Nr. 1 expert in karpervisvakanties

De beste aassoorten op een betaalwater!

De meeste betaalwateren worden vrijwel het gehele jaar door actief bevist. Op deze wateren is dan ook sprake van een grote hengeldruk/dressuur.
Een vraag die regelmatig voorbij komt; ‘Hoe vang ik meer karper’? Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk; ‘Vis anders dan anderen!’ Als iedereen op dezelfde manier zou vissen, zou iedereen ongeveer hetzelfde vangen. De karpers op een betaalwater kennen de klappen van de zweep en daardoor is het uiterst belangrijk om afwijkend te vissen.
In dit artikel gaan we het hebben over aassoorten. Door het inzetten van aas dat weinig vissers gebruiken, kunnen de resultaten van een sessie verbluffend zijn! Het is belangrijk om te onthouden dat veel van onze betaalwateren een klein bestand aan witvis bevatten. Hierdoor is het mogelijk om zeer attractief te vissen. Dit is vaak niet mogelijk op de openbare wateren in ons land.

Boilies

Een boilie is onderhand de meest gebruikte aassoort voor het vangen van een karper. Vrijwel elke karpervisser gaat niet zonder deze deegballetjes naar de waterkant. De karpers weten dus ook dat deze ronde balletjes niet altijd te vertrouwen zijn! Toch is elke boilie anders; De diameter, de smaak, de geur, de kleur, de hardheid, de structuur en de aan- of afwezigheid van oplosbare bestandsdelen. Het zijn allemaal aspecten die bij elke soort boilie kunnen verschillen.
Over het algemeen zijn 15mm, 18mm en 20mm de meest gebruikte diameters. Het is daardoor zeker de moeite waard om af te wijken van deze standaard. Denk hierbij aan extreem kleine diameters (8 en 10mm) en extreem grote diameters (30 en 35mm). Door het gebruik van deze grote diameters worden vaak de grotere exemplaren gevangen!
Doordat vissers vaak de meest opvallende boilie (zowel qua kleur als smaak/geur) willen gebruiken, hebben karpers tegenwoordig meer baat bij een minder attractieve boilie. Deze moet echter wel van kwaliteit zijn. Een goede voedingswaarde is een enorme meerwaarde. Dit zorgt er immers voor dat een karper blijft eten zolang hij/zij nog niet gevangen is! Het is ook aan te raden om de boilies voor te weken. Hierdoor krijgen ze een bepaalde kleur en hardheid wat ervoor zorgt dat de karper dit vaak zonder argwaan tot zich neemt.

Pop-ups

Pop-ups zijn te vinden in de uitrusting van elke karpervisser. Ze worden gebruikt voor talloze systemen en rigs. Vaak zijn deze pop-ups fel gekleurd en mierzoet of juist erg stinkend. De fluo pop-up is gemaakt om snel resultaat te behalen. Dit werkt vaak erg goed, echter zijn het vaak de kleinere en makkelijkere exemplaren die hiermee gevangen worden. Om mezelf te onderscheiden van de rest, heb ik in de afgelopen jaren enorm veel vertrouwen gekregen in two tone pop-ups of pop-ups met een ‘washed-out’ kleur. Deze worden veel minder ingezet dan overige pop-ups.
Ik vis deze aassoorten het liefst op een hinged-stiff rig. Op onderstaande foto is te zien hoe ik de rig vaak in zet. Een dubbele 8 of 10mm pop-up is voor mij een ware killer! Wellicht is dit te danken aan het feit dat ik nog nooit een visser ben tegengekomen die op dezelfde manier zijn pop-ups presenteert.

Partikels

Partikels zijn er in tientallen soorten en maten. Toch kijken veel karpervissers niet verder dan de maïs en tijgernoten. Dit is in mijn ogen erg jammer. Er is namelijk zo veel meer te verkrijgen! Hier onder staat mijn top vijf (relatief) onbekende partikels. Aangezien ze weinig tot niet gebruikt worden zijn ze de moeite méér dan waard!
  • Maples
  • Boekweit
  • Pinda’s
  • Tares
  • Kikkererwten

Lokvoer

De meeste mensen zullen bij het woord ‘lokvoer’ denken aan een plateau en/of zitkist aan een kanaal met een lange vaste stok. De aantrekkingskracht van dit voer op witvis is enorm. Hier is dat lokvoer tenslotte ook voor ontwikkeld.
Ook voor karper zijn diverse soorten lokvoer op de markt gebracht. Het verschil met lokvoer voor voorns/brasems is kortgezegd dat er minder actieve bestandsdelen in zitten. Dit zorgt ervoor dat de grotere vissen eerder getriggerd worden om de voerplek te bezoeken. Vaak vermaal ik een aantal handen boilies en voeg ik deze vervolgens toe aan het lokvoer. Hierdoor krijgt het lokvoer een mix en uitstraling dat erg dicht in de buurt komt van het aas dat ik gebruik. Na het toevoegen van water, maak ik enkele ballen ter grote van een tennisbal. Door een of enkele van deze ballen bij mijn voerplek te gooien kan een aanbeet sneller volgen. Met name in het voorjaar en de vroege zomer is dit een super tactiek in mijn ogen!

Pellets

Pellets zijn er in talloze soorten en maten. Vaak worden deze attractieve korrels zwaar onderschat of zelfs vergeten door karpervissers. Mocht u plannen hebben om een sessie te vissen op een betaalwater, maak deze fout dan niet!
Op veel van onze betaalwateren wordt er regelmatig bijgevoerd om de karpers in gezonde conditie te houden. Dit wordt vaak gedaan met pellets. De karpers zal dit aas dus eerder accepteren! Sterker nog, met een beetje geluk zal de karper compleet doorslaan en uw gehele voerstek binnen no-time leeg vreten! Het advies is om niet te zuinig te voeren met deze korrels. Door het gebruik van een spod/spomb kunt u perfect voeren op grote afstand. Ook is het raadzaam om niet al te verspreid te voeren met dit aas. Het werkt dan ook erg goed om de pellets enkele seconden onder de hete kraan te houden om er vervolgens ballen van te maken. Deze kunnen met de hand of de katapult op de voerstek gebracht worden.
Wij hopen dat u dit jaar meer karper op de mat zal krijgen door dit artikel. Veel succes in het komende visseizoen!
Jelmer Simmes
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6378 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Zowel zakelijk als privé boeken wij onze visvakanties bij The Carp Specialist. Bas staat altijd voor je klaar en denkt graag met je mee wat betreft water keuze. Overzichtelijke website waardoor het filteren naar jouw perfecte visvakantie zeer gemakkelijk is. Wij boeken onze visvakanties nu al ruim 10 jaar bij The Carp Specialist en zullen dat zonder twijfel nog lang blijven doen!
8
Rating starRating starRating starRating star
Tom & Maarten Snoek
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 56.732 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Koicenter Tiel
Cipro Baits
Dynamite Baits
KWO
Dragon Baits
PK Baitboats
NTEC
Korda
MTC Baits
Nash Tackle
Grain Baits