendraaien en is vertrouwen in de gekozen aanpak essentieel. En juist dat vertrouwen miste ik vooral in het begin van mijn sessie... werpend vissen op een water van 60 hectare, dan trekt de vis zich toch snel terug buiten werpafstand?
Uiteindelijk hebben Maarten en ik die week tal van mooie vissen gevangen, en best een geslaagde sessie beleefd. Etang de la Poitevinière is prachtig, en we zijn werkelijk verknocht geraakt aan het water. Wel vragen we ons af of we het water niet nog leuker zouden vinden wanneer het gebruik van de boot en/of voerboot zou zijn toegestaan? De vis zou groeien (meer voer), betere aaspresentatie en inzicht in de bodemstructuur, minder lijnbreuk en beschadigde vis... dat zou mooi zijn! Of zien we 't verkeerd en zijn we als 'moderne' vissers teveel verwend met moderne technieken en doet het gebruik van een boot juist afbraak aan het idyllische karakter van het water?

Wat vindt u?

We zouden het erg leuk vinden als u wilt deelnemen aan onze 'Poll': Werpen of varen?, die we op de The Carp Specialist Facebookpagina hebben uitgeschreven. Op deze manier krijgen we er zicht op wat u vindt, zodat we de eigenaar van Etang de la Poitevinière kunnen adviseren wat te doen qua regelgeving. Wilt u ons svp helpen door te stemmen?
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6975 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Ik ben karpervisser in hart en nieren en boek sinds een jaar of 5 mijn visvakanties bij The Carp Specialist. Ooit zal ik ongetwijfeld wel een keer naar Frankrijk af reizen, maar ik ben verzot op vislocatie Het Broek in Nederland. Alles wordt altijd prima verzorgd en de reisdocumenten zijn ruim op tijd en zeer overzichtelijk. Er staan al weer verschillende trips in de planning en ik kijk er enorm naar uit!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Leo Reichholdt
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 58.587 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

MTC Baits
Koicenter Tiel
Dynamite Baits
Cipro Baits
Nash Tackle
NTEC
Dragon Baits
Korda
KWO
PK Baitboats
Grain Baits