Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 10) - ‘Wat een sessie...!’

Op het eiland ... ♈

Wat een sessie... wat een ongelofelijke sessie! Dit waren de laatste woorden die ik deelde met mijn vismaat toen wij weer op huis aan reden. Ik had hem uitgenodigd mee te gaan naar mijn 'thuiswater' in Vendeuil. Vertrouwend op mijn ervaringen en daardoor overtuigd van het feit dat we er onze karpers zouden treffen. Een vorm van logisch optimisme nietwaar..., maar hoe anders kan het soms lopen!
Donderdagochtend zo rond 9.00 uur kwamen we aan. De reis was voorspoedig en het water lag er heerlijk rustig bij. De opkomende zon en lichte nevel gaf het geheel een vriendelijke uitstraling. Ik draai een shagje en tuur samen met mijn maat over het water. Mmmmmmh... we hebben er allebei zin in. Het is altijd een heerlijk moment zo aan het begin. Alles kan nog gebeuren en mijn 'fantasiefabriek' draait overuren. Ook mijn maat is zichtbaar in z'n nopjes en dat doet mij goed. Samen uit, samen vissen, samen lol beleven en weer samen thuis nietwaar?! Al bleek dat laatste uiteindelijk wat lastig, maar hierover later meer.
Vlak voor het eiland waar wij de komende drie dagen onze bivvy's neerzetten draait een vis. We reageren bijna tegelijk: 'Kijk 's, een bak! Vlak bij onze stek...!' Niet lang daarna gevolgd door die magische zinsnede waar wij vissers ons allen zo menigmaal aan branden: 'Kerel, we gaan die put hier helemaal leegsleuren!'. Nou, dat sleuren bleek uiteindelijk wel van toepassing, alleen op dat moment besefte wij nog niet dat het om een heel ander soort van vissen zou gaan... ;-).

Le silence... ✝

Het opzetten van twee volwaardige slaapplaatsen, een gemeenschappelijke shelter, ruimte voor een grote onthaakmat, tripod, boodschappen, aas, boot en zes paar hengels valt bij een oppervlak van nog geen 30 m2 met boomstam en overhangende kruinen niet mee. Passen en meten dus. Aan de andere kant, echt veel ruimte heb je als visser niet nodig. Zeker omdat ik hier gewend ben de vissen per boot te halen. Dat scheelt aan bewegingsruimte. Na goed 4 uur is alles over gevaren, zitten de haringen in de grond en staan onze hengels op scherp. Helaas is de afstandsbediening van de radiografische boot per ongeluk bij het uitladen van de boot te water gelaten, dus die staat even buitenspel. Maar de zon is gaan schijnen en doet haar helend werk... Het is zover; we kunnen rustig zitten, op adem komen en genieten van een lekkere bak koffie! We kijken elkaar even aan... t's mooi zo!
Het beperkte briesje dat er was is inmiddels gaan liggen. Mijn maat, vogelaar bij uitstek, veert op als hij twee ijsvogeltjes ziet die elkaar najagen. Hij had hun hoog, schel gefluit al opgemerkt en mij erop geattendeerd. Ze scheren vlak boven het wateroppervlak als kamikazepiloten rakelings langs de oevers. Een van hen nestelt zich even op een van de oude bomen die in het water liggen. Gelukkig net lang genoeg om hem op de gevoelige plaat te vereeuwigen. Onze aandacht ligt voor even niet bij het vissen en zo ook niet bij de stilte die langzaam is ingetreden. Het water toont zich als een spiegel. Alles lijkt tot rust gekomen. Geen vis die zich roert. Wel wemelt het van de bellenplateaus en dus wachten we gespannen af...

