Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 14) - Holiday on Ice

Shit... bevroren!!! ☃

Ik zag het gelijk toen ik voor het hek stond... verdomme, het water is bevroren. Tegen alle verwachtingen in had het die nacht flink gevroren. -5 graden Celsius. Ik ben van nature al niet zo'n schaatser, maar nu voelde ik al helemaal niets voor deze schone kunst. Wat gaan we doen? Direct omkeren en weer naar huis...? Heb ik al een keer gedaan toen we in Italië merkte dat ons huisje aan derden was doorverhuurd. Het had toen wel iets daadkrachtigs, maar je schiet er uiteindelijk geen reet mee op.
Nu waren de vooruitzichten op zich positief. De temperatuur zou in 3 dagen 12 graden stijgen, maar ja, niets is zo veranderlijk als het weer en voorlopig stond ik 1-0 achter... Ik had mister Georget inmiddels ge-sms’t dat ik er was en weldra stond hij net zo beteuterd als ik naast mij te kijken naar het strakke 'laken'. Ook hij was verrast, temeer hij mij die week ervoor had aangegeven dat er geen ijs te bekennen was. Onze dialoog was kort en bondig... hij dacht dat het allemaal wel los zou lopen en ik wilde gewoon vissen!
En terwijl ik langzaam mijn spullen aan het opzetten was ging mister Georget als een ervaren ijsbreker het water op. Vol gas en serieus heen en weer slingerend ploegde hij in nog geen 20 minuten het hele water rond mijn stek en gort. De beste man is 60... Heerlijk om te zien! Opeens leken de kansen gekeerd. Al vermoedde ik wel dat het intense kabaal van dit 'hak en sloopwerk' mijn kansen op een vis terug bracht tot een absoluut minimum. Bij het weggaan riep hij mij toe dat het na 2 uur wel gedaan zou zijn met het ijs... beetje optimistisch die Fransen!

Tussen de schotsen... ♒

Nu lag het water niet meer dicht, maar vol schotsen. En dus moest ik met mijn kwetsbare, rubberen bootje (die van hem was van hard polyester) proberen om mijn hengels uit te varen. En we weten allemaal hoe scherp die ijsranden kunnen zijn. Niet helemaal gerust nam ik het zekere voor het onzekere. Tijdens het varen ging ik op mijn knieën in de punt van de boot zitten en terwijl het motortje mij al pruttelend in de laagste versnelling voortstuwde brak ik het ijs met mijn proddingstick. Het werkte! Binnen een uur lagen alle drie de hengels 'on spot'.
Ik had een drietal plaatsen gekozen die ik kende van eerdere sessies. Misschien bij deze omstandigheden niet de meest geschikte qua diepte, maar van echt zoeken was tussen de schotsen gewoon geen sprake. Ik nam mij voor dit te doen wanneer het water weer ijsvrij zou zijn. Vervolgens brak ik zoveel mogelijk ijs vlak voor mijn hengels zodat ik, in het uitzonderlijke geval een vis zou toeslaan, deze kon drillen met de top onder water. Het idee was om de boot bij de dril niet te gebruiken. Een beetje onzeker nam ik uiteindelijk plaats in mijn bivvy. Ik ben best gewent om onder zware omstandigheden te vissen, maar deze variant kende ik nog niet ;-).
Gelukkig was het die dag verder prachtig weer en begon het ijs te smelten. Genieten hoor... die rust zo in de winter. Alles doet het een tandje trager. Zelfs mijn vriend en zenuwpees de IJsvogel bleef rustig zitten. In afwachting van het verdere verloop ben ik die avond vroeg mijn slaapzak ingekropen, hopend dat het weer zacht zou blijven.

