Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Karpervissen op betaalwater - Argwaan & wantrouwen beperken bij de karper!

In de Karperklets-rubriek proberen wij u niet alleen op de hoogte te houden van de laatste vangsten en ervaringen op onze betaalwateren, maar ook komen er regelmatig praktische artikelen in voor waarmee u uw voordeel kunt doen op onze wateren. In dit artikel gaat Jelmer Simmes dieper in op het fenomeen vertrouwen / wantrouwen bij de karper en geeft enkele praktische tips die kunnen helpen om meer te vangen!

Ik neem aan dat vrijwel iedereen vroeger heeft geleerd dat je je gedeisd moet houden tijdens het vissen. Dit lijkt tegenwoordig echter vaak onbelangrijk te zijn voor sommige karpervissers. Haringen worden er met hamers ingeslagen en zodra de hengels zijn gepositioneerd kan het feest beginnen…

Gelukkig geldt dit natuurlijk niet voor iedereen. Toch zijn er tal van oorzaken waardoor karpers snel door hebben wat er zich allemaal afspeelt langs de waterkant. 

Naar mijn mening wordt ‘rust’ aan de waterkant nog steeds enorm onderschat. Ik hoop u in dit artikel te kunnen attenderen op enkele valkuilen. Of u deze tips gaat gebruiken voor de vijver in uw dorp of voor op een van onze betaalwateren, het zal geheid meer vis opleveren!

Bij het arriveren op de stek begint het spelletje; de visser heeft een aantal dagen & nachten de tijd om zoveel mogelijk karpers te vangen. Onthoud altijd dat geluid enorm ver draagt over het water. Ook worden voetstappen vaak onderschat. Deze trillingen kunnen op verre afstand worden waargenomen door de vissen.

De meeste vissers zullen bij aankomst even over het water turen, op zoek naar potentiële stekken en eventueel actieve vis. Dit is ook altijd aan te raden! Het is echter van belang dat er nu al rekening wordt gehouden met het voorkomen van verstoren van de vis.

Even later worden de hengels klaar gemaakt en het kampement opgezet. Hier gaan de vissers vaak als eerst de fout in. Ik ben het te vaak tegen gekomen… Tassen die met geweld op de stek worden gesmeten en haringen die met rubberen hamers de grond in worden geslagen. Het verstoord de stek enorm!

Er zijn verhalen bekend van karpers die ruim 48 uur volledig stopten met azen nadat er een harde klap was te horen over het water. Zo’n klap van een rubberen hamer doet niet veel onder aan een dergelijke klap. Mijn advies is eigenlijk heel simpel: Gebruik uw gezonde verstand!

Wanneer er ten alle tijden rekening wordt gehouden met het feit dat de karper snel verstoord wordt, dan kan er weinig mis gaan. Werk en vis met beleid, that’s all!

Hiernaast zijn er nog een aantal valkuilen die ik kort wil behandelen. 

Om te beginnen wil ik u er op attenderen dat het gebruik van een voerboot of rubberboot met dieptemeter de vis kan afschrikken. Het geluid dat wordt geproduceerd door de voerboot/ dieptemeter is zeer herkenbaar voor de karpers. Met name op wateren waar extreem veel wordt gevaren, raad ik het gebruik van deze attributen af. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om werpend te vissen. Het is daarom aan te raden om de dieptemeter (als het niet noodzakelijk is) uit te laten. Door enkel het gebruik van een rubberboot en peildobber kunnen alsnog super stekken gevonden worden, zonder de vis af te schrikken.

Doordat de meeste wateren over het algemeen steeds helderder worden, hebben karpers een beter doorzicht in het water. 

Naar mijn mening kunnen karpers afwijkingen in de oever goed waarnemen. Met andere woorden; als er een aantal hengels langs de oever staan met een tent er pal achter, dan kunnen de karpers dat waarnemen. Ook ben ik van mening dat de karpers dit kunnen associëren met gevaar.

