Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Obstakelvissen op karper: een handige tool!

Toen ik tijdens mijn laatse karpervisvakantie van 2 weken geleden na een hachelijke dril een mooie dertiger uit de takken vandaan wist te vissen met behulp van een handige tool (mede mogelijk gemaakt door vismaat en collega Jeroen Albers) dacht ik direct: hier schrijf ik even een klein artikeltje over!
Obstakelvissen is veel karpervissers niet vreemd, en ook op onze bestemmingen zijn er verschillende obstakels te vinden. Vooral Domaine des Iles, Le Taillis des Landes en Sunset Lake zijn bijzonder obstakelrijk... en niet te vergeten de rotspartijen van het Marokkaanse Bin el Ouidane. Indien u uw visserij er niet op aanpast, dan kan dat zeker een probleem vormen... maar met een aangepaste visserij is de obstakelvisserij in mijn ogen juist een kracht: als we uitgaan van Voedsel, Veiligheid en Voortplanting dan vindt de vis in ieder geval Veiligheid in de obstakels. Voordat ik u de handige tool toon, eerst even wat kleine tips voor wanneer u dicht tegen de obstakels vist:
Materiaal
 • Gebruik een schuurvaste drijvende gevlochten hoofdlijn van minimaal 0.25/0.30mm (waar toegestaan).
 • Voorzie de hoofdlijn van ca. 10 meter (afhankelijk van de waterdiepte en hoeveelheid obstakels) nylon/fluorocarbon voorslag. 't Is even 'spelen' met de dikte... maar normaal gesproken voldoet 0.50mm prima, bij echte zware visserij kun je prima gaan tot 0.70-0.80mm.
 • Gebruik lood dat zichzelf eenvoudig lost bij een aanbeet (zodat de vis sneller omhoog komt), de Fox Edges Drop-Off Inline Lead Kit is daarbij een aanrader. Loodgewichten van 4, 5 & 6OZ zijn aan te raden afhankelijk van de visafstand en het weer.
 • Gebruik een stevig en schuurvast onderlijnmateriaal van minimaal 25/35lb. breeksterkte. Zelf heb ik goede ervaringen met Kryston Quicksilver in 35lb en 45lb uitvoering. Trouwens ook handig wanneer er meerval zwemt op het water waar u vist.
 • Zorg voor degelijke klauwhaken met een brede haakbocht, zoals bijvoorbeeld de Gamakatsu Specialist haak in maat 2 of 4.
Visserij
 • Vis dichtbij de obstakels, maar houd het verantwoord.
 • Zet uw hengels op losse steunen met de toppen licht omhoog en exact gericht op de stek.
 • Gebruik degelijke en goed klemmende achtersteunen.
 • Vis met zowel de slip als baitrunner potdicht.
 • Blijf dichtbij uw hengels, 5 meter is echt een maximum.
 • Zet uw tent nooit direct achter de hengels, maar naast de hengels.
 • Mocht een vis zich vastzwemmen, trek de lijn dan nooit stuk vanaf de kant... maar spring de boot in en probeer de vis te bevrijden (met 'onze' tool)
De aanbeet
Pak uw hengel op bij een aanbeet en loop direct enkele meters (liefst zo'n meter of 10) in rustige pas en met constante druk naar achteren. Herhaal dit wanneer nodig enkele keren, totdat de vis zich op open water bevindt en veilig gedrild kan worden, nu kunt u ook de slip weer wat open zetten en de vis waar nodig wat ruimte geven.

De 'handige tool' voor de obstakelvisserij

Bij het obstakelvissen is het gebruik van een boot een must. Niet voor de dril natuurlijk, dan heb je immers nauwelijks controle meer over de vis... maar juist wanneer een vis zich onverhoopt toch vast mocht zwemmen. Dit is natuurlijk anders wanneer de obstakels zich op weg naar jouw stek bevinden (bijv. halverwege op het water), maar ik ga er nu van uit dat u tegen obstakels aan vist en het betreffende water 'op open water' redelijk obstakelvrij is.
Voor het bootvissen is het een must (geloof me, ik vergeet het zelf ook regelmatig) om wat materiaal standaard in de boot te hebben staan. Een schaartje, handschoen, wat extra lood, een extra onderlijn, aas, boilie etcetera... dit scheelt namelijk weer een ritje naar de kant. Één van de tools die ik sinds kort met succes gebruik is onze eigen variant van de kunstaasredder. Aangezien deze tool ons in de afgelopen sessies al veel vis heeft opgeleverd en we er bovendien al de nodige obstakels mee hebben kunnen verwijderen is het mijns inziens een must voor iedere karpervisser met een boot. Hieronder leg ik stap-voor-stap uit hoe ik hem maak:

Het gebruik

Wanneer een vis zich vastzwemt tijdens de aanbeet of dril is dat natuurlijk erg vervelend, maar geen reden om de boel uit frustratie maar stuk te trekken. Vaar naar de plek toe waar de lijn onder water vast zit, draai wat om de plek heen om te zien of de lijn loskomt, en zo niet... leg dan de hengel (met slip/baitrunner open) in de boot en pak de 'tool' tevoorschijn. Rol de kunstaasredder met wat meters lijn van de marker en werp 'm verschillende keren over de stek. Je kunt op deze manier zowel het obstakel 'beet' krijgen, als de lijn. In beide gevallen kun je de lijn normaal gesproken eenvoudig verwijderen en de vis veilig afdrillen. De kosten? Ik kocht de materialen voor 2 'tools' bij Fish Inn voor € 26,90. Da's geen geld toch om een vis te redden en 'm goed te kunnen landen?
Veel succes toegewenst met het vissen op obstakelrijke wateren... en mocht u ook een goede tip hebben, laat deze dan gerust als reactie achter!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6990 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
100% betrouwbaar, vriendelijk en behulpzaam, interessante locaties en de juiste info. Toonaangevend in zijn sector en mijn nr. 1 keuze voor het boeken van een visvakantie!
10
Rating starRating starRating starRating starRating star
Alijn Danau
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 58.639 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Cipro Baits
MTC Baits
Dynamite Baits
Korda
Koicenter Tiel
Grain Baits
Nash Tackle
KWO
Dragon Baits
NTEC
PK Baitboats