Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Extreme droogte in de Franse Allier leidt tot lage waterstanden!

Niets zo veranderlijk dan de natuur... en wie 't nieuws volgt hoort met regelmaat het milieu voorbij komen. Extreme weersomstandigheden schijnen steeds vaker voor te komen: waar bepaalde werelddelen last hebben van orkanen, veel smeltwater en extreme regenval kampt vooral West-Europa met relatief lange en droge perioden. In Nederland is vooral Twente 'de pineut', waarbij er door de boeren en waterschappen aan de bel wordt getrokken. In Frankrijk is het met name de Allier waar al maanden wordt gebeden voor regen. De droogte heeft niet alleen invloed op de boeren, maar ook wij als karpervissers hebben natuurlijk te maken met deze 'force majeure'. Moedertje Natuur... ze doet wat ze wilt!

In het eerste halfjaar van 2019 is er in de Allier zo'n 50% minder neerslag gevallen dan in het eerste halfjaar van 2018, wat op zijn beurt ook al een behoorlijk droog jaar was. Zoals wij ze ook in Nederland en België kennen zijn er door de overheid in Frankrijk reeds diverse maatregelen afgekondigd om het waterverbruik te beperken, om zo het grondwaterpeil op niveau te houden. Uiteraard heeft deze droogte zijn weerslag op de waterstanden op enkele van onze wateren. Momenteel staat de waterstand op met name Bouxier, La Ramade, Le Taillis des Landes & Windmill Lake lager dan normaal rond dezelfde tijd van het jaar. Dit is iets wat we natuurlijk betreuren... maar in hoeverre heeft het eigenlijk impact op de visserij?


Minder water = meer vis per m3 water
Een simpel rekensommetje maakt het duidelijk: 10 vissen op 10.000 liter water, maakt 1 vis op 1.000 liter water. Zakt het waterniveau met 10%, dan zwemt er dus 1 vis op 'slechts' 900 liter water rond. Kortom: in theorie wordt het gemakkelijker om de betreffende vis te vangen. in de praktijk lijkt het er ook op (zie bijv. de vangsten op Bouxier) dat de vangsten zelfs met lager water uitstekend zijn. Waar de vis minder 'zwemruimte' heeft, is het natuurlijk ook zo dat de visser minder visruimte heeft. We gaan er zoals altijd vanuit dat u rekening houdt met uw medevissers, en zij dit ook met u doen.


Minder water = meer modder
Wanneer de waterlijn zich terugtrekt door verdamping van het water, dan ontstaat er aan de waterlinie en in de eerste meters wat meer modder dan dat u gewend bent. Het kan zijn dat u hierdoor iets verder in het water dient te waden dan dat u 'normaal gesproken' in het voorjaar gewend bent. De belangrijkste tip is dus vooral om een waadpak of lieslaarzen mee te nemen, en (wanneer u gebruik maakt van een roei- of rubberboot) een lange bankstick om deze wat verder vanuit de kant aan te bevestigen.


Minder water = minder zuurstof
Door een gebrek aan regen kan een water minder zuurstof bevatten, vooral afhankelijk van de wiergroei op het water en de windkracht. Vanaf watertemperaturen van 30C+ graden zien we een duidelijke terugval in het zuurstofniveau én activiteit van de vis. We blijven het vanuit The Carp Specialist benadrukken (uitzonderingen daargelaten natuurlijk): op ondiepere wateren is het vissen in de zomerperiode per definitie een groter risico dan in het voor- en najaar. Vooral op ondiepere wateren zien we nogal eens dat de vangsten 'een deuk kunnen oplopen' in de warmere maanden van het jaar. Niet alleen door een lager zuurstofgehalte en een (te) hoge watertemperatuur, maar ook door een overmatig aanbod van natuurlijk voedsel in deze periode. Juist in deze maanden is een combinatie van hennep, boekweit, maden, grondvoer en kleine boilies ideaal: waarschijnlijk omdat dit qua formaat goed overeenkomt met het kleine natuurlijk aas wat de vis gewend is om uit de modderbodem te filteren.


Minder water = Force Majeure
Force Majeure is de Franse vertaling voor overmacht. Deze term wordt in het verzekeringswezen veel gebruikt. De watereigenaar noch The Carp Specialist kunnen aansprakelijk worden gehouden voor lage waterstanden. Immers, hoe graag we het soms ook zouden willen, hebben wij niet de mogelijkheid om het weer te beïnvloeden. Uiteraard houden wij in deze drogere periode nauwgezet contact met de watereigenaren van Bouxier, La Ramade, Le Taillis des Landes & Windmill Lake. In sommige gevallen, bijvoorbeeld op Bouxier en La Ramade, is besloten om geen nieuwe reserveringen meer aan te nemen voor dit najaar... zodat de reeds gereserveerde vissers meer visruimte en uitwijkmogelijkheden tot hun beschikking hebben. Op Le Taillis des Landes heeft de eigenaar de steklimieten wat aangepast zodat iedere stek voldoende diep water ter beschikking heeft en op Windmill Lake is de ondiepe stek 2 enkele weken gesloten om de echte ondiepe zone (max. 40cm) te sluiten. 


Uit eigen ervaringen en in nauwe samenspraak met visserijbiologen en enkele viskwekers hanteren we in veel gevallen 50cm maximale waterdiepte als kritische norm voor vangsten én de gezondheid van het aanwezige visbestand. Onder dit waterniveau kunnen er redelijk snel grote temperatuurschommelingen ontstaan of zuurstoftekort optreden. Minder diepte houdt natuurlijk ook in dat de vis sneller op zijn hoede is, en zich sneller verraadt. Goed observeren, een minimaal gebruik van de boot, de inzet van PVA-zakjes en de 'werpende visserij' zijn vaak sleutel tot succes in deze gevallen. Karpervissen is een sport waarbij we ons ten aller tijde dienen aan te passen aan de geldende omstandigheden. Degene die dit het beste doet, zal de beste vangsten boeken... hoewel laag water door sommige vissers wordt gezien als een nadeel, zien (gelukkig) velen de voordelen ervan in. Op welke manier u het ook bekijkt, zolang u beseft dat er geen invloed op uit te oefenen is op de waterstand... dan is het goed!

Houd onze website altijd goed in de gaten voor de laatste actuele informatie rondom de waterstanden... de reviews van u en uw medevissers bieden een schat aan informatie en ook het team van The Carp Specialist staat altijd voor u klaar met raad en daad!
Bas van Klaveren
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek La Ramade

Ontdek Windmill Lake

Ontdek Le Taillis des Landes

Ontdek Domaine de Bouxier

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

7595 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Ik kan gerust zeggen dat ik na zo'n 5 jaar reserveren bij Bas, Mark & Jeroen altijd even beleefd en snel wordt geholpen. Elk jaar komen er leuke wateren bij en al met al is The Carp Specialist een leuk en vertrouwd bedrijf die het iedere visser probeert naar de zin te maken!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Dimitri Kesler
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 60.526 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dragon Baits
Dynamite Baits
NTEC
PK Baitboats
MTC Baits
Cipro Baits
Koicenter Tiel
Nash Tackle
KWO
Grain Baits
Korda