Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Onze voorbereiding op een visvakantie in Frankrijk!

Al sinds de oprichting van Spiegel Magazine vloeit de Rotary Letter als rode draad door het populaire karperblad. Het doel van de Rotary Letter is om de lezer te laten zien hoe bekende en onbekende karpervissers omgaan met tal van onderwerpen. Het resultaat is een variëteit van leuke en leerzame onderwerpen waarbij de meningen van de schrijvers vaak uiteenlopen, maar waarvan je als lezer altijd wat opsteekt. Ook wij werden in begin 2010 door Spiegel Magazine gevraagd deel te nemen aan de Rotary Letter, onze bijdrage vind je onderstaand en in Spiegel Magazine 22. Veel leesplezier!
Geweldige schub uit het stuwmeer van Caspe afwisseling van reisbestemming en vissoort zijn voor mij een must!

Hoe ga je om met één week op een vaste stek zitten?

Tja, wist ik het maar hoe je het beste een week op een vaste stek aanpakt. Voor mezelf verschilt het natuurlijk sessie op sessie ook sterk aan de hand van welk water je bezoekt en de ontelbare factoren waaraan de sessie onderhevig is. Natuurlijk zijn er een paar gewoontes die ik elke sessie gebruik, hopelijk hebben jullie er iets aan resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!
Mooi beschubte spiegels, wie vangt ze niet graag?
Een groot gedeelte van de voorbereiding van mijn vissessies besteed ik achter mijn PC en in de garage bij mijn visspullen Op internet is een keur aan informatie beschikbaar en met een beetje zoekwerk is er vaak praktische informatie te vinden over het water waar je heengaat. Enkele aanraders:
- www.geoportail.fr
Op deze site kun je wateren bekijken, opmeten, afstanden berekenen etc. en natuurlijk ook een kaart van het water uitprinten. Zelf bewerk ik de kaart vaak verder in Illustrator waarbij ik waterdieptes, stekken en afstanden toevoeg. - www.meteo.fr
Wanneer je de Franse taal een beetje machtig bent is dit de beste (lees minst slechte) weersite. Hiernaast is ook www.weather.com een aardige keuze. Ik houd het weer minstens 2 weken voor vertrek in de gaten en print temperatuur, windrichting, luchtdruk, maanstanden etc. uit. Aan de hand hiervan kun je al een voorzichtige voorspelling maken waar de vis zich zal ophouden.
Joost mijn broertje en vismaat voor het leven!
Naast bovenstaande sites is feedback over het water wat je gaat bevissen natuurlijk een must, 2 weten immers meer dan 1 en zeker over privébestemmingen wordt informatie graag gedeeld tussen medevissers. Ik probeer dit soort feedback te verzamelen in een Word-document en lees dit regelmatig door om een goede beeldvorming te krijgen hoe er voornamelijk gevist wordt op het water, met welk aas, welke hotspots er zijn en op welke stekken er juist niet/nauwelijks gevist wordt. Ook de manier van aasaanbieding is interessant, juist niet om te kopiëren maar om een afwijkende aanpak uit te proberen om dressuurdoorbrekend te werk te gaan. Naast Google zijn websites zoals www.karperwereld.nl en www.betaalwater.nl uitstekende plekken om informatie te vergaren!
De morgenstond heeft goud in de mond.
De voorbereiding van mijn materiaal doe ik na het voorwerk achter de computer waarbij ik aan de hand van de gevonden informatie al een soort plan de campagne heb gemaakt. Voor iedere sessie zorg ik in ieder geval voor een ruim assortiment klein materiaal, voornamelijk lood, haken en onderlijnmateriaal maar ook heb ik altijd voldoende (nieuwe) hoofdlijn mee. Afhankelijk voor de omstandigheden bij aankomst en de reglementen kies ik ter plekke voor nylon, fluorocarbon of gevlochten lijn. Dit laat ik vooral afhangen van de aanwezigheid van obstakels, bodemtype, mate van lijndressuur etc.. Zoals Tonny Schrijver aangeeft vist hij niet graag met strakke lijnen door het water, ik ben het hier 100% mee eens naast het vissen met slappe (fluorocarbon) hoofdlijnen gebruik ik ook graag een drijvende nylon hoofdlijn (zoals de Korda Adrena-Line) voor de visserij met boeitjes waarbij de hoofdlijn over het wateroppervlak loopt. Op helder water heb ik meermalen kunnen zien dat de vis hierdoor met meer vertrouwen op mijn kantstekken rondzwom en aasde. Over deze verticaal visserij zijn onder andere door Saron Debets & Jeroen Albers interessante artikelen geschreven; verplichte kost zou ik zo zeggen.
De luxe van een huisje zoals op Domaine des Iles gecombineerd met een uitdagende visserij: een prima gelegenheid om vrouw of vriendin eens mee te nemen naar de waterkant.
Bij aankomst aan het water neem ik ruim de tijd voor een rondje rond het water en een praatje met de aanwezige vissers die er de voorafgaande week hebben gevist. Hoe goed ik de trip ook heb voorbereid, het komt regelmatig voor dat ik na het horen van deze info alle plannen omgooi en erop inspring. Ook de eigenaar is niet te onderschatten, een betere informatiebron is er vaak niet. Een eenvoudig presentje (zoals een lekker stukje Hollandse oude kaas) is vaak de sleutel tot veel informatie en een prettig contact gedurende de week!
Eenvoudig, maar zeer doeltreffend.

