Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 15) - De mindmap

De Mindmap...

Het zat er helaas niet in deze maand... 'geen tijd om m'n kont te krabben'! Begin april kan ik weer voor een paar dagen naar het Franse landschap en man oh man... wat kijk ik er naar uit! Op dit moment vragen andere zaken mijn aandacht en terecht ook. Daarbij is het ook goed om zo nu en dan een pas op de plaats te doen. Dat geeft de ruimte om een en ander op een rijtje te zetten, waar mogelijk wat te knutselen. Iets door je vingers laten gaan helpt het denkproces ;-).
In Spinsel nr. 4 eindigde ik met de gedachte dat je bij elke sessie drie stadia moet doorlopen: het komen van uitzicht, via overzicht naar inzicht. M.a.w.: geef je ogen de kost, herken oorzaak en gevolg door uit te zoomen, leg verbanden en probeer daarop in te spelen. Maar inmiddels zijn we weer een jaar verder en is het tijd voor een nieuwe 'laag'...
Dit in de vorm van een soort van 'mindmap', waaruit ik al naar gelang de situatie mijzelf de gelegenheid geef om te kiezen. Het bestaat uit een overzicht van vaste ingrediënten met waar mogelijk 'variabelen'. Variabelen omdat het vissen nu eenmaal weinig absolute kent. Wij grossieren in aannames, onzekerheden en dus nuances. De een prijst wat de ander afkeurt. Wat op het ene water perfect werkt, levert ergens anders blanks. Natuurlijk bestaan er wel 'zekerheden', thema's die we overal herkennen. Zo is uiteindelijk het vinden van de vis belangrijker dan de soort rig die je gebruikt. Maar binnen deze grove 'zekerheden' zijn nog zoveel variabelen (nuances) denkbaar om het aantal vangsten te optimaliseren.

Oriëntatie... ✔

Mijn mindmap is opgebouwd uit drie delen die tezamen één geheel vormen en op elkaar moeten worden afgestemd. In volgorde betreft het eerste deel de 'oriëntatie'. Deze kent op dit moment grofweg vier aandachtsgebieden:
Aanwijzingen vinden: Simpel, onze ogen blijven het belangrijkste wapen bij de visserij. Ook al vinden de meeste activiteiten buiten ons zichtveld plaats. Ze voorzien ons van alle informatie die zowel direct als indirect verraden waar de vis zich bevindt.
Weersinvloeden vertalen: Het weer 'programmeert' onze omgeving. Niet alleen op het moment waarop wij aan de oever zitten, maar vooral ook in de periode ervoor. Het is buitengewoon nuttig om tendensen en de effecten ervan te onderkennen.
Je omgeving kennen: Mijns inziens de meest waardevolle investering die je kunt doen. Het vraagt veel energie. Je huiswerk doen via het internet, foto's bekijken, uren maken in je boot met prikstok, dieptemeter, hark of aquascope... maar als je uiteindelijk de omgeving waarin je vist kunt 'lezen', pas dan kan je praktijk en theorie met elkaar verbinden.
Verhalen en adviezen: Niet altijd het eerste wat op mijn lijstje staat, maar het moet gezegd: collega's die je wat op weg helpen zijn verdomd belangrijk! Wees bescheiden, nieuwsgierig en discreet...

Organisatie... ✔✔

Het tweede deel gaat over de 'organisatie' van het visgerei. Ook hier veel variabelen die kunnen leiden tot een keuze. Ik vat ze voorlopig samen onder vier thema's:
Wijze van camoufleren: Vragen staan hier op de voorgrond... Willen we onzichtbaar zijn (fluor carbon) of onopvallend aanwezig (weed-effect)? Leggen we alles zo plat mogelijk op de bodem of houden we de lijnen uit het water met een drijver? Zijn onze boilies 'washed-out' of juist fel gekleurd? Streven we stilte na of lokken we de vis door op de stek te spodden...?
Soort van weerstand (systeem): Wat wordt het? Plotseling of langzaam opbouwen? Kiezen we het abrupte van de bold-rig of juist de langzame opbouw via chod-, helikopter- of running-rig. Of iets er tussenin ('hit and run')?
Hoeveelheid bewegingsruimte (rig): Wat is nodig? Bijvoorbeeld in de winter of in de zomer, op dressuur water of op de rivier, bij kleine vissen of bij grote? Wat kiezen we als basis: de soepele standaard-rig, een tussenvorm zoals de bungee of combi, of juist die stijve stiff-rig?
Keuze van positie: Wat zegt ons het type water, bodemverloop, begroeiing, diepte, temperatuur, enzovoort. Waar leggen we ons aas...? Op de grond, net iets er boven, gaan we ziggen of werken we aan de oppervlakte met een float?

