Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 13) - Een leuk, beetje schizofreen plan

Een leuk, beetje schizofreen plan...

Zo... het is eindelijk 2015!!! En er zit onrust in mijn lichaam. Er is zoveel te doen dit jaar. Ik weet het niet, maar ik wil graag iets van vooruitgang boeken. Klinkt wat geforceerd, maar zowel mijn werk als visserij hebben de afgelopen jaren in het teken gestaan van investeren en het wordt tijd om een en ander naar een ander niveau te tillen... vandaar. Nu heb ik in het kader hiervan het volgende, leuke, beetje schizofrene plan bedacht:
Ook dit jaar hoop ik weer zo'n 10 sessies in Frankrijk te kunnen doen. 8 ervan zullen 3 dagen duren en 2 een volledige week. Dat betekent ruim 900 uren visgenot. Op de meeste wateren mag ik daarbij met 3 hengels aan de slag. Ik wil dit gegeven aangrijpen om het water elke sessie op 3 verschillende wijze te bevissen. Alsof ik niet uit 1, maar uit 3 personen besta met elk 1 hengel. Daarbij geef ik elk van 'hen' een eigen karakter en type tackle waarmee ze hun water benaderen. Voor 'mijzelf' daarbij de schone taak om allen op de stek samen te laten werken... slim het 'spel' te spelen.
Het idee achter dit plan is om mijzelf te stimuleren situaties vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Het verbetert mogelijk mijn adaptief vermogen en verrijkt het arsenaal aan visstrategieën. Daarbij hoop ik tevens wat te leren van de mogelijke effecten van dit experiment en deze in mijn Spinsels te verwoorden.
Het spel wordt gespeeld door drie spelers uit het schaakspel; de Toren, de Loper en het Paard. Ik stel ze aan je voor...

De spelers... ♖♗♘

De 'Toren' is van nature wat serieus en rechtlijnig. Geen excentrieke grappen aan zijn hengel! Hij werkt het liefst op schone, harde plaatjes en met lijnen over de grond. Hij is overtuigt van het zogenaamde bolt-effect en geloofd in standaard of combi-rigs met razend scherpe haken. Hij hanteert er verschillende, afhankelijk van de situatie. Zijn aandacht gaat uit naar het vinden van precieze locaties en het maximaliseren van prikkracht.
De 'Loper' is wat meer flexibel en koestert de souplesse. Hij richt zich op zwemroutes en zones waar hij de vis verwacht. Ongeacht de ondergrond wil hij een voor de vis bereikbare presentatie. Hij geloofd in de werking van running-rigs en het idee dat vissen moeite hebben met een geleidelijk opbouwende weerstand. Ook maakt hij gebruik van chod- en helicopterrigs vanwege hun vaak feilloze presentatie en directe registratie bij opname van de vis.
Het 'Paard' houdt van rare sprongen en blijft het liefst zo lang mogelijk uit het water. Hij benadert zijn vissen als 'sluipschutter' met zo min mogelijk lijndruk. Het liefste zoekt hij die plekken waar je niet zo snel aan denkt of bij kan. Drijvers en stokken met haken horen tot zijn attributen. Meer nog dan de Toren moet hij het van het bolt-effect hebben gezien de soms gebrekkige registratie op de kant. Zwaar drop-off lood wordt soms gebruikt, waarbij hij nog zoekende is naar een goede oplossing om dit lood niet in het water achter te laten.

