Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 1)

Vanuit The Carp Specialist zijn we er bijzonder trots op dat onze vaste gast en bloedfanatieke karpervisser Carli Driessen zijn 'hersenspinsels' over zijn visserij met ons en onze bezoekers wilt delen. Naast een talent voor de karpervisserij is Carli een bijzonder getalenteerd schrijver en fotograaf en legt, wat ons betreft, de sfeer en magie van onze hobby op een prachtige wijze vast. Carli's verhalen inspireren, motiveren en 'trekken je naar de waterkant'. En wie tussen de regels doorleest zal ook flink wat leren. Carli zal ons regelmatig op de hoogte houden, en zijn schrijfsels zullen naast sfeerverhalen ook praktische sessieverslagen betreffen. Lees, en wordt net zoals ons 'hooked for life'. Carli omschrijft ze zelf als volgt:

‘Spinsels’ van een Amateur...
Mijn ‘spinsels’ zijn korte, losse fragmentverhalen met steeds één kernachtig beeld. Ze staan op zichzelf, behandelen soms samen een thema of geven een impressie van mijn maandelijkse ‘vis-retraite’. Het betreffen doorgaans geen grote visavonturen, maar onbevangen bespiegeling over het bijzondere in het alledaagse van onze prachtige hobby. Ze spiegelen door de jaren heen mijn groeiend bewustzijn waar andere ‘Amateurs’ (lees: in de zin van ‘liefhebbers’) zich mogelijk in herkennen. Ze ontstaan vanuit interesse in wat er met ons en onze omgeving gebeurt wanneer we ‘op jacht gaan’, het groeiend besef van hoe grenzeloos mooi ‘moeder natuur’ eigenlijk is en die aangeboren, onbedwingbare behoefte haar te doorgronden.

Bas van Klaveren

Die ene witte reiger ... ✗

Ik zag het donderdag (9 januari 2014) gelijk toen ik het terrein op kwam rijden: hoog water, dus de eilanden zijn niet te gebruiken. Meneer Georget, de 'bailiff' van het water, had er per email al voor gewaarschuwd. Georget; de man met ervaring... al zestig jaar in dit 'natuurvak'! Shit, ik had er psychisch meer rekening mee kunnen houden, waar moest ik nu gaan zitten? Welke stek 'produceert vis' midden in de winter?! Gelukkig had ik met Georget afgesproken en liet hij niet lang op zich wachten. Ons wederzien was hartelijk en hij stelde voor om stek 12 eens te bekijken en daarna met de boot het water op te gaan.
Het werd een heerlijke start van mijn maandelijkse 'visretraite'. Samen met een echte Fransman langzaam tuffen over een nog in nevels gehuld waterlandschap, dolend, op zoek naar een 'eigen stek'; mijn leven in een notendop!? We spraken er met elkaar in gebrekkig Engels. Over vissen natuurlijk. Aan het einde van onze 'expeditie' moest ik kiezen. Het werd stek 12 om twee eenvoudige redenen: het is de stek met over het jaar genomen de minste hengeldruk en ik meende er mijn vrienden als het ware te 'ruiken'. Èn... ik zat er lekker uit de wind, met de auto achter de bivvy. Gemak dient de mens, nietwaar? Zeker in de winter! ;-)
Op afstand zag ik stek 3 onder water staan. Jammer... ik had er mijn ervaringen door de voorgaande sessie graag willen verzilveren. Nu was het geannexeerd door rusteloos 'pluimvee'; zwanen, eenden, koeten en steeds maar die ene witte reiger!

Een lekker gevoel... ✓

Zo... in the pocket!!! Het vat kort mijn emotie samen na het vangen van deze mooie bak. Een (bijna) Leder van ruim 16 kilo. Hij had alleen nog maar een paar kleine, rudimentaire schubben op de rug en staart. Heerlijk! Hij hing gelijk al vroeg in de ochtend aan de haak. Geheel tegen de verwachtingen in, want de sessie was immers midden in de winter...!?
Ik was de 'tegenslag' van het hoge water hierdoor snel vergeten. De nieuwe stek had potentie! Het voelde opeens als een fris alternatief. Gaf aanleiding tot een hernieuwde kennismaking met het water vanuit een ander perspectief en ruimte om te experimenteren. Mijn enige manco was het ontbreken van een goede dieptemeter. Helaas had ik deze niet meegenomen, hetgeen een foutje bleek achteraf gezien de extravagante jungle onder het wateroppervlak.
Maar goed, geluk is relatief. Des te meer ingenomen was ik met deze mooie vriend. En zeker zo aan het begin van mijn sessie. Het gaf een goed gevoel. Een bewijs voor mijn groeiend 'waterbewustzijn'?, of kwam het door de kracht van mijn eigen boilies...? Je kan zeggen wat je wilt, maar ik kreeg in die paar dagen op deze 'rupsjes', zo noem ik mijn nieuw creaties (waarvan een deel overigens bleek te drijven ;-) ), zo'n tiental runs... en dat bij een watertemperatuur van nog geen 7 graden!
Wie zal het zeggen...? Hoe dan ook, alle rede voor een lekker gevoel... ✓

Het zijn net haaien...