OK!.. de karperstek is gekozen. En nu aan de slag!!! Of juist niet?

Juist wanneer je gedurende een sessie (of dit nu voor een paar dagen, week of langer) een vaste stek bevist zal vertrouwen de sleutel zijn tot goede vangsten. Op privé-bestemmingen kun je ervan uitgaan dat de vis al regelmatig bevist wordt en dat er zich ook andere vissers aan de waterkant bevinden. Als dit niet zo is, dan is verkassen (wanneer gewenst) vaak geen probleem maar dat is een ander verhaal.
Penvissen; ikzelf en veel van onze gasten doen het graag tijdens de visvakantie
Vertrouwen dus. Tja, hoe bereik je dat? Persoonlijk denk ik dat onderstaande punten hierbij op een standaard bestemming bijdragen aan een beter resultaat.
Probeer bij aankomst met zo min mogelijk verstoring op de stek de hengels uit te leggen. Zeker op de dag van aankomst, wanneer de andere vissers ook aankomen, zoekt de vis vaak de meest rustige plekken uit. Bij aankomst de eerste dag en nacht niet vissen en alleen aanvoeren is nog meestal nog beter voor het resultaat later in de week, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik vaak de verleiding ook niet kan weerstaan. De eerste dag bevis ik dan bijvoorbeeld 1 van de 4 voerstekjes die ik gemaakt heb met slechts 1 hengel. Dan maak je toch kans op vis, maar bouw je tegelijkertijd vertrouwen op. Blijf bovendien zo ver mogelijk van het water vandaan. Laat de hengels dus niet uitsteken over het water, zeker op bestemmingen met dressuur vind je de vis vaak vlak langs de kant (daar bevindt zich ook vaak het natuurlijk voedsel).
éen van mijn favoriete aasjes! Voorzie deze pop-up eens van een deegmantel voor instant succes.
Zelf voer ik de eerste dag en nacht zeer beperkt wanneer de stek die ik bevis in de voorafgaande week ook bevist is (dit spreekt voor zich denk ik). Tonny geeft in zijn bijdrage duidelijk aan bewust alleen met boilies te vissen en voeren, ik denk dat zijn resultaten voor zichzelf spreken echter focust hij zich wel op de grotere exemplaren en neemt hij genoegen met minder actie. Gelijk heb je wanneer je bewust gaat voor de grote vis! Zelf pas ik een vergelijkbare aanpak toe op 1 of 2 hengels. Voor de andere hengels kies ik echter bewust voor zoveel mogelijk actie en neem ik genoegen met kleine exemplaren, ieder zijn meug. Dit doe ik vooral omdat ik er van houd om lekker bezig te zijn, elke karper in m´n net geeft een enorme kick dus zeker op wateren met een goede karperbezetting probeer ik aantallen te vangen, die uitschieter komt dan vast een keer (of niet natuurlijk).
Mijn aanpak op de actiehengels is aardig te vergelijken met de Engelse aanpak op de zogenaamde commercial lakes die ze daar veel hebben. Ik vis zo met zo licht mogelijk materiaal, liefst 0.25mm fluorocarbon hoofdlijn, licht (method)lood en een kort dun onderlijntje met een 15mm pop-up. Om de pop-up vlak boven de bodem te houden gebruik ik geen knijploodje, maar ik voorzie de pop-up van een laagje boiliepasta waarmee hij perfect uitgebalanceerd is. Gooien is lastig hiermee, maar (tonny´s) voerboot is een perfecte