Spelen met... de Combi-rig (deel 1) ♖

In lijn van het voorgaande wil ik in de komende 12 Spinsels ook een aantal rigs (van de spelers) kort beschrijven. Dit als registratie voor mijzelf als ook 'ter vermaeck' voor diegene die mijn verhalen leest. Niet om te vertellen hoe het moet (dat moet iedereen voor zichzelf weten) als wel om aan te geven waar ik de mogelijkheden zie om 'spelenderwijs' een optimum te vinden, wat best leuk is en leerzaam. Ik doe denk ik elke maand een klein stukkie en begin maar gelijk met de favoriet van de Toren: de Combi-rig.
De eigenschappen van deze rig zijn bij velen goed bekent. Het anti-tangle effect van de 'stugge boom', de grotendeels onzichtbare presentatie (als gevolg van het fluorcarbon) en het doorgaans directe contact van de vis met het lood vormen o.a. het karakter. Er zit veel 'speelruimte' in dit concept gezien de componenten waaruit de rig is opgebouwd. Afmetingen, materiaalsoort en onderlinge verhoudingen bepalen de kwaliteit als geheel. Zo ook natuurlijk het oog voor detail; een loodhagel op de juiste plek, het soort aas en hair op de haak, wellicht een 'shot on the hook', enzovoort. Genoeg 'knoppen' om aan te draaien... Maar naar mijn bescheiden mening vormen vooral het stijve en soepele 'draad-deel' de basis van deze rig (vandaar ook de naam :-)) en heeft hun onderling verhouding (lengte & stijfheid) de meeste invloed van betekenis. Interessant dus om juist hiermee te 'spelen'. En als je dat doet, dan hanteer ik zelf simpele regels zoals: lengte is evenredig en stijfheid omgekeerd evenredig met de vraatzucht van de karper. Ook hou ik de bodem nauwlettend in de gaten... te veel rommel leidt al gauw tot andere principes, met meer souplesse... wordt vervolgd.

Januari 2015... ✌

Maar goed, met al deze voornemens op zak moet er ook wel gehandeld worden. En dus was het de tweede week van januari 2015 dat Ferry en ik het Franse landschap binnenreden... op weg naar het vertrouwde water in Vendeuil (Picardy). Onze voorbereidingen waren grondig. Dieptekaarten, Google earth en Bing maps werden als ondergrond geanalyseerd op basis van de eenvoudige gedachte dat de karper in lijn leeft met de drie V's: Veiligheid (waaronder voor het gemak ook even het comfort), Voedsel en Voortplanting. Een simpele vuistregel vind ik zelf. En zeker wanneer de watertemperatuur ruim beneden de 18 graden is zo rond januari, want dan valt die laatste V al af. En in ons geval richtte wij ons ook nog eens op alleen de eerste V van Veiligheid (en comfort), omdat het water waarschijnlijk maar iets boven het vriespunt zou liggen. En zoals we allemaal weten, dan is ook de behoefte aan de V van Voedsel minder.
Op basis van de weersverwachtingen ontdekte wij een trend met vaste windrichting vanuit Zuid - Zuidwest. Hierdoor had mijn maat een aantal luwe zones benoemd (zie 1 t/m 6) waar onze vrienden zich mogelijk zouden schuilhouden. Beetje uit de koude wind dus. Het leek ons goed ze daar in eerste instantie te zoeken.
Bij aankomst was het nat, sompig en regenachtig. Niet alleen de windrichting en later toenemende temperatuur klopte, ook de hoeveelheid regen kwam uit zoals voorspelt. De bivvy's werden snel opgezet om vanuit beschutting te kunnen werken. Binnen afzienbare tijd zaten we op het water en midden in de stromende regen begon onze Queeste... Het was wat verwarrend, zo ineens midden op het water. Ik moest zo in het nat even aan George Clooney denken... O Brother(s), where art thou???

Aan de slag... ⚐

Volgens afspraak had ik het noordelijk deel van het water. Zone 2 was daarbij de meest dichtstbijzijnde windluwe plek. Om voor deze bomenrij te kunnen vissen moesten twee lange stokken in het water. Een om de lijn om de hoek te kunnen leggen en een om de lijn tot aan de stek uit het water te houden. Ik plaatste mijn rig en zwaar lood (285 gram) met boei voor de overhangende bomenrij. Het idee was om bij de eerste piep gelijk de boot in te vliegen en de vis te halen. Dit bleek later wat lastig, gezien de snoeiharde wind die opstak... :-)
Zone 1 en 3 lagen helaas te ver weg om redelijkerwijs te bevissen en dus zocht ik voor mijn tweede en middelste hengel een bestemming in het wijd. Voorzien van een combi-rig, koos ik de onderzijde van het talud van een langgerekt plateau. Om de lijn voor de boot goed af te zinken en toch iets van registratie te houden, voorzag ik deze van een toplood en extra gewicht aan mijn waker. Zo zou de lijn zowel strak als over de grond liggen... 'terugloper'-proof!
De meest rechter hengel eindigde voor een omgevallen boom. Ik had hem op mijn diepte meter voorbij zien komen. Het aas lag hier het diepst (3 m1), gepresenteerd met een helicopter-rig. De directe registratie en dichte slib moesten ervoor zorgen dat ik de vis op tijd kon blokken.
Een 'Waterraaf' was een stukje verderop na een duik zijn veren aan het drogen en sloeg dit alles op z'n gemakkie gade. Wat zal hij gedacht hebben...? Stelletje amateurs...?! ;-)