La Tempête... ⚡

Ik weet niet meer zo precies wanneer het begon en wat de eerste vissen waren die we aan de lijn kregen, maar wat ik wel zeker weet is dat er uiteindelijk geen enkele karper tussen zat. Het ritme kwam langzaam op gang. Om de zoveel tijd hadden we een run, of wat daarvoor door moest gaan. Zoals gebruikelijk overdag wat minder dan in de nacht en avonduren. 40 vissen in krap 2,5 dag tijd zorgde ervoor dat er weinig geslapen werd. 9 steuren kwamen op de kant en 31 brasems! Zo achteraf is wellicht wat merkwaardig dat wij zijn blijven zitten, maar ja... we zaten nu eenmaal op een eiland, hadden slechts een paar dagen en hielden ons vast aan de gedachte dat die brasems uiteindelijk wel karper zou trekken... en dat het toch niet zo kan zijn dat er helemaal geen 'vrienden' tussen zitten. Zo'n mooie plek, zo veel spots die karper schreeuwen. Ze moeten er gewoon zwemmen hielden wij elkaar voor.
Al bijna twee jaar lang vis ik op dit water, zo om de 1,5 maand en ben nog niet zonder karper naar huis gegaan. Het vangstverloop was dus op z'n minst merkwaardig. Net zo merkwaardig als die fuut die zaterdagmiddag minuten lang als een dolle midden op het water bezig was met het oppoetsen van zijn winterkleed. Ik ken Futen namelijk als redelijk onopvallende, schuchtere beestjes die vrij 'zakelijk' en plichtsgetrouw (met name als ze jongen hebben) de ene vis na de andere verschalken. Ik denk altijd: 'Laat die maar schuiven'. Niet bepaald het toonbeeld van rare capriolen. Maar goed, misschien hoorde deze wel bij dat circus van uitzonderlijkheden dat wij die paar dagen voor onze kiezen kregen.

Wat een mafketel ... ⚡

Om van dat uitzonderlijke een beeld te geven zijn meerdere anekdotes te vertellen die tot de verbeelding spreken. Maar met name deze is vrij tekenend:
Op vrijdagmiddag, zo rond 14.00 uur om precies te zijn, ving ik mijn 2e steur. Hij was wat gehavend. Oude 'oorlogswonden' zal ik maar zeggen. Zijn rechter borstvin was gekortwiekt, hij had een hap uit zijn staart en zijn buik toonde geler dan bij de andere exemplaren. Verder was hij gewoon net zo 'gehaaid' en fit aan de lijn. We namen voor de vorm een paar kiekjes met de Iphone en zette hem snel terug in z'n element. De boodschap was simpel: graag ergens anders zwemmen en neem je hele familie maar mee! Een stuk of 9 brasems verder ging die zaterdag daarna weer mijn hengel af. De middelste. Het wat treuzelend geluid deed weer een 'vaatdoek' vermoeden, maar eenmaal dichter bij de kant werd de spanning opgevoerd. Ik in de boot, maar na een mooi gevecht kwam toch weer steur in het zicht. Op de kant merkt mijn maat op dat deze wel erg op de voorgaande lijkt. En jawel hoor (gelukkig hadden we foto's) het bleek dezelfde veelvraat. Wederom proberen wij hem het bos in te sturen. Diezelfde nacht nog breekt de hel los. De ene na de andere brasem komt voorbij. Totdat mijn meest rechter hengel afgaat De vis is helemaal naar links gezwommen en voelt goed aan. Dan toch karper?! Weer spring ik in de boot en laat mij minutenlang voorttrekken. Alles houdt het, maar de deceptie is groot als ik wederom een steur tegen het spreidblok trek. Ik buig mij vervolgens voorover en staar blind op een stomp vinnetje met hap uit de staart...: 'Wat een mafketel is dit joh!!!' :-)

Sneaky snake ... ♌

Ze zeggen weleens dat ongeluk nooit alleen komt en ik denk dat dit waar is. Ongeluk kent daarbij vele vormen. Voor mij hoef je heus niet direct je nek te breken om toch te mogen spreken van een ongeluk. Ik vind 31 brasems in plaats van een paar lekkere 'vrienden' al behoorlijk ongelukkig. Ook het gegeven dat wij 9 steuren vingen. Alsof die brasems alleen al niet genoeg waren. Niet dat ik een hekel heb aan steur. Wel nee, het zijn prachtige vissen, explosief en indrukwekkend qua formaat, maar ik heb ze gewoon niet zo graag. Hiervoor zijn twee heldere redenen te noemen: de meest eenvoudige ligt in de lijn van het zogenaamde postzegels verzamelen; ze passen niet in de reeks die je voor ogen hebt. Maar daarnaast dragen ze ook een geheel vis-eigen karakter en dus atmosfeer met zich mee. Steuren hebben in hun uiterlijk iets venijnigs, iets scherps. De haai ondersteunt dit gevoel als referentie. Dat hebben karpers niet. Dat zijn vriendelijke loebassen... Toen ik die ringslang easy voorbij zag sneaken bekroop mij heel even het gevoel dat het hier gewoon niet pluis was. En dat onze 'vrienden' goede redenen hadden om elders hun heil te zoeken, maar ja... welke?
Door een 2e spontane te waterlating (pure pech!) bleek later een van de accu's van de boot kapot, die er zelf uiteindelijk ook mee stopte. Hij ging steeds naar links waar rechts de bedoeling was. Iets teveel 'gezopen' zal ik maar zeggen. Vanaf dat moment wist ik het zeker; deze sessie, dit moment, deze plek hangt onder een verkeert gesternte... niets aan te doen!

