Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Sessieverslag Cipro's Hans & Quint Ramerman - Karpervissen in Frankrijk op Hattigny

Donderdag 4 juni 2015 - Weekendje testvissen op Hattigny

De wekker stond gezet op 05.15 en een klein uurtje later zaten we in de bus op weg naar Hattigny. Voor mij was het 545 km en omdat ik aan de Duitse grens woon, besloot ik niet via Nederland-België te rijden, maar de hele route Duitsland te nemen van Gronau tot aan Saarbrucken. Quint die vanuit Vinkeveen vertrok omstreeks dezelfde tijd en koos voor de route Maastricht-Luik. Rond 11.00 uur kwamen we aan en “onze stek 3” bleek al bezet te zijn, dus maar even gezamenlijk overleggen met Henry, de eigenaar van dit domein. Super vriendelijke en hardwerkende jonge ondernemer trouwens, die ook nog eens oplossingsgericht kan en wil denken. Hij had de reservering van Bas niet op de site vermeld en de heren op stek 3 hadden die stek online geboekt voor een week. Wij kwamen alleen een paar dagen, dus in overleg kom je er dan altijd uit. Mede omdat het rond de 28 graden was, hadden we niet zo’n trek in de enige 2 stekken die nog vrij waren (1 en 2), omdat die vol in de zon lagen. Henry stelde ons voor, omdat we alleen voor een weekendje waren om op de korte zijde bij het gebouwtje te vissen, waarbij wij – bij hoge uitzondering – onze bussen achter ons konden zetten om nog wat schaduw te kunnen creëren. Dat was natuurlijk prettig en hoefden we ook niet beide bussen uit te pakken, alleen de tent en de visspulletjes. Keurig opgelost dus en iedereen tevreden! Op de vaste stekken kun/mag je niet met de auto komen en je spullen worden met een quad en aanhanger naar de stekken gebracht om te rust aan het water te garanderen. Alle stekken zagen er super uit, stevige houten vlonders met voldoende ruimte en voorzien van een stevige picknicktafel. Het hele complex zag er trouwens keurig onderhouden en verzorgd uit, zeker gezien de Franse begrippen was dit het eerste dat opviel.

Het Meer

Hattigny is een groot meer van 27 hectare, met 10 stekken, waarvan 3 bosstekken 8 - 9 en 10. Aan de korte zijde van het meer staat een nieuw gebouwtje met douche, toilet, koelkast, vriezer en oplaadpunten. Aan die kant zijn geen stekken voor karpervissers, maar dat gedeelte is voor vaste stokvissers, veelal wat oudere heren die op aasvisjes voor t snoeken vissen. Hier zaten wij dus voor deze sessie. Tenten opgezet en hengels opgetuigd en dan eens een keer “lekker ouderwets” uitpeilen met een peildobber en voerstek maken met de spomb en werppijp. Voer- en rubberboten mogen pas vanaf volgend seizoen (beperkt) gebruikt worden, dit seizoen dus nog niet. Ik zelf koos voor 3 stokken “op het weid” op afstanden van 40 – 60 en 80 meter uit de kant. Quint kon met waadpak 2 hengels in een kommetje “onder de kant” vissen en 1 op het weid, ongeveer 50 meter uit de kant.