Muurvast...! ☹

Rond een uurtje of een s'nachts wordt ik wakker. De rijp staat op de binnenkant van mijn bivvy en mijn slaapzak voelt aan de buitenzijde klam aan. Het is kouder dan ik zou willen. Even buiten zie ik een in mist verpakte wereld... zoals dat wel vaker in de winter is. Ik controleer mijn waterbak bij de onthaakmat. Shit, er ligt ijs in. Met mijn hoofdlamp schijn ik op het watervlak bij de hengels. Ook het wak dat ik er gemaakt had is weer dichtgevroren!
Wat nu? De hengels binnen draaien? Of gewoon laten liggen en het probleem het hoofd bieden als het er ook echt is. Net als bij wiervissen of lelies bij een aanbeet geen spanning zetten en al ijsbrekerend de vis straks opzoeken... als hij al wil bijten. Gelukkig bevinden er zich op dit deel van het water niet veel obstakels en kan de vis vrij onder het ijs bewegen. En gelukkig waait het niet, want kruiend ijs zou helemaal tot een ramp leiden. Lekker zit het mij echter niet. Misschien was het achteraf toch niet zo verstandig om te gokken op de wijsheid van onze weergoeroes.
Ik besluit in ieder geval een deel van het water voor mijn hengels weer los te maken en de toppen onder water te leggen... Kan de lijn in ieder geval niet vastvriezen. Een van mijn hengels ligt echter hoog met een drijver (het paard / zie Spinsel nr. 13) en dus rest mij hier niets anders dan de morgen af te wachten. Of de drijver in het ijs ligt kan ik niet zien, maar ik vermoedt van wel. Mijn vermoeden, zo bleek later die ochtend, was juist...

Lekker kuieren... ♫♪♬

Het heeft 3 graden gevroren en alles ligt vast. Ik durf niet meer met mijn bootje het water op. Het hakritueel voor de hengels herhaald zich, maar ik wacht verder de dag af. Die middag stijgt het kwik met 12 graden!
Langzaam tonen zich donkere plassen. Verderop liggen hele stukken al open, maar hier wordt mijn geduld op de proef gesteld. In mijn hoofd maak ik een korte rekensom. Nog twee dagen te gaan. Misschien kan ik vanavond alles opnieuw inleggen, dan heb ik nog 2 nachten... moet iets kunnen opleveren. Ik neem weer plaats in mijn bivvy, grijp een kop koffie en kijk hoe een eend lekker met z'n blote flippers over het ijs kuiert. Wat zal die gedacht hebben: 'koud, koud, koud, koud...!' ;-)
Het zou uiteindelijk nog tot zaterdagochtend duren voordat het water helemaal ijsvrij is. De hengel met drijver heb ik die avond nog wel kunnen verversen, maar de andere twee laat ik liggen. Je rig zo onder het ijs vandaan halen (zonder vis eraan!) is niet te doen. T’s net alsof je aan het dreggen ben. Je zit direct vast! En een tweede keer kabaal op het water overleven ze ook niet.
Gelukkig was de volgende ochtend het ijs verdwenen. Enigszins opgelucht zet ik een bak koffie en doe rustig een ontbijtje. Eenmaal zover pak ik een van de hengels en vaar zachtjes naar de stek. Ik wil weten of het aas er nog aan zit. Helaas is dat zo... geen goed teken dus! Aan de andere kant, vorig jaar in de winter kwam er ook pas beweging na 2 dagen. Ter plaatse vervang ik het aas, leg de hengel in de boot en ga op zoek naar vis. Na ruim een uur rondjes draaien kom ik terug bij mijn eerste stek... er is nergens leven te bekennen.

Op de loer... ⚇

Ik besluit om het er maar op te gokken, te vertrouwen op eerdere ervaringen en positioneer zo dicht mogelijk onder dezelfde boom. De luchttemperatuur ligt nu rond de 10 graden en al is het water steenkoud, de ingrijpend veranderende weersomstandigheden zetten mogelijk toch aan tot migratie... Daar komt bij dat het is gaan regenen. Het voelt aan als een lentebui. De druppels zijn warm. Misschien is het voldoende?! Ik heb nog maar 1 dag en ik weet simpelweg geen redelijk alternatief. Op de diepere delen zag ik ook geen vis. Ik voer slechts een handje boilies bij en lig bijna single hook.
Eenmaal weer op de kant dwalen mijn gedachten af naar twee dagen terug. Ik denk dat het ijs breken aan het begin van deze bijzondere sessie weleens fataal kan zijn geweest. Jezus, wat een pokken herrie was dat zeg! En dan is dat onder water volgens mij nog veel erger. Heb het ook een beetje te doen met onze vrienden. Lig je net lekker in de modder te pitten, wordt je op zo'n manier even wakker gerost! Ik zou ook mijn biezen pakken en de zon opzoeken... Ja toch? Maar ja, wat moet je dan als visser... thuis blijven?!
Rond de middag begint de zon wat door het wolkendek te gluren. Wat mij opvalt is dat er veel reigers in de buurt rondhangen. Ik zie er wel een stuk of vier. Deze doorgaans solitaire wezens zijn net zo als ik op zoek naar vis. Ze loeren vanuit de hoogte. Het lijkt erop dat ze hun draai niet kunnen vinden. Onrustig vliegen ze over en weer. Ze hebben honger. De winter lijkt mij ook geen pretje als je reiger bent... ijs is als een deksel op de snoeppot. Ik hou in de gaten waar ze landen...