Nog even hoop... ☔

Die zaterdag zaten we net wat te relaxen, als we opeens opmerken dat het wat donkerder is geworden en lichte motregen de tafel raakt. De mini-pad waarop we net begonnen waren met een mooi filmpje wordt iets verder onder de plu geschoven. Ik sta stijfjes op uit mijn stoel, rek mij uit en kijk tegelijkertijd over de plu heen naar het achterliggend landschap... en schrik mij de pleuris! Zwarte wolken hebben zich achter ons samengepakt en kunnen elk moment hun gal over ons uitspuwen. In een noodvaart brengen we de meest watergevoelige spullen in veiligheid. Net snel genoeg, want nog geen minuut later breekt de hel los!
En dan is het op zo'n klein pokkeneiland best eng kan ik je vertellen...! We houden met alle macht de shelter waar wij onder schuilen vast. Deze wordt door het beuken van de wind fors ingedrukt, maar de wind komt gelukkig van de goeie kant. Als hij andersom was ingevlogen hadden we kunnen hanggliden ben ik bang. In nog geen paar seconden is het weer van windstil volledig omgeslagen naar een serieuze storm met slagregen... Gelukkig houdt deze interventie van moeder natuur maar kort aan en wordt het niveau terug gebracht naar 4 beaufort.
Wat van de spanning bekomen kijken mijn maat en ik elkaar even aan en denken (de vissers die wij zijn) allebei hetzelfde: T’s klote voor je Iphone en bij het opruimen straks van onze spullen, maar t’s wel goed voor de vissen...! :-). Verandering van weer doet eten! En dat was het ook, want niet lang na deze overval ging het weer opnieuw los. Helaas nog steeds zonder karper en met steur, maar toch... de spanning was terug.

Food for thoughts... ✌

De vangst van karpers zou uiteindelijk uitblijven. Althans bij ons. Vlak voor ons vertrek sprak ik kort twee jonge collega's die nog geen 130 meter verderop bezig waren. Ze hadden er, als ik het goed onthouden heb, in twee dagen 6 runs waarvan 5 verzilvert... karper wel te verstaan! T’s wat hè... ;-)
Verder was alles als normaal. Zwanen waren elkaar aan het achtervolgen, de kinderen van hun eerste leg werden het territorium uit gebonjourd. Later toonde zij zich weer in de meest aandoenlijke vorm van genegenheid. Zo mooi dat contrast! Donker is nodig om licht te zien nietwaar?
Ter voltooiing van deze sessie kreeg mijn maat op de terugweg ook nog een lekke band. Dit zonder reservewiel natuurlijk, anders was het waarschijnlijk niet vervelend genoeg?! Na eindeloos rondzwerven is hij uiteindelijk voor de ingang van een bandencentrum gesleept, alwaar hij de volgende ochtend 2 nieuwe kon aanschaffen. Later die avond sms'te hij: 't leven is mooi, vervelende momenten horen hier nu eenmaal bij! Ik zou zeggen... How good is that?!
Toch kan ik het maar niet laten: stel nu, in het uitzonderlijke geval dat er daadwerkelijk geen karpers op onze stek zaten en zij hun heil ergens anders op dit langgerekte water zochten, iets dat toch altijd mogelijk is, wat was er gebeurt als ze er wel waren geweest...?!
Food for thoughts.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Cipro Baits
Koicenter Tiel
MTC Baits
Grain Baits
Nash Tackle
PK Baitboats
Dragon Baits
NTEC
Dynamite Baits
KWO
Korda