Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Sessieverslag Rutger & Frank - karpervissen in Frankrijk op Etang du Charnay!

Zaterdag 2 augustus kwamen wij aan op een rustieke boerderij onder de rook van Thionne. Wij zijn mijn zoon Rutger en ikzelf. Het is goed om te weten dat wij geen ervaren karpervissers zijn en dat dit ons eerste karper avontuur was. We werden onmiddellijk gegrepen door de totale rust en vrede van Etang du Charnay in Midden-Frankrijk. Na een informele kennismaking met eigenaar Patrick werden we rondgeleid en kozen we onze stek uit. We kozen voor de grootste vlonder, prachtige gelegen aan het meer en gedeeltelijk beschut door bosschage.
Het complex bestaat uit een boerderij met twee gites en een grote schuur. Het meer ligt op ongeveer 500 meter en is met de auto bereikbaar hetgeen ons het nodige schouwwerk bespaarde. Wij verbleven op de zolder van de boerderij, een gemoedelijke ruimte met 6 bedden, een simpele keuken met twee elektrische kookplaten, een badkamer met douche bad, toilet en wastafel. Door dat alles van hout is, is er van privacy niet echt sprake omdat Patrick recht onder ons woonde, maar wij hebben ons daar niet aan gestoord. Het meer zelf is ongeveer 700 hectare groot en dat is groot genoeg om niet het idee te krijgen dat je in een kweekvijver hengelt. Nadat we de auto uit geladen hadden, zijn we gelijk aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor de installatie van onze karper uitzet. Boot opgeblazen, elektromotor bevestigd en direct voerplekken gemaakt. Op advies van Bas gebruikte wij mais, tijgernoten, pellets en een mix van diverse vismeel boilies. Toen de tent op gezet met schroeven als alternatief voor haringen en uiteraard de rodpod met hengels in gereedheid gebracht, stoelen uitgestald en vistas met benodigdheden voor het grijpen klaargezet in de tent. Wij visten slechts met drie hengels. We deelden deze prachtige stek met een Belgische familie met een visser en een Duits stel waarvan alleen de man actief viste. Beide vissers gebruikten ook 3 hengels.
Na deze noeste arbeid hebben we een simpele pasta gekookt en onder het genot van een biertje genuttigd. Na een kop koffie zijn we naar het meer gewandeld en hebben we onze hengels uitgevarn met een voerboot. We kozen in eerste instanties voor twee hengels naar de overkant onder de overhangende bomen en een hengel die we ongeveer 10 meter uit de kant hielden. Beetrunners aan, nog een biertje dan en toen ons tentje in want we waren best toe aan een schoonheidsslaapje. Dat werd ons een uurtje gegund en toen de eerste run. Rutger schoot onder de tentopening door en ik volgde naar de nodige strubbelingen met de tentopening ook. Daar stond mijn zoon met kromme hengel naar een donker gat toe en de adrenaline deed zijn werk. Na wat zoeken vond ik de hoofdlamp en zetten die op bij Rutger zodat hij zijn lijn beter kom volgen. Na 20 minuten lag er een spiegelkarper van 20 pond in het net. Een prachtige vis. Na gekalmeerd te zijn terug in onze tent en na een half uurtje slapen weer alarm op de pieper. Nu vingen we een 24 ponder. Daarna bleef het rustig.
Uiteindelijk hebben we 12 karpers gehaakt waarvan we er 10 geland hebben. Het waren allemaal spiegelkarpers. De grootse woog 34 pond en lichter dan 20 pond hebben wij ze niet gehaakt. Wat zijn die vissen sterk zeg. We hebben zeker niet vol continue gevist. Op maandag arriveerde mijn twee dochters, Frederique en Muriel, dus we zijn ook een dagje naar Le Pal (dierenpark en pretpark in 1) en Vichy (shoppen en kuuroord) geweest. Ze brachten overigens direct geluk want toen we met zijn vieren op de vlonder zaten te keuvelen, kregen we onze eerste dubbelrun en de tweede karper bleek de 34 ponder te zijn, die mij 3 kwartier in beslag nam en Rutger was met een 27 ponder al niet veel eerder klaar. Mijn dochters alle twee even de hengel gegeven om ze kennis te laten maken met de kracht van deze machtige vissen.
Onze mede vissers hebben vergelijkbare vangsten gedaan waarbij onze Belgische vriend de voorlaatste dag 6 karpers in 1 nacht ving.
Tot slot wat praktische tips:
  • De beste vangsten boekte we tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Links van de vlonder lagen een aantal taken in het water. Dat heeft ons dus twee karpers gekost, waarvan 1 echt een hele beste vis was. Dat heeft ons geleerd dat als de karper naar links begon te zwemmen, wij onmiddellijk te water moesten. Dat kan prima door erin te springen en naar de karper toe te lopen. Het water is aan de kant niet dieper dan m1.20, dus je kunt naar de meeste takken toelopen.
  • In het midden staan 3 houten palen. Patrick wist ervan, maar was er nog niet toe gekomen om ze te verwijderen. De laatste karper zwom zich vast aan een van deze palen en dan is de boot in de enige remedie. Het lukt me om de paal tussen mij en de karper uit te krijgen. En daar zat ik 6:00 s'ochtends in mijn bootje over geleverd aan de kracht van deze 30 ponder. Een fantastische dril waarbij ik alleen als de karper de takken op zocht met de elektro motor bijstuurde en dat is best lastig. Maar des te groter de voldoening als je dan toch uiteindelijk de karper land.
  • De meeste karpers vang je toch iets verder uit de kant op de helling naar dieper water.
  • Neem een penhengel mee. s' ochtends vroeg zie je overal stofwolken en het kan niet missen dat je met wat mais ook een prachtige karper op deze lichtere hengel kunt verschalken. Moet m.i. een sensatie zijn.
  • 1 keer uit eten geweest in Maison du Lac. Was echt goed.
Samengevat een heerlijke week gehad en voorgoed verslaafd aan karpervissen en Frankrijk.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!