Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 16) - Tijd voor een nieuwe uitdaging

Wat een mooie wereld toch... ⚐

Ik wil absoluut niet klagen, want daar is geen rede toe, maar dit voorjaar blinkt niet bepaald uit in lekker lenteweer. Het is lang koud geweest. Eind februari stond ik samen met mister Georget nog ijsschotsen te ontwerpen. Duurde het tot zaterdag voordat ik eindelijk een beetje fatsoenlijk kon vissen. Koud was het dus... zo ook het water. Nu meet ik 12 graden en dat is nog steeds niet bijster warm, maar het water ligt er wel vele malen aangenamer bij.
Vanochtend ben ik aangekomen. Het domein ligt gehuld in neveldampen. Waterdeeltjes condenseren en zweven in de koude ochtendlucht. Geven een prachtige atmosfeer bij een opkomende zon. Wat is onze wereld dan toch mooi! Een idylle... en de aanblik doet direct mijn blauwe vissersbloed harder stromen. Ik zit dit keer op een ander eiland (stek 10). Helemaal alleen met mijn rug gevoelsmatig naar 'de wereld' gekeerd. Lekker rustig. Ik moet alleen nog wel de hele klerezooi die opgestapeld ligt in mijn auto met mijn kleine, rubberen bootje overvaren. En daar zie ik eerlijk gezegd een beetje tegenop. Natuurlijk is dit uiteindelijk nooit echt een punt, maar bij het oppompen merk ik toch dat ik geen 25 meer ben. ;-)
Met twee keer varen is alles over en kan het 'grote vissen' beginnen. Ik neem heerlijk de tijd. Plant als eerste mijn stoel op het stukkie kunstgras en zet koffie. Samen met een peuk tuur ik die ochtend over het water. Ik zie nog weinig activiteit, maar goed... mijn ogen moeten nog wat wennen. Van beeldscherm naar landschap vraagt om wat kalibreren zal ik maar zeggen... ;-)

Tic tac toe... ☺

Maar al was de aanloop koud, om de een of andere rede is het op dit moment verdomd warm. Zo'n 21 graden lees ik op mijn Iphone en komt dat even goed uit! Net tijdens deze paar dagen aan de waterkant. Vooruitlopend heb ik de ondiepe delen van het water opgezocht. Ook weer niet te ondiep, anders heb je hier binnen het uur een kwaaie zwaan aan de haak... en da's niet aan te bevelen. Twee hengels liggen tegen de plateaus die het water voor mij vormen. Eentje midden in de geul die erop uitmondt. Zoveel als mogelijk op de overgangen tussen harde en zachte grond. Ik vind het spannend, want de start van mijn jaar 2015 was wat moeizaam.
Naarmate de dag vordert wordt er steeds meer leven zichtbaar. De vogels hebben flink honger en maken zich druk om alles. Meerkoeten duiken op mijn stek, maar het interesseert mij niet. Leven trek leven aan… toch?! Gespannen kijk ik om mij heen. Ik zie vissen springen, maar heb het vermoedde dat het rovers zijn. Dan opeens een harde klap links achter mij. Dat kan als je op een eiland zit ;-). De deining in het water functioneert als stille getuige. Wat zal ik doen? Ik heb mijn hengels net ingelegd... toch maar wachten? Tot de avond misschien, of de volgende ochtend?! Plotseling wordt mijn rechter hengel zowat uit de steunen getrokken, maar de lijn valt weer direct slap. Had ik beet? Of was het die Fuut die iets verderop omhoog komt? Hing mijn lijn van de grond en werd deze op sleeptouw genomen door een vis…?
Heerlijk dit spel! Deze chaos van vraagstukken die je binnen korte tijd moet zien te ordenen. Je hoofd werkt als een snelkookpan. Ik heb drie volle dagen de tijd en strategie is alles... wat zal ik doen? 'Tic tac toe'... het spel is begonnen en ik ben aan zet!

