Een bijzondere karpersessie op De Koperen Plas!

Geplaatst door Kevin Weber op 02-05-2018

De Koperen Plas maart 2018

Het was zover.. Vrijdag 30 maart na een hectische week, zou ik een lang weekend gaan vissen met mijn pa en mijn beste vriend Tsjaika, die ik eigenlijk altijd “Bolle” noem.
De maandag hiervoor had ik contact met Bolle, want ik wou heel graag naar Le Val Doré in Frankrijk. Dat is een betaalwater, maar doordat ik maar voor 3 nachten zou gaan kon ik slechts een week van te voren boeken. De vrijdag ervoor had ik gebeld om te boeken, maar alles was bezet voor het weekend. Hierdoor moest ik dus zoeken naar andere opties en toen kwam Bolle met De Koperen Plas bij Zwolle. Zo ben ik op de site van The Carp Specialist gaan kijken en ik vond het goed, dus besloot ik te gaan boeken. ‘s Avonds sprak ik Bolle telefonisch en hij wilde wel mee, maar had daar op dat moment geen geld voor. Hij had namelijk al andere vistripjes gepland later dit jaar. Er was nog 1 laatste stek beschikbaar voor 1 visser en na overleg met mijn partner hadden we besloten dat hij gewoon mee zou gaan en hebben wij voor hem geboekt.

Hier moet ik wel bij opmerken dat mijn moeder, door kanker, in haar laatste fase zat en het de vraag was hoe lang het nog zou duren voordat zij zou overlijden. De donderdag voor ons vertrek had ik afscheid van haar genomen. Ik had al een sterk gevoel dat ik haar niet meer zou zien in levende lijve.

Vrijdagochtend werd ik wakker en wilde ik alles gaan pakken voor het weekend. Wat denk je? Was ik de sleutel van mijn kelderbox kwijt! Ik had geen reservesleutel dus ik werd helemaal gek. Daar stond mijn hele uitrusting. Ik had mijn collega gebeld en na 2,5 uur ploeteren om het slot open te krijgen, heb ik maar alles door geslepen en de kelderbox opengebroken. Eindelijk! Om 12 uur reden we richting De Koperen Plas. In de auto zat ik te kletsen met mijn pa, want Bolle was met zijn eigen vervoer gegaan en reed achter me. Bij Amersfoort zei mijn vader dat mijn moeder dit weekend zou halen, maar ik reageerde hierop met: “nee pa als Saar, mijn partner, er is dan gaat ze en dat is mijn gevoel”.
Na een rit van iets meer dan 2 uur, (we hadden weer eens file), kwamen we aan op De Koperen Plas. Wat een water: zo’n 8 hectare groot en met een mooi bestand aan vissen. Na de nodige uitleg van Saviël en Joep, hadden we hen ook verteld dat mijn moeder op sterven lag. We kregen direct een fiets te leen bij onze stek, voor het geval dat 1 van ons weg moest om sneller bij de auto te komen.

We legden onze spullen in de golfkar en gingen naar de stek. Heel het water was dit weekend ook bezet, maar wat een mooie stek had ik. Er lag 50 m2 grind met een mooie boom in het midden en een goede nette tafel. Het was echt heel mooi om te zien hoe ze de stekken hier gemaakt hebben. Ik begon maar eens met alles opzetten, maar tussendoor even turen over het magische water. Met een peuk in mijn bek ging ik alles optuigen. De boot oppompen deed mijn pa. Mijn pa had al 2 nachten niet geslapen, omdat hij heeft zitten waken over mijn moeder. Hierdoor bedacht ik om eerst de tent op te zetten en de stretchers uit te stallen, zodat 'ie ff kon slapen. Om 18.00 uur lagen de hengels in; 6 stuks, dus een ieder 3 hengels. Mijn pa wilde een uurtje gaan slapen, waardoor ik besloot om ff langs Bolle te gaan en hem een walkie talkie te geven. Is toch wel makkelijk kletsen op zo’n meer, ik zat immers op stek 6 en hij op stek 3.

The Carp Specialist - Karpervisvakanties in Nederland op betaalwater De Koperen Plas!

Eenmaal weer terug op mijn eigen stek, werd het maar eens tijd om wat te gaan eten. Na wat hamburgers achter de kiezen te hebben, was het 18.50 uur toen mijn vader de tent uitkwam. Op dat moment werd ik gebeld door mijn broer, dat het heel snel achteruit ging met me moeder en dat het niet lang meer zou duren. Nadat mijn pa had gegeten pakte hij de spullen voor de auto en stapte hij op de fiets naar de auto. Met de auto ging hij terug richting Schiedam, wat ruim 1,5 uur rijden is. ondertussen bracht ik Bolle op de hoogte. Omdat ik achter was gebleven met de spullen, ging ik maar op een emmer zitten turen om tot rust te komen. Op dat moment zat ik te bedenken hoe ik hier een mooie karper kon vangen, met oplettendheid en inzicht moest het toch lukken.

The Carp Specialist - Karpervisvakanties in Nederland op betaalwater De Koperen Plas!

Het was 20.20 uur toen mijn telefoon ging. Ik zag dat het Saar was, maar toen ik opnam was het ff stil en ik wist al hoe laat het was: mijn moeder was overleden. Het sloeg in als en bom en nadat ik had opgehangen wist ik me geen raad. Ik belde Bolle en zei hem dat ik naar hem zou komen en bij hem een knuffel zou komen halen. Eerst moest ik ff bellen met de mensen die zeer betrokken waren met mij en mijn moeder. Hierna was ik mijn telefoon zat en ben ik naar Bolle gegaan om te praten en een superknuffel te krijgen. Ik ben ontzettend blij dat hij mee was gegaan.