De vangsten

Binnen 1,5 uur diende de eerste “fluiter” zich aan bij Quint op zijn kanthengel. Een volle run van een stevige vis die recht door de pompbladen onder de kant de takken inschoot en zich helaas vast zwom. Na een poging van Quint om er dichterbij te komen in zijn waadbroek, kreeg hij weer beweging in de vis, maar kon hij door de waterdiepte niet ver genoeg om de hoek komen en uiteindelijk won deze vis de strijd door de hoofdlijn kapot te schuren in de takken. Jammer, met boot zou dit een prachtexemplaar hebben opgeleverd.
Zoals gezegd – het was donderdag eind van de middag en vanaf dat moment hebben we weinig rust gehad. De eerste avond en nacht hadden we samen 9 vissen op de mat, bijna keurig om de beurt en allemaal mooie schubs en spiegels variërend van 6 tot 11 kilo. Ook de vrijdag, zowel overdag alsook ’s nachts ging het gewoon door en hadden we er 13 “op de mat” en een aantal missers en lossers. Wel allemaal ongeveer tot zo’n 10 á 12 kilo.
Runs, dubbelruns en zelf een triple run. We stonden elkaar te helpen op Quint zijn stek en dan ging er weer een af op een van mijn hengels. Veel vis, weinig slaap dus. Fantastisch weer natuurlijk, met temperaturen van ruim boven de 30 graden. ’s Nacht gewoon boven op de stretcher in een open tent dommelen, want van slapen kwam niet veel. De vissen hadden er geen last van, die gingen tot ’s ochtends gewoon door.
We kwamen alleen niet door de kleine vis heen, er moet een ongelofelijke hoeveelheid vis op het water zitten, want ook op de andere stekken werd er aardig gevangen, op stek 7 werd een 22 kilo vis gevangen, de zwaarste tijdens ons verblijf. Wij zaten zaterdagmorgen met een totaal van ruim 30 vissen, allemaal tussen de 6 en 12 kilo en besloten de hengels eruit te halen en een andere tactiek te bespreken.
Henry kwam rond de koffie nog even gezellig bij kletsen met zijn vader, die hem op het terrein helpt om alles in goede banen te leiden en ook als aanspreekpunt fungeert voor de aanwezige gasten. Beiden spreken naast een klein beetje Engels ook goed Duits en Henry vertelde dat hij bezig is om veel van de kleinere vissen onder de 10 kilo over te zetten in een andere vijver en dat hij eveneens gaat beginnen met de bouw van een Clubhuis, voorzien van meer douches en een restaurantje voor ontbijt, lunch en diners met daarnaast een hengelshop met goede producten. Tijdens dit gesprek gingen de vangsten gewoon door en was Henry helemaal weg van onze vangsten en van onze 100% biologisch afbreekbare producten. We konden dus ook nog meteen zaken doen, want als het klaar is volgend seizoen wil hij ook Cipro gaan verkopen in de shop.
Tegen de middag besloten we dan maar eens te kijken of we door de 100 meter grens konden komen, dus de 3,5 pond stokken opgetuigd en ouderwets gooi en smijtwerk om te kijken of we over de gemiddelde werpafstand de grotere vis konden bereiken. Op afstanden van zo’n 120 - 130 meter vingen we inderdaad iets zwaardere vis, nog eens 12 stuks rond en net boven de 10 kilo, met op zondagochtend een mooie 14,5 kg vis van Quint. We vonden het welletjes zo en besloten op ons gemak in te gaan pakken om rond de middag weer terug te rijden naar Nederland. Ruim 40 vissen in 3 dagen is wel genoeg om te weten dat het stikt van de vis op Hattigny. Een super runswater dus met veel vis, die vechten voor wat ze waard zijn. Best weer een keer leuk om te doen. Veel vis, geen moeilijk water met toch een uitdaging om te werken voor grote vis, die nu moeilijk bereikbaar zijn en zich waarschijnlijk op veilige afstand ophouden, maar dat ze er zitten kun je ’s nachts goed horen en ’s ochtends vroeg goed zien aan de vele springende vis.
We gaan zeker nog een keer terug in een iets koelere periode om de grotere exemplaren, die er eveneens zwemmen te bevissen. En... volgend seizoen mag je er met een bootje op, dus worden de stekken waar de “dikke dames” zitten ook bereikbaar. Dat wordt onze volgende uitdaging! Bas, bedankt voor een weekendje ouderwets vissen, we hebben niets kunnen ontdekken wat op Hattigny ontbreekt of niet in orde is. Vriendelijke mensen die alles willen doen om het je naar de zin te maken en een supermooi onderhouden en afgesloten terrein. Alleen moet je rekening houden met weinig nachtrust!
Groet,
Hans en Quint Ramerman
Noot: De enkele douche was niet echt in orde. Alleen ’s ochtends een beetje lauw water en meestal koud of geheel geen water. Maar daar schijnt ook aan gewerkt te worden.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!