Snel resultaat...☺

De hengels van mijn maat lagen strategisch gepositioneerd in zone 4 en 5. In 4 vlak voor de uitloop van een klein slootje dat iets van het overtollig water moest afvoeren en in 5 zowel los van als dicht tegen eiland A. Op de dieptemeter had Ferry vis voorbij zien komen en dus was de lucht positief geladen... en terecht! De eerste vissen lieten niet lang op zich wachten. Hij viste net als ik met speciaal voor deze sessie zelf gedraaide boilies. Pinda-boilies om precies te zijn. Bijgevoerd met wat hennep, gemalen pinda- en tijgernoten, mais en wat kleine vispellets. Alles licht verteerbaar. Het grondvoer voor witvis dat hij er doorheen had gedaan zorgde voor kleine drijvende deeltjes in verschillende waterlagen. De aanpak werkte.
Ook ik had speciaal voor deze sessie een nieuwe serie gedraaid. De basis was mijn vertrouwde (witte) basismix, maar nu met extra garnalenmeel om ze te laten drijven. Ze roken fantastisch, maar helaas kende mijn brouwsels minder succes. En al is de winter verraderlijk en niet het juiste seizoen om overhaaste conclusies te trekken, de instant werking liet vooralsnog te wensen over... Ik denk dat ik ze eens opnieuw probeer in het voorjaar.
De eerste vissen waren steuren en brasem. Niet echt waar we voor kwamen, maar een beetje onvermijdelijk op dit water. De stelling van mijn maat was dat waar vis eet ook karper zou moeten zitten. Met de sessie van oktober vorig jaar nog in mijn achterhoofd (40 vissen + geen enkele karper!) zag ik dat wat anders, maar hij kreeg uiteindelijk toch gelijk...! ☺

Hotspot... !!!

Vrijdagnacht, zo net na 02.00 uur, was het namelijk zover. Weer liep een van de hengels af in zone 5. Ook nu weer was de aanbeet enigszins gereserveerd, maar voelde de vis goed aan. Het ‘aankleedritueel’ voltrok zich. Ik hielp hem met zijn hoofdlamp en zwemvest... schepnet in de boot, even duwen en varen maar. Eenmaal op het water trok Ferry zich langzaam naar de vis toe. 'Steur'! hoorde ik hem nog een beetje in zichzelf mompelen en ik maakte mij op voor een wat lauwe ontvangst op de kant.
Tot dan toe waren dergelijke voorspellingen tijdens aanbeten uitgekomen. De forse uithalen tijdens de dril verraden de lange spierbundels. Maar een plotselinge vreugdekreet onder de heldere lucht gaf dit keer een andere uitkomst. Ferry had de vis gezien en het was een bak! "Karperrrrr"... galmde het over het water en de vreugdekreten volgde. Mijn doorgaans vrij serieuze vismaat ontpopte zich als een kirrende jongeling en ik stak van de zenuwen maar een extra peuk op... Nu niet verspelen gonsde het door mijn hoofd! En dat deed hij ook niet en dus vierde we feest. De vis woog ruim 18 kilo en was prachtig in conditie. Een volmaakt onbeschadigde winterbeer werd vol trots voor mijn lens geheven. Zelden zag ik iemand zo blij en opgelucht zijn tegelijk. Mooi om te zien man!!! :-)
Vanaf dat moment ging het met vaste regelmaat. Ferry had een hotspot geraakt en stond diezelfde dag nog een dubbelrun te drillen... Hoe mooi kan het wintervissen zijn?!

