Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Fieldtest op Etang P. van 5-12 mei!

Update zondagmiddag 6 mei
Dit voorjaar was het precies 10 jaar geleden dat ik Etang P. voor het laatst bezocht... In die tijd verliet ik Nederland om voor een half jaar stage te lopen in Frankrijk. Even helemaal weg, en op zoek naar avontuur! Elke stageweek sloot ik af met een avondje in het Franse nachtleven, om daarna 2 nachtjes (de zaterdag en zondagnacht) aan het water door te brengen. Afwisselend deed ik dat op de Mayenne, een middelgrote rivier, of op Etang P. In het half jaar dat ik stage liep wist ik er verschillende mooie dertigers te vangen, en zelfs een drietal lage veertigers!
Door de verleidingen van andere wateren scheidde onze wegen zich, en het was op de beurs van Montluçon van dit voorjaar toen ik voor het eerst de eigenaar van Etang P. tegen het lijf liep. Een weerzien met het water werd ingepland, en het water met al zijn charme zou wellicht zelfs deel uit gaan maken van ons pakket Franse betaalwateren. Eind maart bezochten Jeroen Albers en ik het water, en een testsessie in begin mei werd ingepland om de samenwerking te beklinken.
Daar zitten we dan, na een voorspoedige rit via Etang de la Livardière waar we de gasten van de Shimano, Dynamite Baits en ACE persweek ontvangen, arriveren we rond een uur of 3 aan het water en zoeken onze stek op. In verband met het tegenvallende weer van de afgelopen weken werd een diepe stek aan de noordzijde van het water voor ons gereserveerd. Een bijkomend geluk is dat deze stek één van de favoriete stekken is/was van Richard Lous, en hij ons er erg veel informatie over heeft kunnen geven.
Na het gebruikelijke overleg, het klaarmaken van het materiaal, voer- en peilwerk gaan de hengels rond half 7 't water in. Een welkome warme maaktijd volgt en, nadat we goed en wel op de stretcher liggen, loopt de kanthengel van Maarten af. Een mooie dril volgt, en even later weet 'ie het net te steken onder een dik spiegeltje van 13,8kg. Geen slecht begin zo de eerste dag!
De rest van de nacht blijft het stil, maar in de spaarzame ochtendzon loopt ook een andere van Maarten af. 't Is de hengel die we al wadend op maximale werpafstand hebben gegooid en een aardig eind richting de oude rivierbedding is gekomen. De trage run en kalme dril doen ons hopen op een zware vis, maar tot onze grote verrassing blijkt 'de aanstichter' een prachtig beschubte spiegelkarper te zijn van 8,4kg. Een redelijk langgerekte vis die waarschijnlijk weinig potentie heeft om door te groeien tot echte bak, maar die door zijn schubbenkleed voor een glimlach van oor tot oor zorgt. Tevreden zijn we ook met het feit dat we in de ochtend, rond een uur of 11, een aanbeet hebben gekregen... Een teken dat de vis in ieder geval ook overdag aast!
Het water zelf is minstens zo mooi als in mijn herinneringen... Groot, wild, natuurlijk en heerlijk rustig gelegen. Als de oude eiken rond het water konden praten, dan hadden ze ongetwijfeld verteld over de geweldige feesten die er in het kasteel plaats vonden of wellicht over de vele vissers die er op het water hun record verbroken. Met zowel een schub- als spiegelkarper die de 30kg passeren, en een gemiddeld gewicht van de karpers van zo'n 13kg is Etang P. geen gemakkelijk water. Om het natuurlijke karakter van het domein te bewaren en de rust te garanderen zijn de reglementen qua visserij op bepaalde vlakken aardig strikt. Zo mag er bijvoorbeeld alleen werpend worden gevist, iets wat in de moderne karpervisserij voor veel mensen een behoorlijke uitdaging kan zijn... maar natuurlijk ook zijn charme heeft.
Omdat het water groot is en een relatief uniform bodemverloop kent besluiten we redelijk verspreid te voeren en op verschillende afstanden te vissen om zo scholen vis te onderscheppen en op de voerstek te houden. Voorlopig lijkt dit plan met de eerste 2 vissen op de kant aardig geslaagd. Met nog een volle week voor de boeg is 't afwachten hoe het weer zich gaat houden, en welke invloed dit heeft op de vangsten. Één ding is zeker, we genieten van de visserij en de prachtige omgeving. Tot de volgende update!
(in verband met een teleurstellend langzame mobiele internetverbinding zijn onze updates deze keer zonder foto's)
Update maandagmiddag 7 mei
Helaas is de gehele zondag visloos gebleven bij ons, en de verschillende Franse overburen aan de diepe kant van het water. We hebben veel tijd besteed aan het observeren van het water en het bekijken van andere stekken, op een water van ruim 60 hectare een flinke klus. Tussen onze stek en het eiland ligt een redelijk ondiepe baai, hier spotten we enkele karpers langs de kanten. Ondanks dat het water met zo'n 15 graden nog niet helemaal op temperatuur is lijkt de vis zich klaar te maken voor de paai... Tijd voor actie dus, want in dat geval kunnen we niet veel meer verwachten van onze diepe stek.