Maar juich nooit te vroeg, want wintervissen is verraderlijk! Alles gedraagt zich net wat anders dan tijdens reguliere seizoensdelen. Onvoorspelbaarheid is troef en invoelingsvermogen een absoluut vereiste. Merkwaardig toch dat zoveel wetmatigheden veranderen, feitelijk een geheel ander speelveld ontstaat bij een klein beetje verschil in temperatuur!?
Vissen bewegen opeens minder... wil je ze vangen zal je ze moeten vinden! Lokken heeft maar deels effect. Er is gewoon weinig animo; engagement. Het laat ze (letterlijk) koud; dááág voedselnijd! Opeens moet elke vis apart worden overtuigd. Er vindt een transformatie plaats van vlotte meelopers naar luie consumenten. Daarbij betekent minder 'vitaliteit' tevens dat de aanbeten anders verlopen. Soms zó traag dat je er niets van merkt. Je moet erdoor anders denken over lijnzwemmers, brasem-aanbeten of überhaupt het fenomeen van 'vis op de stek'. Die paar piepjes kunnen immers betekenen dat hij er al lang aanhangt! Ook de aasperioden zijn opeens scherp afgewogen. Lekker de hele dag kans op vis...? Ik dacht het niet! T’s net of ze met een 'timer' werken. Het geeft te denken...
Ik praat natuurlijk vanuit het perspectief van een karpervisser. Snoekvissers houden een heel ander verhaal. Steurvissers misschien ook, al ken ik er geen. Opvallend wel dat ze er ook nu weer gemakkelijk uitkwamen. Misschien gaat hun gelijkenis met haaien verder dan alleen het uiterlijk. Moeten ook zij in beweging blijven om te ademen? Het zou een hoop verklaren...

Hooligans... ⚡

Volgens meneer Georget leefde er oorspronkelijk maar één zwanen echtpaar op het water. In alle rust zal ik maar zeggen. Aan deze rust kwam echter een einde toen een tweede en zelfs derde echtpaar neerstreek in deze idylle... Tja, en da's natuurlijk aanleiding tot hommeles!!! Want je kunt van alles zeggen over zwanen, over deze elegante, trouwe dieren, maar niet dat ze echt tolerant zijn. Er zijn uitzonderingen natuurlijk, zoals 'mijn zwaan' op Delftse Hout: 'Henk', maar die is gewoon niet helemaal goed. Dit zijn gezonde, authentieke, Franse zwanen en dus erfelijk belast met een gezonde dosis chauvinisme en territoriaal gedrag. Genoeg voor enkele forse knokpartijen met mij op de eerste rij... gratissss, hetgeen dan weer prima past bij een Hollander... :-)
Ik had ze donderdag en vrijdag al zien zwemmen. Eerst het ene stelletje en daarna het andere. Ik meende ze te herkennen aan het feit dat één van de stelletjes bestond uit een duidelijk kleine en grotere zwaan, terwijl het andere stel meer 'in evenwicht' was. Donderdag en vrijdag leek er nog niets aan de hand, ten minste, voor zover ik dat vanuit mijn 'loge' kon zien. Misschien hadden ze buiten beeld al flink lopen matten?! Maar op zaterdag waren zichtbaar de rapen gaar. Tot drie keer toe werden charges uitgevoerd. Het waren net HooIigans. Ik wist uiteindelijk in de kluwen niet meer wie tegen wie was, maar het begon allemaal bij de grootste (helemaal rechts); hij nam luid klapwiekend een lange aanloop, kwam even los, om vervolgens zich als een Boeing vol overgave in een 'crashlanding' te storten... Jezus, wat een geweldenaar!

Food for thoughts... ✌

Naar aanleiding van de afgelopen drie dagen krijg ik steeds meer het vermoeden dat ik naast mijn favoriete 'combi-rig' een tweede 'icoon' moet plaatsen. Minimaal complex en beter toegesneden op het bevissen van slome rakkers op 'rommelige' gronden. Een simpele rig met maar ėėn boodschap: zodra je het aasje pakt, hang je!
De kracht van mijn Combi-Rig zit in de werking van het deel met stijf fluorocarbon. Het functioneert perfect als 'afstandhouder' en zorgt voor een vroegtijdig 'bolt'-effect... de lijn ligt immers gestrekt klaar. De ringwartel tussen het stijve fluor carbon en de soepel braid (verzwaart met wat 'putty') zorgt daarbij als 'licht gewicht' voor het snel indraaien van de haak... (bijna) altijd prijs! Maar los van de zorg dat fluor carbon niet zo 'volgzaam' is waardoor de presentatie soms mis kan gaan, betrap ik mijzelf erop dat ik met deze rig eigenlijk probeer om op een slimme wijze 'rig-lengte' met 'snel haken' te combineren. Maar waarom zou je eigenlijk lengte willen wanneer de vissen zo traag azen? Waarom de vis niet gewoon gelijk 'blokken' en het risico elimineren dat hij half slapend in de lijn van het carbon beweegt? Waarom niet dus korter en alleen soepel materiaal...? En voor die zorg dat de rig zich met de hoofdlijn verknoopt nemen we dan toch gewoon wat langere sleeve, een PVA zakje... of als je toch met grondvoer bezig bent de kleine variant op de zogenaamde 'Cannonball' van Frank Warwick...
Food for thoughts!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dynamite Baits
NTEC
KWO
Koicenter Tiel
Dragon Baits
Grain Baits
MTC Baits
PK Baitboats
Cipro Baits
Nash Tackle
Korda