Een bijzondere karpersessie op Etang de Mont voor Ad & Peter!

Geplaatst door Ad Biolik op 23-04-2018

Het was een heel bijzondere sessie voor ons op Etang de Mont, die je haast niet kan dromen of voorstellen, tenzij dat je het zelf beleefd heb.

Wegens ziekte zat het er bijna in dat ik de reis had moeten annuleren maar, op de valreep hoefde ik mijn maat toch niet teleur te stellen en kreeg ik alsnog de fiat om af te kunnen reizen naar onze visbestemming die wij twee jaar geleden al geboekt hadden. Enigste minpunt was dat wij na 135 km na vertrek uit Breda, in het holst van de nacht strandde met een klapband van de aanhanger langs de kant van de snelweg en dat het (wegens omstandigheden) 4 uur duurde eer wij onze weg konden vervolgen!

Zes jaar geleden waren wij rond dezelfde periode ook al op Etang de Mont op stek 1 en 2 en toen wist mijn maat op mijn hengel (wij vissen om en om en dus voor elkaar) de zwaarste spiegelkarper er uit te trekken van 36 pond 450 gram. Daarnaast ving hij ook op mijn hengel één van de zes mandarijnmeervallen die daar rond zwemmen met een lengte van 1.37 cm bij 37 pond.

Nu, zes jaar later, zei mijn maat halverwege de week tegen mij dat hij mij nog de zwaarste vis verschuldigd was en een Mandarijnmeerval, die moest ik dan maar nog even vangen op zijn hengels. Je gelooft het niet als ik jullie vertel dat ik die woensdag ochtend, op zijn (bonus) 4e hengel de zwaarste vis eruit mag trekken, een spiegel van 36 pond 100 gram (die hengel lag al twee dagen onafgebroken op een halve meter water in de kom van stek 1. De verrassing werd nog groter toen op diezelfde woensdagavond om 20.10 uur de hengel opnieuw af ging en er tot onze grote verrassing (tijdens mijn beurt) er een Mandarijnmeerval van 1.55 bij 31 kg en 100 gram boven water kwam. Volgens de beheerster Laetitia, zijn er de afgelopen 3 jaar twee van deze vissen boven water gekomen, ze worden dus zelden gevangen tot nu toe. Ons exemplaar was volgens de laatste metingen de een na grootste van het water. Hoe groot is de kans dat je zes jaar na dato een dergelijk scenario aan den lijve zal ondervinden?

Frappant detail is dat zes jaar terug er een erg vriendelijke Duitse mede visser op stek 3 zat te vissen die ontzettend goed Nederlands sprak en ons destijds assisteerde met het maken van de foto’s. Nu zat Stefan Sloep op stek 3, een zeer vriendelijk Duitse mijnheer, die ook weer zeer goed Nederlands kon en ons meer dan alleen assisteerde dan met foto’s maken alleen. Dankzij zijn hulp hebben wij deze grote en zware vis goed weten te landen en weer veilig terug kunnen zetten.

Een ander once in a lifetime story is, dat ik in het holst van  woensdagnacht twee piepjes op mijn linker hengel kreeg. Ik liet het voor lief, niet wetend dat er een spiegel van 21 pond  zich gehaakt had. Daar kwam ik “wederom” op woensdagochtend pas achter toen de uiterst rechter hengel van mijn maat weer leven gaf. Hier bleek een vis van 28 pond aan te hangen. Deze vis had zich kort na het aanslaan vast gezwommen en omdat het “weer” mijn beurt was kon ik de boot in. Aangekomen op de plek kon ik meer druk op de vis uitoefenen en kwam er eerst een tak boven water gevolgd door een karper muil, met daaronder nog een karper. Met wat geluk kon ik twee spiegels tegelijk scheppen, die zich dus in dezelfde tak en in elkaar hadden vast gezwommen. Hoeveel geluk kan een man op een woensdag hebben?!

Buiten dit geweldige avontuur wisten wij, voordat de paai goed van start ging, die week 22 karpers te vangen (7 dertigers, 8 dikke twintigers en 6 vissen tussen de 20 en 25 pond. Allemaal beresterke vissen, in een prachtige omgeving, waar mijn andere hobby “natuurfotografie” ook goed uit de verf kwam *want een mooie natuurfoto is voor mij al een vangst op zich en maakt mijn hengelsportbeleving nog groter.

Ik (wij) sluiten af met een dankwoord aan iedereen, die dit alles mogelijk gemaakt heeft!

Voor deze,

Ad Biolik en Peter den Hartog

Twee zeer tevreden vissers!

The Carp Specialist - Karpersessie op betaalwater in Frankrijk - Etang de Mont!
Ad & Peter met hun 'monstermeerval'... wat een prachtig exemplaar!

› Carpfishing in France?     › Karpfenangeln in Frankreich?     › Sitemap     › Partners