Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Lees hier: De stage & tips van Mark Tamis op Villedon!

Stagelopen en je hobby beoefenen... Wie wilt dat nou niet. Mark Tamis, vaste gast op Villedon tijdens onze jeugdweek maakt dit waar. Hij heeft voor zijn opleiding Natuur, Water en Recreatie 9 weken stagegelopen op Lac de Villedon. Lees hieronder zijn verhaal tijdens deze indrukwekkende weken op Villedon en Mark geeft zelfs enkele waardevolle tips weg!
Mijn naam is Mark Tamis en ik volg de opleiding Natuur, Water en Recreatie niveau 4 op het Clusius College in Hoorn. In het derde leerjaar van de opleiding moet je 9 weken op buitenlandstage, nu ben ik sportvisser en moest ik gelijk denken aan Lac de Villedon. Na wat kort mailverkeer met Paul was alles geregeld en voor ik het wist was ik onderweg naar Lac de Villedon.
De dag na aankomst kon ik gelijk aan de bak en na dag 1 kon ik mijn romantische ideeën over het runnen van een betaalwater even stevig bijstellen. Je hebt namelijk altijd wat de doen, op Lac de Villedon wordt er gewoon 5 dagen in de week keihard gewerkt omdat je een onwijs groot terrein hebt dat onderhouden moet worden. Zo ben je gemiddeld per week een dag kwijt aan het maaien van het hele terrein en moet je zorgen dat de shop op de juiste tijden open is. Naast grasmaaien en terreinonderhoud heb je natuurlijk hele gave projecten, het afvissen van het koibassin was daar één van.
Het is behoorlijk zwaar- en afleidend werk omdat je iedere keer pareltjes van vissen voorbij ziet komen. Nu zijn de koi’s wat makkelijker te hanteren maar moet je nagaan hoe zwaar het zal zijn om het karpermeer met al die 20kg+ vissen moet worden afgevist. Na 9 weken werken op Lac de Villedon is mijn romantische idee van het beheren van een betaalwater behoorlijk veranderd. Je bent continue bezig met het onderhouden van het terrein en het zorgen voor je gasten, dan nog niet te spreken over de boekhouding waar Paul iedere ochtend een aantal uurtjes mee zoet is. Omdat je continu je handen vol hebt aan allerlei werk kon het soms erg hinderlijk zijn als een visser buiten de openingstijden van de shop om een douchemuntje komt vragen. Als dit een keer per dag gebeurd valt dit te overzien maar 6 keer op een dag nekt je omdat je dan niet meer toekomt aan het terreinonderhoud met alle gevolgen van dien. Als je op een mooi viscomplex arriveert moet alles goed onderhouden zijn en onderhouden worden anders is het terrein simpelweg niet toegankelijk en raken de gebouwen in verval wat weer resulteert in slechte recensies. Als het terrein in orde is en de service is goed, hoeft de visser alleen nog maar de vis te vangen.
Als stagelopende karpervisser op Lac de Villedon kan je de verleiding natuurlijk niet weerstaan om in de weekenden zelf een paar nachtjes mee te pakken. Zo viste ik gemiddeld 2 nachten per week en met resultaat. Omdat ik 9 weken lang de vissers en de vissen heb kunnen observeren heb ik behoorlijk wat opgestoken over het aanpassen van je tactiek aan bepaalde situaties. Zo werkte klein aas en weinig voer goed bij hoge temperaturen met veel natuurlijk voedsel. De hoofdbron van natuurlijk voedsel is de bloedworm en om te kunnen concurreren tegen de bloedworm werkte heel klein aas het beste. Denk daarbij aan een pva-zakje met wat halve boilies en wat kruim. Als haakaas werkte een klein stukje foam of een 10mm wafter erg goed, hoe kleiner hoe beter.
Naarmate het kouder werd begon de vis wat losser te komen en kon je ze op meerdere manieren goed vangen. Mijn meest toegepaste tactiek was het aanleggen van een verspreidde voerstrook van ongeveer 100 meter breed waar ik dan 3 hengels op positioneerde. De buitenste 2 hengels wierp ik dicht bij de kant (45m) en de middelste op een meter of 60-80. Wat mij ook opviel was het voordeel van werpend vissen, tijdens die 9 weken stond ik versteld van het verschil tussen de vangsten van vissers die wierpen de boot gebruikte. Daarom heb ik ervoor gekozen om alleen werpend te vissen. De resultaten waren verbluffend zo ving ik vaak meer, maar ook zwaardere vissen dan bijvoorbeeld mijn buren die alle lijnen positioneerden met een boot of voerboot. De vis is duidelijk schuw voor boten en voerboten, hoe ondieper je gaat hoe erger het wordt. Lac de Villedon perfect weggelegd voor het werpend vissen omdat het meer gemiddeld 200 meter breed is en de meeste vis gevangen wordt op een afstand van 60 meter of dichterbij, uitzonderingen daar gelaten. Uiteraard gaat de vis zo nu en dan helemaal los en kan je niet genoeg voer brengen. Naast het werk en het vissen kon het ik onwijs goed vinden met Paul mijn stagebegeleider, een week nadat ik terug was in Nederland hebben we samen met de vlieghengel op snoek gevist in de Nederlandse polders. Voordat er gevist kon worden zijn we op de vrijdag avond nog even bij Bert Schouten van Handy Fish Heiloo langs geweest om de vliegvis materialen in orde te brengen en om wat oude herinneringen op te halen. Lac de Villedon was voor mij een geweldige en leerzame ervaring en een echte aanrader als stageadres voor toekomstige NWR-studenten en andere opleidingen binnen dat vakgebied. Na deze positieve en leerzame ervaring weet ik zeker dat ik vaker terugkeer naar Lac de Villedon.
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek Villedon

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

8014 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Met karpervissen als passie, maar zonder zeëen van tijd te hebben kies ik er heel vaak voor om te vissen op de betaalwateren van The Carp Specialist. Dit om 2 heel simpele redenen: Top service en grote keuze uit super gave bestemmingen met verschillende karakteristieken! Ieder type visser vindt er visvakanties die op het lijf geschreven zijn!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
David Vandevelde
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 61.783 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

MTC Baits
PK Baitboats
Nash Tackle
Dragon Baits
Dynamite Baits
Korda
Grain Baits
Cipro Baits
Koicenter Tiel
KWO
NTEC