Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Hoe blijft u warm tijdens het karpervissen in de winter?

Veel van onze betaalwateren zijn in de winter geopend, en er wordt lekker gevist door onze gasten. Jelmer Simmes (oa. bekend van TwinCarpNL) is in de pen gekropen en heeft als echte 'die hard' wintervisser een paar handige tips die er voor zorgen dat u uw sessies warm en comfortabel doorbrengt!
Wintervissen lijkt steeds populairder te worden. Ik geef de mensen die ondanks de kou naar de waterkant gaan om een karper te vangen groot gelijk. Aanwezig zijn in de kalme natuur met een frisse wind en een winterzon is heerlijk. Ook zien de karpers er in de winter vaak mooier uit dan in de overige seizoenen. Hoe u het beste een winterkarper kan vangen is beschreven in het vorige artikel ‘Wintervissen op een betaalwater’.
De vissers die hun hengels niet in de schuur laten liggen tijdens de wintermaanden weten dat een winterse sessie kan eindigen in een ware nachtmerrie wanneer de kou vat heeft genomen op de visser. Om te zorgen dat dit niet zal gebeuren worden er tal van tips gegeven in dit artikel.

Kleding lagen

Het dragen van verschillende lagen is enorm belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de warme lucht achter de kleren niet wordt afgevoerd. Over het algemeen wordt thermokleding gedragen als onderste laag. Vervolgens wordt er een isolerende laag aangebracht. Tot slot is een wind- en waterdichte laag onmisbaar om beschermd te blijven tegen de ruige omstandigheden in de winter.
Zorg er hiernaast altijd voor dat het lichaam geen kans krijgt om zweet te produceren. Neem desnoods even rust tijdens het opbouwen van het kampement of het lopen naar de stek met een overvolle barrow. Droog blijven is een must!

Warm eten/drinken

Voor sommigen is dit erg logisch. Toch betrap ik veel van mijn vismaten erop dat het meeste eten & drinken niet aansluit op de winterse omstandigheden. Alleen een gebakken eitje en wat knakworsten houden u niet lang warm.
Producten die ik graag gebruik in de winter zijn koffie & thee, warme chocomel en soep. Het houdt u simpelweg lang warm en u bent tenslotte ook nog lekker bezig met het bereiden ervan! Ook heeft u in de winter een excuus om wat meer te eten dan gemiddeld. U verbrandt namelijk een hoop meer calorieën! Door het nuttigen van grotere maaltijden heeft het lichaam meer moeite met het verteren en verbranden van deze voedingsstoffen. Ook dit helpt bij het warm blijven in de winter.

Actief blijven zoeken/vissen

Actief blijven is nooit verkeerd. Door regelmatig in de benen te komen om te observeren of eventuele aanpassingen te doen blijft het lichaam energie verbranden. De karpers liggen vaak geclusterd en het opzoeken van deze scholen vis zal zorgen voor betere vangsten. Soms kan de vis enkele vierkante meters van het haakaas vandaag liggen. Als de vis echt passief is zal de karper niet naar het haakaas toe komen. Het verleggen van de rig is dan een goede zet. Zoekt en gij zult vinden! (en warm blijven)

Muts, laarzen en handschoenen

Uiteindelijk gaat het erom dat de warme vanuit uw lichaam vast gehouden moet worden. Aangezien veel van deze warmte verloren gaat via onbedekte lichaamsdelen is het raadzaam om dit te bedekken.
Een muts en handschoenen mogen natuurlijk niet vergeten worden. Het is echter nog belangrijker om niet te besparen op echte winter laarzen. Zelf ben ik meerdere keren de mist in gegaan bij de aankoop hiervan. Waterdichte laarzen zijn namelijk niet altijd waterdicht! Sommige laarzen laten na verloop van tijd toch vocht door. Een natte binnenkant van de laars en vochtige sokken staan garant voor ijskoude voeten!
Ook zijn synthetische laarzen geen aanraders. De kans dat zweetvoeten zorgen voor vocht in de binnenkant van de laarzen is groot. De laarzen moeten droog blijven!

Slaapzak

Een warme slaapzak is onmisbaar. Uit ervaring kan ik vertellen dat een dergelijke slaapzak uw beste vriend is tijdens een koude winternacht. ’s Nachts meerdere keren wakker worden door koude rillingen is alles behalve fijn.
Het is hiernaast ook aan te raden om een zogenaamde ‘thermal cover’ te gebruiken. Warmte zal hierdoor beter in de slaapzak blijven. Vaak worden deze covers geplaatst over de winter slaapzak. Echter vind ik het fijner om deze op mijn stretcher te plaatsen en vervolgens mijn slaapzak er op te leggen. Tijdens koude nachten is de onderkant van de stretcher (zeker zonder grondzeil) namelijk ijskoud! Door er een ‘thermal cover’ over te plaatsen is dit probleem geheel opgelost. Wees ook zeker niet bang om uitgelachen te worden door vismaten wanneer u een kruik meeneemt. Wanneer u 'm een half uurtje voor het slapen gaan warm in de stretcher legt (en de rest van het hete water gebruikt voor een lekkere mok thee), dan kunt u heerlijk wegdromen.

Grondzeil en winterskin

Een grondzeil wordt nog steeds onderschat in de wintermaanden. Zelf gebruik ik in de winter vrijwel altijd een grondzeil. De kou trekt namelijk vanuit de grond naar boven. Het verschil tussen het ontbreken van een grondzeil en het gebruik ervan kan erg groot zijn. Probeer het eens!
Ook een winterskin kan een uitkomst bieden, vooral wanneer meerdere personen in dezelfde tent zitten. Doordat de winterskin ervoor zorgt dat kou niet naar binnen trekt en bovenal de warmte wordt vastgehouden in de tent, zal dit ervoor zorgen dat een gaskachel o.i.d. thuis kan blijven. Doordat het lichaam veel warmte los laat, zal dit blijven ‘hangen’ in de tent. Zo zit ik regelmatig zonder jas of trui in een tent met winterskin zonder gaskachel, terwijl het buiten vriest!
Veel winters visplezier toegewenst vanuit het gehele The Carp Specialist team!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

8014 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Ik kan gerust zeggen dat ik na zo'n 5 jaar reserveren bij Bas, Mark & Jeroen altijd even beleefd en snel wordt geholpen. Elk jaar komen er leuke wateren bij en al met al is The Carp Specialist een leuk en vertrouwd bedrijf die het iedere visser probeert naar de zin te maken!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Dimitri Kesler
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 61.783 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dynamite Baits
Cipro Baits
MTC Baits
Grain Baits
Dragon Baits
Korda
Nash Tackle
Koicenter Tiel
NTEC
KWO
PK Baitboats