uitkomst. Combineer de ommantelde pop-up met kleine pellets, grondvoer en gecruste boilies voor een echt actiestekje. Vaak loont het bij dit soort plekjes om ze compact aan te voeren en meerdere keren per dag te voorzien van vers voer. Voor bovenstaande aanpak ben ik dol op de Dynamite Baits The Source aasrange alles, maar dan ook werkelijk alles, van grondvoer tot pellets en van 10mm boilies tot stick-mix is te krijgen in deze range. Als er bovendien niet al teveel witvis rondzwemt dan gebruik ik graag zoete maïs uit blik, Chilli hennep en een mini-tijgernootje op de actiehengels.
Optimale haakcamouflage in zicht, maar vooral bij de aasopname: The Fuzz!
Nu aas, materiaal en aanpak zijn besproken besef ik me dat stekkeuze nog niet aan de beurt is geweest, terwijl dat (in ieder geval wat mij betreft) toch de echte sleutel tot succes is. Een vis zal namelijk vooral azen op plekken waar ze gewend zijn natuurlijk aas te vinden, of waar ze gewend zijn het aas van de visser te vinden. Zichtbare stekken zoals lelievelden, overhangende bomen, eilandjes en holle kanten (zeker op oude veenplassen geweldig) zijn natuurlijk prima maar ook op open water valt natuurlijk genoeg te ontdekken.
Hoewel de Rotary Letter zich er in dit geval niet voor leent om diep in te gaan op stekkeuze wil ik toch wijzen op de meerwaarde van een goed inzicht in de bodemstructuur op de gekozen stek. Sinds een jaar of 2 ben ik in het bezit van een luxe dieptemeter/GPS combo, en ik ben ervan overtuigd dat deze me in combinatie met de onderwatercamera en bodemkijker al veel extra vis heeft opgeleverd! De dieptemeter/GPS combo heeft een logfunctie waarbij hij elke seconde de diepte en GPS locatie opslaat. Door met de boot even (dit is in een half uurtje gedaan) over kriskras over mijn stek heen te varen (vaak doe ik dit alleen op diepere wateren om de vis niet teveel te verstoren) heb ik voldoende data verzameld om een dieptekaart te maken. De geheugenkaart uit de dieptemeter steek ik in mijn laptop en het programma maakt er een 3D stekkaart van voor me. Ouderwets peilen met de hengel levert info op over de hardheid van de bodem en hiermee is heb ik alle benodigde info om mijn stekken te kunnen bepalen. Zeker bij veranderende wind (en dus ook de stroming op ondiep water en onderstroom op diep water) leveren de verschillende kanten van een talud vaak enorm verschillende resultaten op, de software geeft me dus de benodigde informatie die ik nodig heb om te vissen op de plek waarop ik verwacht dat de vis aast.
Ik werp graag eens een spinnertje uit overdag: onze betaalwateren kennen vaak een goede roofvisbezetting. Vraag natuurlijk wel eerst toestemming aan de eigenaar en let op de lijnen van de medevissers!
Rest mij Tonny te bedanken voor zijn leerzame bijdrage en iedereen veel leerzame momenten aan het water toe te wensen en vergeet vooral niet te genieten: Het is tenslotte een hobby!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dragon Baits
Cipro Baits
Dynamite Baits
Korda
MTC Baits
PK Baitboats
Grain Baits
Koicenter Tiel
Nash Tackle
NTEC
KWO