Weersinvloeden... ☔

Aan het einde van onze sessie stond het water letterlijk tot in onze tenten. Elke dag steeg het iets. Viel niets aan te doen. Verkassen kon natuurlijk, maar gezien de visvangst namen we maar het risico. Maar goed ook, want tot aan zondagochtend zou er vis uit zone 5 komen. Het was natuurlijk jammer dat ik er zelf geen kon strikken dit keer. En die enkele brasem telt natuurlijk niet. ;-)
Tegelijkertijd is de ervaring interessant. Want wat mij boeit zijn de vlijmscherpe grenzen waarmee we in de wintervisserij rekening moeten houden. Het verschil tussen zone 5 en de overige stekken waar we lagen was opzienbarend. Ik zou mijn maat uiteraard te kort doen wanneer ik zou ontkennen dat een belangrijk deel van zijn succes vooral te danken is aan de wijze van vissen en het ontwikkelde aas, maar desalniettemin. Zone 4 gaf ook geen vis, met dezelfde techniek en aas... en dat die volle drie dagen lang. Blijkbaar zijn de vissen zo honkvast en weinig motiel (beweeglijk). Het bevestigd wederom hoe vreselijk belangrijk het is om de vissen actief te zoeken wanneer het koud is... daarbij rekening houdend met de aasperiodes.
Wat het ook zegt is dat onze 'luwe-zone theorie' mogelijk niet sluitend genoeg is om vis vooraf te kunnen lokaliseren. Immers zowel zone 2 als 4 leverde geen vis op. Wellicht is luwte een van de actoren, maar niet de enigste. Of was het nog niet lang genoeg koud geweest? Waardoor het effect van 'uit de wind liggen' nog niet werkt... Kan natuurlijk ook. Dat de vissen misschien nog 'onderweg' zijn. Of zijn er nog andere elementen die deze zone 5 zo bijzonder maakte... Toeval was het in ieder geval niet. Daar geloof ik namelijk niet in!

Food for thoughts ... ✌☂

De voorspellingen hadden aangegeven dat de temperatuur zou oplopen met meer dan 12 graden in 2 dagen. Gepaard gaande met regen en harde wind. Positief, zo vonden wij, maar mogelijk ook een streep door onze oorspronkelijke strategie. Want deze ging uit van een positieve conditionering in de windluwe zijden gezien het koude weer en water. Terwijl er nu een forse, warme wind stond die de watertemperatuur met bijna 3 graden deed stijgen. De vraag is alleen hoe snel deze verandering effect heeft op de vissen. Hoe snel migreren ze (bij zo'n 4 graden) als er zich ergens anders warmer water verzameld?
Vanuit het resultaat trek ik nu een voorzichtige conclusie dat dit niet zo snel gebeurt. Dat een verandering in weersgesteldheid wel aanzet tot verhoogde (aas)activiteit, maar dat de 'honken' niet direct verlaten worden... Ondieper water werd wel bezocht, maar in de buurt. En dat was nu ook het mooie van de stek die mijn maat gevonden had. Deze kende geulen en plateaus op verschillende niveaus. De karpers kwamen er uit op minder dan 1,7 m1, terwijl wij gemiddeld aanvingen met dieptes zo rond de 2,5 m1. Maar er is meer...
De zone vormt feitelijk het kruispunt tussen de (schier-)eilanden A t/m D waar 3 verschillende waterdelen bij elkaar komen. Het kan bijna niet anders dan dat deze plek door veel vissen bezocht wordt... op z'n minst gepasseerd.
Luwte, weersverandering, niveauverschillen en een strategisch interessante locatie vormen de optelsom van positieve elementen... Mix dat met een goeie visser en prima aas en je hebt een heerlijk ‘mengsel’ ;-)
Food for thoughts.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

7595 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Al ruim vier jaar doen wij als Hengelsport Leiden jaarlijks diverse karper-trips met klanten naar binnen- en buitenland. Wij huren dan één of meerdere wateren af om met onze klanten naar toe te gaan. Vanaf dag 1 is The Carp Specialist hierin onze partner. Bij The Carp Specialist weet je dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan en dat alles tot in de puntjes geregeld is. Zijn aanbod is groot en divers, zo kunnen wij onze klanten altijd wat leuks bieden!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Robert & Martijn
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 60.528 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

KWO
Nash Tackle
PK Baitboats
Koicenter Tiel
Grain Baits
NTEC
MTC Baits
Dynamite Baits
Korda
Dragon Baits
Cipro Baits