In stelling brengen ... ✔✔✔

Het laatste deel van mijn mindmap noem ik het 'in stelling brengen' van de haak die de vis uiteindelijk moet vatten. Ook hier zijn weer variabelen, maar geldt met name de noodzaak tot precisie en 'craftsmenship'. Oefening baart kunst! Welke soort van rig ik uiteindelijk ook knoop, de volgende drie thema's vormen een vast klankbord:
Het mechaniek: Aandacht moet uitgaan naar zowel het soort van techniek dat wordt ingezet, zoals het toepassen van een line aligner, loodje onder of op de haak, het optillen ervan in KD-style, enzovoort, als ook de verhoudingen in materiaal, gewicht en maat van de verschillende componenten onderling binnen de desbetreffende techniek.
Zwaan kleef aan: De vraag die ik mij voortdurend stel is hoe wij een situatie kunnen creëren waarin de vis het aas opgepakt en niet meer kwijt raakt. Bijvoorbeeld bij het uitspugen van ons aas (Blowback- of D-rig) of het schudden met het lood (running-, chod- of helikopter-rig) of wanneer hij zich nauwelijks beweegt (withy pool rig of gewoon een extreem scherpe haak).
Cirkels kennen 360 graden: Vissen komen nu eenmaal niet volgens een vaste patroon aanzwemmen. Souplesse is een belangrijke vereiste hierbij. Eigenlijk zou elke rig het vermogen moeten krijgen maximaal mee- en in te draaien. Aandacht richt zich hier op het materiaal dat je toepast of een systeem dat hierop inspeelt... de 360-rig is er een van.

Food for thoughts ... ✌

Vissen is een beetje zoals koken. Je creëert langzaamaan eigen ‘recepten’ voor verschillende aangelegenheden en met een zeker vertrouwen zet je het jouw 'gasten' voor. Kijkt gespannen toe hoe het (be)valt. Een goeie kok weet precies die ingrediënten te kiezen en te bereiden, waarmee het totale ensemble de 'tong streelt'. Dat hebben de meeste niet geleerd uit de boekjes. Ze hebben het geleerd door te proeven, voelen, ruiken, begrijpen waarom welke ingrediënten wel of niet samengaan, dat extra aroma leveren of die subtiele smaak... Sommige recepten zijn simpel en gaan bijna altijd goed, andere niet.
In feite geldt dit ook voor bijvoorbeeld een componist die muziek maakt of een coach die zijn elftal samenstelt of een architect die ruimten harmonisch op elkaar dient af te stemmen. We praten over het fenomeen 'creativiteit', waarbij inspiratie je lang niet altijd zomaar komt aanvliegen. Hiervoor is veel 'arbeid' nodig.
Ik train mijzelf vanuit een mindmap. Probeer de verschillende elementen en hun werking ervan in de praktijk te brengen, te ervaren en van daaruit te begrijpen. Mijn doel is niet altijd om de meeste vissen te vangen als wel om steeds beter te begrijpen hoe ingrediënten in de praktijk werken... leren van de feedback. Innovatie groeit vaak vanuit een hernieuwd rangschikken van bestaande elementen en wees eerlijk, veel is al uitgevonden. Waarschijnlijk leidt deze weg uiteindelijk maar tot een paar goede gerechten, maar hopelijk wel om je vinger bij af te likken! :-)
Food for thoughts.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

6975 vissers hebben ons al beoordeeld

9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Zowel zakelijk als privé boeken wij onze visvakanties bij The Carp Specialist. Bas staat altijd voor je klaar en denkt graag met je mee wat betreft water keuze. Overzichtelijke website waardoor het filteren naar jouw perfecte visvakantie zeer gemakkelijk is. Wij boeken onze visvakanties nu al ruim 10 jaar bij The Carp Specialist en zullen dat zonder twijfel nog lang blijven doen!
8
Rating starRating starRating starRating star
Tom & Maarten Snoek
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 58.601 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

MTC Baits
Grain Baits
Dynamite Baits
Dragon Baits
Cipro Baits
Nash Tackle
NTEC
KWO
Korda
Koicenter Tiel
PK Baitboats