Nr. 1 expert in karpervisvakanties

De afnetting van Lac de Villedon in december 2011: hierbij de foto's en video's !

Eens per twee jaar staat er op Lac de Villedon een afnetting en inventarisatie van het visbestand ingepland. Zoals gewoonlijk was The Carp Specialist ook bij de afnetting in december 2011 aanwezig om deze te ondersteunen en verslaan voor onze gasten. Dit jaar kregen we ondersteuning van Roelof Schut en 8 studenten van de Sportvisacademie Zwolle en 4 studenten van het Clusius college te Alkmaar om de afnetting goed te laten verlopen. Gecombineerd met de ervaring van de eigenaar Paul, beheerder John en een professionele viskweker en zijn team beloofde dit een geslaagde afnetting te worden!

Afnetten? Waarom dat?

Het doel van het afnetten van Lac de Villedon is tweeledig? enerzijds willen we door middel van observatie tijdens de afnetting een goed beeld krijgen van het exacte bestand en de conditie van de karpers op het water. Anderzijds worden voorn, snoekbaars, snoek en kleine karper verkocht als extra inkomstenbron en om het bestand op peil te houden om zo de gezondheid en groeiratio van de karpers zo goed mogelijk te houden.
In tegenstelling tot onze meeste andere meren is Lac de Villedon een zogenaamd stuwmeer, dat wil zeggen dat het water door middel van een riviertje in verbinding staat met andere meren en er door middel van een stuw/dijk een meer is gecreeerd door het afdammen van de rivier en deze verder uit te graven. Het meer is inmiddels ruim een eeuw oud en heeft voorheen altijd dienst gedaan als viskwekerij. De viskweek van voorn en roofvis heeft weinig tot geen effect heeft op het aanwezige karperbestand en is daardoor prima met elkaar te combineren! Ook de welbekende Villedon-spiegelkarpers met hun hoge ruggen en brede body worden in het grote meer gekweekt, en rond gewichten van 4kg afgenet om hun weg naar de Nederlandse wateren te vinden. Dit jaar zijn het Villedon-ras voor het eerst gekruist met de bekende Valkenswaarder-spiegels, wat resulteert in een prachtige vis met uitstekende groei en opvallend zware beschubbing.

Afnetten? hoe gaat dat in zijn werk?

In het geval van Lac de Villedon wanneer het water door middel van een sluis in de dijk aflaatbaar is, dient er toestemming te worden gekregen voor de afnetting van de Franse autoriteiten. Afhankelijk van de waterstanden, de verwachte regenval en weersvoorspellingen wordt er toestemming verkregen om de sluis te openen. Normaal gesproken wordt er vanaf een maand voor aanvang van de afnetting begonnen met het laten zakken van de waterstand. Het meer wordt dan langzamerhand steeds kleiner, totdat er van de 30 hectare nog maar 1 tot 1,5 hectare overblijft. Door de rustige daling van de waterstand blijft er geen vis achter op de drooggevallen stukken, en krijgt de drooggevallen bodem rustig de tijd om zich op te harden, zodat er tijdens de afnetting veilig kan worden gewerkt.
Op de dag van de afnetting zelf wordt het waterniveau nog wat verder verlaagt zodat er maximaal 2 meter waterdiepte overblijft. Een net van zo?n 50 meter lang en 2,5 meter hoog wordt langs de kant uitgelegd en aan de beide zijden langzaam door het water gesleept, totdat het net zich sluit. Nu begint het sorteerwerk van de vis. Eerst worden kleinere en kwetsbare vissen zoals voorn en snoekbaars door middel van schepnetten en bakken uit het water geschept, gesorteerd per vissoort en overgebracht naar bassins op de kwekerij of direct in de transportwagens van de viskweker. Later volgen de grotere vissen zoals snoek, karper en meerval die opvallend minder kwetsbaar zijn. Vaak wordt een dergelijke trek met het net enkele keren herhaald, zodat het grootste gedeelte van het bestand wordt gevangen en geinventariseerd.
Na de afnetting wordt er over het algemeen ongeveer 1 dag gewacht totdat het waterniveau weer voldoende gestegen is, en worden de gewenste vissen vanaf de bassins weer teruggezet in het grote meer. Hierbij is er wat meer tijd beschikbaar om de karpers individueel te wegen etc.. Afhankelijk van de waterstand, regenval en noodzaak wordt het water na een afnetting gekalkt en zal het water binnen enkele weken weer volledig om niveau staan. Klaar voor een nieuw seizoen met sportvissers!