Rond 22.30 uur ben ik gaan slapen, maar om 2 uur ‘s nacht kreeg ik een run op mijn linker hengel. Ja! Hangen!! Het voelt heerlijk als alles op zijn plek valt en na een dril van ongeveer 20 minuten kon ik een mooie schub landen van 11 kilo. Om er foto’s van te maken had ik Bolle wakker gebeld en is hij naar mijn stek gekomen. Daarna hadden wij de vis teruggezet en na wat kletsen ging Bolle terug naar zijn tent. Mijn hengel had ik weer opnieuw be-aast en ik had water opgezet voor een bakkie koffie. Ik had mijn hengel opnieuw uitgevaren en met een bakkie en peuk belde ik naar Saar. Ze was nog wakker en we hadden nog ff gekletst. Het was alweer 3.30 uur toen ik weer op mijn stretcher lag, maar ik kon niet in slaap komen. In mijn hoofd bleef het maar malen over mijn moeder en over hoe het in de toekomst zal gaan.

Om 8.55 uur kwam ik mijn tent uit en liep naar mijn hengels. Ik keek er naar en net op dat moment kreeg ik een piep op mijn middelste hengel. Ik zag dat mijn hanger iets zakte en direct erna ging hij omhoog. Ik kreeg de run waar ik op zat te wachten, ik pakte de hengel van de steun en… hangen! Ik gaf wat lijn om snel mijn telefoon te pakken om Bolle te bellen dat ik aan het drillen was. Hij was al snel ter plaatse, maar op de 1 of andere manier zat de vis vast. Ik was al bezig met spullen pakken om de boot in te gaan, toen Bolle aankwam. Ik ging de boot in om naar de vis toe te gaan en op het water voelde ik de lijn losschieten van het obstakel. Toen voelde ik direct de vis en wat een mega dril was dit. De vis was erg sterk en toen de vis voor de eerste keer boven kwam zag ik een mooie flank van een mooie spiegel. Na een dril van 30 á 40 minuten kon ik de vis scheppen en terug naar de stek varen. Na het wegen bleek het een mooie spiegel van 14 kilo te zijn. We hadden mooie foto’s gemaakt en de vis weer terug gezet.
Hierna had ik al mijn hengels op 2 verschillende dieptes gegooid, want het water was nog erg koud. Hierdoor was de vis nog niet heel actief, maar door inzicht en oplettendheid had ik toch al 2 vissen gevangen.

The Carp Specialist - Karpervisvakanties in Nederland op betaalwater De Koperen Plas!

Na enkele telefoontjes met mijn partner en vader, hoorde ik weer dat het niet zo goed ging in de familiesfeer. Doordat ik zat te vissen kon ik weinig hieraan doen, maar van vissen kan ik rustig worden en kan ik alles op een rij zetten. De volgende uitspraak is dan ook iets waar ik mij goed in kan vinden:

Carp Fishing is not all about catching carp.
It is a way to enjoy your life
And to clear your mind.

Zaterdag rond een uurtje of 4 á 5 was mijn vader weer terug. Na de gesprekken met hem en Bolle, gingen mijn vader en ik eten. Hierna zochten we de stretchers op en zette ik de laptop aan met een film van Pilaar en Hofman. Na een uurtje was ik zo moe dat ik ben gaan slapen en mijn vader ook.

's Ochtends was het 1e paasdag en ja hoor, Bolle zou Bolle niet zijn zonder gekleurde eieren. Deze kwam hij bij ons brengen. Na het eten ging ik nadenken over de hengels van mijn pa, want ik wou heel graag dat hij ook een vis zou vangen. Hij is immers een snottievisser, dus ik besloot een strook te voeren waar ik 3 hengels op zou knallen. Om 10 uur lag alles weer in. Ik ging naar Bolle om filmpjes te kijken die hij met zijn drone had gemaakt. Daarna was ik terug gegaan en had ik ff heerlijk van het zonnetje genoten. Na het avondeten was Bolle naar mij gekomen en stonden we te kletsen over hoe en wat. Toen werden we onderbroken door een run op een hengel van de snottievisser, maar ja die lag weer eens op zijn stretcher. Ik pakte hem maar aan en na zo'n tien minuten was mijn vader eindelijk van de stretcher af en kon hij verder drillen. Na een gevecht van zo'n 20 minuten konden we een mooie spiegel van 12 kilo landen. Nadat we foto’s hadden gemaakt hebben we de vis weer teruggezet en was het nog even nagenieten. Het was snel weer tijd om lekker te slapen. Het was de laatste nacht slapen daar en de volgende dag zouden we weer alles opruimen, om weer terug te keren naar de werkelijkheid.

The Carp Specialist - Karpervisvakanties in Nederland op betaalwater De Koperen Plas!

Op maandagochtend hadden we weer alles opgeruimd en geen vis meer gevangen. Achteraf bleek dat ik het beste van het water was met 3 vissen. De rest had niks of 1 visje. Toen de spullen weer in de wagen lagen, hebben we nog ff een bakkie met Saviël en Joep gedaan. Daar kregen we een kaart van hen, die ons sterkte wenste met het verlies van mijn moeder. Deze mannen hebben respect en dit zie je helaas te weinig in deze tijd. Door de gehele ervaring met het water en de mensen die het beheren gaan we in oktober terug naar De Koperen Plas. Dan ga ik met Bolle en nog 2 vrienden, om voor mij een herinnering op te halen en om een nieuw avontuur te beleven.

Kevin Weber

The Carp Specialist - Karpervisvakanties in Nederland op betaalwater De Koperen Plas!

› Carpfishing in France?     › Karpfenangeln in Frankreich?     › Sitemap     › Partners