Een meesterwerk... ♡

Die middag komt Georget even buurten. Hij reageert wat verbaast als ik zeg dat ik nog niets gevangen heb. Ik moet een beetje lachen om zijn gespeeld vertrouwen in mijn viskunsten. Sympathiek bedoeld natuurlijk. Wat zal hij echt gedacht hebben...?: "Domme Hollander, wat had je dan verwacht... T’s focking midwinter en we hebben net 600 kilo ijs lopen kraken...! Lekker subtiele actie..."
Ik doe hem mijn plannen uit de doeken en we geloven allebei dat de komende nacht uitkomst biedt. Ik hou wel van dit soort lichte gesprekken. Hebben iets geciviliseerds. Moed inpraten hoort bij vissen, anders verlies je het geheid van 'the Waiting game' en dat gaat dus niet gebeuren! Het is inmiddels einde middag die zaterdag. Uit mijn IPad klinkt lekkere muziek en ik heb het naar mijn zin. De zon schijnt. De bomen tegenover mij vormen een waarachtig schilderij, van de meester hemzelf, gevangen in olieverfdikke goudkleuren... in één woord fantastisch!!!
Rond vijf uur verleg ik last minute toch nog een van mijn hengels. Ik plaats hem buiten de kom ter hoogte van het eilandje. Het is de hengel met de helikopter-rig. Hij ligt op 1,9 m1 diepte. De helikopter is ruim 40 centimeter los van het lood op de leader geplaatst zodat een aanbeet direct effect heeft, hoe de vis ook zwemt. Ik gok zo op een snelle registratie waardoor ik de tijd heb om met de boot die 150 meter te overbruggen voordat hij zich ergens vast zwemt. Het zal erom spannen. Ik neem een Portje en wens alle drie mijn hengels succes toe. De nacht valt en ik wacht gespannen af... laatste kans! ;-)

Beet...!? ✔

Zo rond een uur of 8 besluit ik om mijn bivvy dicht te doen. De temperatuur is weer flink gezakt en ik krijg het koud. Binnen staat de kachel aan. Geen grap, maar op het moment dat ik de deur dichtrits gaat een van mijn piepers af. De blauwe! Deze ligt altijd het meest rechts. Samen met de rode en witte vormen ze zo onze nationale driekleur als ezelsbrug. Ik worstel mij verbouwereerd naar buiten en reik naar de hengel, maar deze is net stilgevallen. Gespannen kijk ik of ik iets van beweging zie, maar de bobbin hangt stil... Ik ben te laat!!! Een enkele kans krijg je doorgaans wanneer de omstandigheden slecht zijn. Een enkele kans en die heb ik net verprutst... Ik blijf nog zo'n vijf minuten naar dit stilleven staren en besluit dan maar weer om mijn bivvy in te gaan.
De spanning is terug, maar het voelt aan alsof ik net mijn PB heb verspeelt. Ik twijfel of ik de hengel zal verversen. Ik vis met deze hengel met het zogenaamde 'hit and run' systeem van PB en de kans bestaat dat na deze aanbeet een en ander slecht gepresenteerd ligt. Ik besluit het een uur aan te kijken. Als er dan geen beweging meer is neem ik het zekere voor het onzekere. Ik wil niet het risico lopen dat ik verkeerd lig.
Als ik uiteindelijk de hengel binnen draai zit er een tak aan. Snel ververs is alles, slijp de punt van mijn haak en vaar opnieuw uit. Mijn hoofdlamp schijnt de bomenrand van het water fel aan. Een groep vogels vliegen verschrikt weg. Mijn hart slaat even over... alles in deze nachtelijke uren is spannend nu. Terug op de kant kijk ik een filmpje en wacht af. Nog voor twaalven gaat weer dezelfde hengel. Ook nu is het van korte duur. Ik voel hem wel, maar de vis schiet los... What the f...ck! De vertwijfeling is groot.