Eindelijk, een buffel...! ☼

Die zelfde donderdag vang ik rond 17.00 uur mijn eerste vis. Het is een steur. Ik schrik er eigenlijk een beetje van, omdat ik deze 'draadnagel' hier niet verwacht. In het noordelijk deel van het water vang ik doorgaans eigenlijk alleen karper. Ik heb ze er wel eens langs zien zwemmen, maar nooit op de stek gehad. Maar goed, het is geen verkeerde start en het kan altijd erger.
Die nacht is het stil. Ook dit had ik niet verwacht. De zon moet het water overdag serieus hebben opgewarmd en dus voorzag ik, zo na deze koude periode, meer activiteit. Meer dan die ene verdwaalde brasem rond middernacht ;-). Ik kan de slaap niet goed vatten en dus zet ik wat koffie rond een uur of vijf en ga buiten naast mijn tent zitten om de opgaande zon te verwelkomen. Het is mistig en ik zie niet meer dan een paar meter. De wereld is in een deken verpakt en het geluid gedempt. Even is het helemaal stil om mij heen... Dan merk ik opeens dat de mistbanken aan mijn rechter zijde lichter zijn worden. De zon komt in het oosten op en ik kijk naar het noorden. Heerlijk, een nieuwe dag breekt aan en ik heb er verdomd veel zin in!
Kwart voor zes gaat mijn linker hengel af. Het is wat je noemt een 'volle fluiter'! Ik grijp mijn hengel, struikel mijn boot in en vaar vol gas richting de vis. Tussen de flarden mist zie ik een lichaam uit het water komen en mijn hart slaat over! Kwart over zes maak ik zelf-ontspannen mijn foto's. Ze woog 19,5 kilo en heeft mij en al mijn gretigheid nooit zien aankomen... ;-)

Sneaky motherf*$£%¥s ... !

En dan is het vrijdag. Het beloofd een mooie dag te worden en alle lichten staan op groen voor een forse inhaalrace. Nog geen 1,5 uur later krijg ik een dubbelrun. En eigenlijk de gehele dag door is het lekker onrustig. Tijdens het uitvaren van de ene hengel gaat de andere al af enzovoort... Helemaal te gek!!!
Er is alleen een klein puntje... ik weet, los van een paar brasems en een ruisvoorn (!), geen enkele serieuze vis te landen! Zo'n 5 keer sla ik in het luchtledige en bemerkt bij 3 ervan een kolk halverwege mijn lijn. Het lijkt erop dat een flinke steur precies op de route naar een van mijn spots z'n nest aan het bouwen is. En het beest weet maar van geen wijken. Ook heb ik tot twee keer toe lijnbreuk, hetgeen bij mij zelden voorkomt. Elk op een andere hengel... Het vermoedde is dat er ergens iets scherps ligt; wier met mosseltjes of een mosselbank of gewoon stenen? Maar zeker weet ik het niet. Op mijn dieptemeter zie ik niets bijzonders. Halverwege de dag wordt bij de zoveelste loze run een vierde alternatief zichtbaar wanneer ik de lijn binnenhaal... sneaky motherf*$£%¥s zijn het en behoorlijk destructief ingesteld.
Uiteindelijk wordt mij duidelijk wat er aan de hand is, maar dit pas nadat mijn lijn voor de 4e keer breekt bij een wilde achtervolging van jawel... opnieuw een steur. Eind zaterdagmiddag, maar hier kom ik straks op terug. Nu eerst op weg naar mijn tweede karper; een gezellige dikbuik met de mazelen. :-)

Een wat merkwaardig schepsel... ☻

Het is zaterdagochtend rond 7.30 uur en ik ben weer twee steuren rijker als mijn middelste hengel afgaat. Ik voel weinig weerstand in eerste instantie, maar wat dichterbij wordt de vis wakker. Ik besluit toch om de boot in te gaan en gelukkig maar, want dit keer hangt er een karper aan! Het is een wat merkwaardig schepsel. Niet echt lelijk, maar flink uit verhouding. Op Villedon heb ik er ook eens zo eentje gevangen. Ze zijn nauwelijks te tillen. Hun gladde huid en stroomlijn in de verkeerde richting geeft weinig grip. Het kost mij een flink aantal pogingen om een beetje fatsoenlijk plaatje te schieten, want het beest blijft maar bewegen. Daarbij is hij ook wat pokdalig. Hij doet mij denken aan mijn dochtertje die net de mazelen heeft gehad. Desondanks ben ik dolgelukkig met dit merkwaardig schepsel. Maf toch eigenlijk...
Ik heb het mij wel vaker afgevraagd waarom dit zo is. Waarom heb je als visser zo je voorkeur. Anderen (vaak niet-vissers) hebben dat ook opgemerkt en meermaals de vraag aan mij gesteld: "zo'n steur is toch een prachtig exemplaar; explosief in het gevecht, mooi in verhouding, indrukwekkend uiterlijk... waarom wil je dan alleen die karper? Zelfs als'tie wat merkwaardig is?"
Heel eerlijk gezegd heb ik geen echt antwoord. Eerder omschreef ik het weleens gekscherend als een soort 'letterbak' of 'postzegel' -fobie. We zoeken naar die exemplaren die 'in het rijtje passen'. Maar waarom? … Ik weet het niet. Soms denk ik dat het te maken heeft met een vorm van sympathie die je gaandeweg je vissersleven ontwikkeld. Jezelf 'aanleert'. Maar vaker geloof ik dat het meer is dan alleen gewenning...