Ik zou er dan ook altijd voor kiezen (indien de situatie dit toelaat) om de hengels zo ver mogelijk naar achteren te positioneren zodat de hengeltoppen niet over het water uitsteken. Ook is het raadzaam om de tent achterin de stek op te bouwen.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de karper met minder argwaan zijn rondes zwemt, is rekening te houden met de lijnbenadering. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om goede stekken te zoeken. Doe dit echter wel op een logische manier. Het is verstandig om de buitenste hengels altijd onder eigen kant te vissen. De middelste hengels kunnen op grote afstand gevist worden. 

Wanneer u de buitenste hengels heel ver uit de kant vist, blokkeert u in principe de vis af. Hierdoor krijgen de karpers niet de kans om de stekken van de middelste hengels te bezoeken. 

Mochten de stekken zijn gevonden, dan is het van belang om goed na te denken op welke manier u de lijn gaat verwerken. 

Meestal is het verstandig om de lijn zo goed mogelijk over de bodem te laten lopen. Er moet wel altijd rekening gehouden worden met het feit dat er scherpe mossels en andere obstakels op de bodem kunnen zitten. 

Vaak vis ik met meerdere lichte toploodjes en een flying backlead op een betaalwater. Een flying backlead is een vrijlopend loodje boven de leader/tube. De toploodjes worden neergelegd op diepste punten vanaf de stek tot de hengelsteunen. Hierdoor loopt de lijn volledig over de bodem. Als u de toploodjes op willekeurige plekken neerlegt, is de kans groot dat de lijn op bepaalde stukken strak boven de bodem loopt doordat er vaak veel kuilen aanwezig zijn.

In wierrijke omstandigheden is het aan te raden om de lijn op halfwater te vissen of zelfs aan het oppervlak d.m.v. een drijvende gevlochten lijn (wanneer toegestaan).


Er kan ook gekozen worden voor het vissen met een zogenaamde drijver of V-steun. Een drijver bevindt zich boven de leader/tube en dit zorgt ervoor dat de lijn vanaf het lood rechtstreeks omhoog gaat naar de (onderwater)dobber. Vervolgens loopt er een strakke lijn vanaf de hengels naar de (onderwater)dobber.

Een V-steun kan perfect gebruikt worden in situaties waarbij er om een hoekje gevist moet worden.  

Stel u een situatie voor waarin er aan de overkant van het water (50 tot 200m) diverse overhangende takken en andere obstakels zijn. Ik kies er dan al snel voor (indien toegestaan) om mijn lijn op of over het water te laten lopen en vervolgens via een lijnclip of elastiekje de lijn rechtstreeks naar beneden te laten lopen vanaf de overhangende takken. Een boot is uiteraard onmisbaar bij dergelijke systemen.

Alvast veel succes tijdens uw volgende sessie op één van onze betaalwateren. Hopelijk komen bovenstaande tips en aanbevelingen goed van pas! 

Jelmer Simmes

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6696 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Al bijna 10 jaar boeken wij meerdere malen per jaar zowel privé met familie en vrienden, maar ook zakelijk voor onze (boilie)testsessies met teamleden en weekjes vissen met onze klanten via The Carp Specialist. Wij zijn daardoor op vele bestemmingen geweest in zowel Nederland, België, Frankrijk en Italië. Altijd is het perfect geregeld, of we nu 1 of 2 stekken boeken, een weekendje of een hele week een water exclusief afhuren, het is altijd goed georganiseerd door Bas en Jeroen en goed geregeld met de watereigenaren. Perfecte locaties, wateren met een mooi en groot visbestand en een grote keuze in water, bestand, faciliteiten en rij-afstanden, keuze genoeg! Omdat wij ook wel eens wat extra’s als we met een hele groep zijn er iets dan iets voor de hele groep 'geregeld' moet worden – BBQ of materiaal is een belletje met Bas of Jeroen voldoende. Het is ook fijn dat ze altijd gewoon te bereiken zijn of dat ze je op korte termijn even terugbellen. Ook voor advies en informatie vooraf, mbt het water waar je heen wilt staan ze altijd klaar. The Carp Specialist – 5 Stars of Quality!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Hans & Quint Ramerman
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 57.634 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

PK Baitboats
Nash Tackle
Dynamite Baits
Dragon Baits
NTEC
MTC Baits
Grain Baits
KWO
Cipro Baits
Korda
Koicenter Tiel