Aan de diepe kant van het water zijn er verschillende stekken vrij, maar richting het ondiepe wordt 't erg lastig qua vrije stekken. Net voorbij het eiland ligt stek 21, zo'n 700 meter verderop het meer dan onze oude stek. We verkassen die kant op, zetten wat nieuwe stekken uit en tegen het begin van de middag zijn we er weer klaar voor!
Update woensdagmiddag 9 mei
De vangsten zijn door het tegenvallende weer slecht over het gehele meer. De vis zat duidelijk tegen de paai aan, maar de activiteiten zijn stilgevallen door de aanhoudende kou, wind en regen. Tot nu toe hebben we door hard werken nog wel 3 vissen met zijn tweeëen weten te vangen... Hopelijk werkt het weer de laatste dagen nog mee om zo nog enkele vissen te landen. We houden de moed erin!
Update donderdagmiddag 10 mei
Inmiddels hebben we 2 nachten gevist op stek 21... waarbij we 3 vissen hebben weten te verschalken. De teller staat dus op 5 vissen. De laatste 2 vissen, en nog 1 run die ik donderdagochtend spijtig genoeg verspeel komen vanaf 1 hengel. Deze uiterst rechtse hengel lag met een Proline boilie zo'n 50 meter de hoek om in de grote baai recht voor het kasteel. Ralph gaf me deze tip per sms... eentje waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Hoewel de dinsdag en woensdag erg grauw waren, bleek de vis wel rond te hangen in deze ondiepe baai tussen eiland en de tuin van het kasteel. Tijdens het observeren in de avonden sprongen er enkele vissen... en met 3 runs op woensdagnacht kregen we ze eindelijk aan het azen. Qua formaat valt het niet tegen: twee mooie twintigers van 10,4 en 13,6kg!
Toch besluiten we donderdag aan het einde van de ochtend te verkassen. De wind staat al de gehele week keihard in de hoek van stek 27 te blazen. Dat in combinatie met het lekkere weer wat voor de laatste dagen van deze week is voorspeld en de ondiepte van deze baai doet ons verwachten dat de vis er zal rondhangen. De 2 Engelse vissers die deze stek hebben bevist moesten in verband met werk eerder naar huis, en dankbaar nemen we hun stek over. Hoewel ze 'maar' 7 vissen vingen tot halverwege de dertig pond, nemen we de gok en geloven we in de uitdrukking '3x is scheepsrecht'!
Halverwege de middag zijn de 6 hengels weer in positie gebracht waarbij we zowel de boilies van Proline (zie onze webshop), wat fluo pop-ups als particles inzetten. Met nog 2 nachten voor de boeg is het nu of nooit! Genieten is het in ieder geval. Hier achteraan het meer is het een oaze van rust en natuurschoon. Fluitende vogels, kwakende kikkers en zo af een toe een vis die loom uit het water komt maken het een plezier om er even tussenuit te zijn en Etang P. weer eens te mogen bevissen. Tot de volgende update!
Update vrijdagmiddag 11 mei
Na gisteren verkast te zijn en halverwege de middag een update te hebben geschreven is 't eigenlijk niet meer stil gebleven op stek 27... in totaal 10 aanbeten en 8 vissen op de kant, waaronder diverse mooie twintigers! Een resultaat waar we stiekem al de hele week op hoopten. De vis is zich vanwege de paai echt aan het verzamelen in het reservaat, en vanaf onze stek kunnen we de vis perfect onderscheppen. Eenvoudig is het echter niet, de mooiste stekken (oa door Ralph en onze Engelse buurman aangegeven) bevinden zich op behoorlijke afstand. Na elke aanbeet is het bij de linkerhengels zo'n 100 tot 150 meter waden om de hengels op de juiste plekken te krijgen. 't Is wel heerlijk sportief, en midden in de nacht door het water heeft absoluut zijn charme. Tussen 11 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends krijgen we de meeste aanbeten, en na de 'laatste' run in de ochtend om half 7 maken we even welkom gebruik van een paar uur slaap om er rond 11 uur 's ochtends weer tegenaan te gaan.
De meeste vissen die we vangen zijn tussen de 10 en 14kg... onze Engelse buren op stek 25 & 26, en de overburen op stek 19 weten wel wat grotere vis te vangen, echter wel beduidend minder. We hebben nog 1 nachtje voor de boeg, en hopen dat een dikke vis zich nog aan ons aas zal vergrijpen. We will see!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Cipro Baits
Grain Baits
NTEC
Nash Tackle
PK Baitboats
Korda
KWO
MTC Baits
Dragon Baits
Dynamite Baits
Koicenter Tiel