Oeps, vergeten... !?

Terug naar de sessie, want weer gaat mijn middelste hengel af. Aan het einde van de middag. Ik haal hem van de steunen en zoek contact. Voorzichtig, want ergens op de route ligt scherp 'materiaal'. Zo denk ik althans. Een zwaargewicht hangt aan de andere kant. De felle uithalen doen vermoeden dat het weer om een steur gaat. Ik stap in mijn bootje om bij de vis te komen en wordt een eindje op sleeptouw genomen. Voorlopig kan ik niets anders doen dan volgen. Die 'platte buizen' liggen diep en kunnen furieuze krachtsexplosies ten tonele brengen. Spectaculair zoals eerder genoemd... Maar dan breekt opnieuw mijn lijn! Dit keer kan ik de vloedgolf aan krachttermen niet meer binnen houden en in helder Haags vliegen de meest complexe ziektes over het water. Wat is hier nu in godsnaam aan de hand? Natuurlijk, ik heb weleens eerder lijnbreuk gehad, maar 4 keer in twee dagen?! Die kreeften, eventueel in combinatie met wat mosseltjes, zouden de oorzaak kunnen zijn, maar toch...?!
En dan schiet het mij opeens te binnen. Die ijssessie van februari... Ergens tijdens deze koude escapade moeten mijn lijnen beschadigd zijn zo schurend langs de schotsen. En ik ben het simpelweg gewoon vergeten om ze te controleren. Ik had er thuis voor alle zekerheid nieuwe lijnen op moeten spoelen. Zou überhaupt geen overbodige luxe zijn geweest na zo'n lang seizoen. Pas als ik weer op weg ben naar huis besef ik hoe zwaar zo’n vergissing op je resultaat kan drukken. Het kostte bijna 1/3 deel van mijn vangsten! ;-)

Food for thoughts ... ✌

Het water waar ik zit vind ik persoonlijk erg mooi, rustgevend en lekker ‘Frans’. Weelderige oevers, geen onnatuurlijke aanpassingen, veelvormig, enzovoort. Ik voel mij er thuis. Het punt is alleen dat ik een karpervisser ben en gewoon minder een fan van andere vissoorten. Het zit diep geworteld... En dus is het vangen van steur als bijvangst acceptabel, maar als deze rakkers je sessies domineren, dan gaat de lol er een beetje af. Prijs ik mij al gelukkig als het een karper is die aan de haak zit in plaats van steur... en da's de omgekeerde wereld.
Ik weet ook eerlijk gezegd niet zo goed wat ik er aan moet doen. Mijn aas wil ik er niet op aanpassen, want het uitproberen van eigen maaksels, voor karpers wel te verstaan, vind ik nu juist van toegevoegde waarde. En deze 'stofzuigers' vreten bijna alles. Fastfood-junkies zijn het! Een collega-visser vertelde mij dat hij minder last van ze had wanneer hij direct onder de oevers of op obstakels viste. Karpers zouden zich er meer veilig voelen. Ik vind het geen gekke gedachte en iets om te onthouden, al zijn mijn eigen ervaringen tot nu toe ietsje anders.
Hoe dan ook, ik heb het idee dat het tijd is om mijn aandacht te verleggen. Een tijdje op wat groter water te bivakkeren. Jurassik Carp lijkt mij wel wat. Is goed aan te rijden en er mag midweeks (iom Bas) gevist worden. Het water is 77 hectare groot… en het is tijd voor een nieuwe uitdaging!
Food for thoughts!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Cipro Baits
Dragon Baits
MTC Baits
Grain Baits
Nash Tackle
Koicenter Tiel
PK Baitboats
Korda
KWO
NTEC
Dynamite Baits