Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Dwergmeerval: voorkomen is beter dan genezen!

Voor wie ze nog niet kent even een kleine introductie van de dwergmeerval. Hoewel het verre familie is van de Europese meerval bezorgt de Amerikaanse dwergmeerval veel vissers in Frankrijk geen kromme hengels en werelddrils, maar kopzorgen. Deze kleine rakker kan maximaal 40cm lang worden en kan door het ontbreken van natuurlijke vijanden hele visbestanden ruineren. Ook voor de visser is het geen pretje: voerstekken worden leeggevreten, haakaas is niet meer veilig en je wordt letterlijk gestoord van de vele piepjes en halve aanbeten. Gelukkig zien we de dwergmeerval in Nederland en België nog weinig, maar in Franse wateren komt dit plaagbeest wel veel voor omdat ze ook op onze wateren Domaine de Bouxier, Etang de Mont en Lac de Villedon rondzemmen vonden we het tijd om er eens een paar goede tips tegenaan te gooien. Met een goede voorbereiding kun je de dwergmeerval prima omzeilen en achter die echte monsterkarpers aan te gaan. Een visvakantie is immers geweldig!

Dwergmeerval is dol op vis/vleesmeel

Niet doen dus... laat geen enkele boilie op basis van vis/vleesmeel te water. Voer er dus ook niet mee, hetzelfde geldt voor vismeelpellets: niet doen! Een betere tactiek is te kiezen voor een zoete boilie in de grotere diameters! Ook de Mistral Baits Rosehip Isotonic is een goede keuze.
De eerste is leuk... daarna wordt het snel irritant.

Dwergmeerval kauwt je aas van de hair

De oplossing is even eenvoudig als simpel. Gebruik boilies in grotere diameters (bijv. vanaf 25mm) of meerdere kleine boilies. Hard deze uit door ze in een emmertje met suiker te bewaren. Als leidraad kun je aanhouden dat je 1kg boilies minstens in 1 kilo suiker dient te zetten, een weekje uitharden is meestal voldoende. Pas dan wel op met de boilienaald, een boortje is een beter plan. Om de levensduur van jouw boilies nog verder te verlengen, en dat is absoluut gewenst wanneer je last hebt van dwergmeerval, is het gebruikt van een mesh rond je haakaas. De mannen van MAD hebben hiervoor een geweldig product ontwikkeld. Het is een nylonachtige dunne mesh die eruitziet als PVA waarin je jouw haakaas veilig kunt ompakken. Dit werkt doodeenvoudig, en geeft je de zekerheid dat je aas langer aan de hair blijft zitten. Deze MAD Guardian Mesh mag in Frankrijk eigenlijk niet in je tacklebox ontbreken, ook bij kreeftjes komt hij goed van pas. Daarnaast is ook de Korda Super Wrap een uitstekende keuze!
Naast het inpakken van zinkende boilies is het gebruik van pop-ups zeker aan te raden. Een duidelijke verklaring hebben we er niet voor, maar tijdens onze eigen sessies merkten we dat we hier beduidend minder dwergmeerval op vingen.

Dwergmeerval is niet bijzonder gek op particles

Harde particles zoals tijgernoten zijn een prima aas om dwergmeerval om de tuin te leiden hoewel je er incidenteel één op vangt zijn ze niet alleen minder attractief voor dwergmeerval, maar geven bovendien de zekerheid dat je aas aan de hair blijft zitten. Naast de bekende tijgernoot zijn minder bekende particles maples en (zoete) lupinebonen ook prima aasjes. Wanneer je particle bovendien combineert met een plastic pop-up tijgernootje of (fluo) maïskorrel kan het helemaal niet meer stuk dag dwergmeerval en hallo karper!

Dwergmeerval aast vooral met behulp van zijn baarddraden

Dit betekent dat visueel attractief aas de voorkeur heeft. Ruiken hoeft het aas dus niet, als het maar visueel opvalt voor de karper. Naast de welbekende fluo maiskorrels heeft MAD ook een ruime selectie aan plastic Neon imitatieboilies in het assortiment met opvallende kleuren zoals wit, groen, geel, oranje en roze. Stuk voor stuk prima kleuren, waarbij de karper het aas eerder zal oppakken dan dat die vervelende dwergmeervallen dat doen.
Combi-rigs zijn een goede keuze wanneer je dwergmeerval kunt verwachten, deze rigs zijn moeilijk in de knoop te brengen... iets wat ze met normale soepele onderlijnen snel doen.
Op wateren waar dwergmeerval actief is raden we vooral aan in het voor- en najaar te vissen, in de zomerperiode zijn de dwergmeervallen namelijk zeer actief. Ook de watereigenaar draagt vaak een steentje bij aan het bestrijden van de dwergmeerval. Dit wordt onder andere door afnettingen en het plaatsen van speciale meervalkooien. Al met al is onze bestemming Castle Lakes dus een echte aanrader voor de karper, mits je even rekening houdt met de aanwezigheid van dwergmeerval.
Gaaf toch? Ook prima instant in te zetten!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6990 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
100% betrouwbaar, vriendelijk en behulpzaam, interessante locaties en de juiste info. Toonaangevend in zijn sector en mijn nr. 1 keuze voor het boeken van een visvakantie!
10
Rating starRating starRating starRating starRating star
Alijn Danau
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 58.639 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Grain Baits
Koicenter Tiel
MTC Baits
Dynamite Baits
Cipro Baits
Dragon Baits
KWO
NTEC
Korda
PK Baitboats
Nash Tackle