Toch vis... ♋

Om 1 uur 's nachts gaat de hengel af die ik buiten de kom heb gelegd. Het klinkt vrij overtuigend, maar wanneer ik de hengel oppak voel ik direct dat het een brasem is. Al moet je soms oppassen met te snel oordelen, want ook grotere vissen kunnen in deze tijd van het jaar zich zo slap gedragen. Jammer genoeg krijg ik gelijk. Nu ben ik natuurlijk geen liefhebber van deze lapzwans, maar hij was wel mooi gehaakt... deze dus wel.
Twee uur later is het dezelfde hengel, maar nu voel ik echte weerstand. Ik schiet de boot in, waarvan ik overigens gemerkt heb dat de dekplaat wat lekt. Gelukkig zit het aan de binnenkant, maar toch... Ik geef gas. Voorzichtig natuurlijk, want ik moet wel de spanning op de lijn houden. De vis voelt erg goed aan en ik begin warempel in een wondertje te geloven. Minuten lang blijft hij diep onder mijn boot rondjes draaien. Dan geeft hij het op. Wanneer ik mijn schepnet in de aanslag heb rukt een lange, smalle snuit mij uit de droom... toch steur! De rest van de nacht blijft het stil, maar ik kan de slaap niet meer vatten... Ik had zelden zo'n intense behoefte aan een 'echte winterbeer'!
Om 8 uur die ochtend zit ik aan de koffie. Wat zou het mooi zijn als er toch nog op de valreep een karper op de kant komt. Even overweeg ik alle hengels snel opnieuw in te leggen, maar ik laat ze. Het is wel vaker dat de aanbeten zo einde nacht stilvallen. Tussen 7 en 10 volgt meestal een nieuwe aasperiode.

Food for thoughts ... ✌

Helaas bleef alles stil totdat ik na het opruimen moest inhalen. Als ik in de eerste twee dagen geen ijs had gehad, was het resultaat vast beter geweest, maar ja, da's achteraf... Sommige dingen kan je nu eenmaal niet sturen, andere zaken weer wel en dat geeft te denken…
Misschien viste ik met iets te lange of te weinig stugge fluor carbon in mijn combi-rig. Al hou ik wel van wat lengte en bewegingsruimte, zelfs in de winter. Ik heb het niet zo op die ultra korte rig's. Ben van mening dat dit de mechaniek soms in de weg zit. Maar die twee missers zitten mij niet lekker.
Of de haak was misschien te klein ten opzichte van een snowman met een 20 mm. boilie. Of juist de hair te kort…? Ik gok nu op dat laatste, want het aas zat er kort op realiseer ik mij achteraf. Terwijl bij maatje 6 een kleine 10 mm. vrij voorbij de haakbocht geen overbodige luxe is met aas van formaat. De haak kan dan gewoon wat vrijer indraaien. Op dit soort momenten luisteren deze variabelen erg nauw en mede omdat je weinig kansen krijgt is het goed om hier extra scherp op toe te zien.
En misschien moet je zelfs op dit soort extreme momenten niet eens willen dat de vis gebruikt maakt van enig bolt-effect. Met watertemperaturen van nog geen 2 graden en de wetenschap dat karper nauwelijks actief zoekt. Misschien moet de rig bij opname zich zodanig vastgrijpen dat hij sowieso moeite heeft om zich van de haak te ontdoen, ook wanneer er niet bewogen wordt. Ik doel op het toepassen van bijvoorbeeld een systeem als dat van de Withy Pool rig. Ik had er nota bene thuis een geknoopt, maar dorst hem niet uit te proberen... ;-)
Food for thoughts.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Nash Tackle
Cipro Baits
Dragon Baits
MTC Baits
PK Baitboats
Korda
Koicenter Tiel
Dynamite Baits
Grain Baits
KWO
NTEC