En hoe is de afnetting van Lac de Villedon verlopen?

In de aanloop van de afnetting van Lac de Villedon hebben we te maken gekregen met te warm en extreem droog weer, waardoor het risico bij de afnetting voor de visstand te groot zouden zijn. Gelukkig is er in de week voor de afnetting wel voldoende regen gevallen en is de temperatuur gedaald, waardoor er veilig kon worden afgenet.
Op vrijdagochtend rond 08:00 komen de viskwekers aan, worden de materialen uitgeladen en de eerste netten rond het water uitgelopen. De studenten helpen hierbij perfect, en nemen het zware werk op zich om de netten te slepen en te sluiten. De eerste trek resulteert direct in een vol net met voornamelijk voorn en snoekbaars, die snel en professioneel wordt afgenet door de studenten en wordt overgegeven aan de viskwekers die het sorteren van de soorten voor hun rekening nemen.
De afnetting verloopt zeer voorspoedig totdat we in het begin van de middag merken dat de aanwezige voorn op het meer het door de hoge temperaturen en stress behoorlijk moeilijk begint te krijgen. Direct wordt er een luchtpomp ingezet om het zuurstofgehalte te verhogen, en besloten wordt om de afnetting te stoppen om het risico te beperken.
Het resultaat van de afnetting mag er zijn! Er is een prima bestand aan maatse voorn, snoekbaars en snoek afgenet. Qua karper schatten we 300 grote en 100 kleine karper te hebben gevangen, een kwart van het aanwezige bestand. Bij de karpers die we vingen viel vooral het extreem hoge gewicht (naar schatting 17kg gemiddeld) en de blakende gezondheid op. Koi, schubs tot zo?n 24kg en spiegels tot 27,6kg waren de opbrengst van 2 dagen hard werken. Daarnaast werd de aanwezige steur ook gevangen, en de albino-meerval gesignaleerd maar helaas niet genet. De grote karpers hebben we op zaterdag weer teruggezet in het grote meer, en hierbij hebben we diverse van de grote vissen gewogen. Uit mijn hoofd zaten hier 4 of 5 vissen van 25kg+ bij, waardoor vissen die ook voor John en Paul onbekend waren op deze gewichten. Met slechts een kwart van het karperbestand in de netten is dit echt het topje van de ijsberg, gezien de groeiratio van de vissen en de uitdunning van het bestand is de kans zeer realistisch om in 2012 de eerste 30kg vis van het water op de kant te mogen begroeten. Misschien wel aan uw hengel?
Tijdens de afnetting hebben we slechts een tiental brasems en meervallen in de netten gehad, en een minimale aanwezigheid van dwergmeerval. Een resultaat waar we erg trots op mogen zijn en waarvoor we vanuit The Carp Specialist & Lac de Villedon de studenten van de Sportvisacademie Zwolle en het Clusius college van harte willen bedanken!
Door deze afnetting is eens te meer duidelijk geworden dat het visbestand van Lac de Villedon werkelijk uniek is en meer dan de moeite waard is om de reis naar Asnieres-sur-Blour te maken. Wij verwelkomen u er graag!
Wilt u meer informatie over Lac de Villedon? U vindt dit uiteraard allemaal op onze website www.thecarpspecialist.nl.

Hartelijk dank aan de dames die ons tijdens de afnetting zo goed hebben verzorgd!

Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

MTC Baits
Cipro Baits
Grain Baits
Korda
Nash Tackle
Dynamite Baits
Dragon Baits
KWO
NTEC
PK Baitboats
Koicenter Tiel