Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 20) - Jurassik Carpe again

Jurassik Carpe again...

Het is donderdag half drie ’s-nachts en ik zit op de rand van mijn stretcher nog wat ongelovig voor mij uit te staren. Nog geen kwartier geleden kreeg ik een volle fluiter! Het lampje op mijn sounderbox kleurde de bivvy van binnen vaal rood! Het teken dat de meest linker hengel afloopt. Mijn hengels liggen namelijk altijd van links naar rechts volgens de Hollandse driekleur georganiseerd. Lekker traditioneel, al heb ik zelf niks met het koningshuis. De vierde hengel wilde ik eigenlijk onder een oranje lampje programmeren, maar deze is om redenen groen geworden. Volgens mij heeft Delkim geen oranje lampjes…? Maar goed, ik werd uit mijn slaap gerukt en hoorde eenmaal buiten de lijn van mijn spoel lopen. Ik denk logischerwijs direct aan vis… toch?! Dus haal ik mijn hengel van de steunen en zoek contact. Ik lig op zo’n 200 meter midden in het wier, dus lang voelen heeft geen zin en snel klim ik in de boot om koers te zetten richting de marker. Ik slaap met mijn zwemvest aan, dus da’s al geregeld. Maar eenmaal op de spot aangekomen zit er niks aan. De vis heeft zich mogelijk in het wier van de haak ontdaan…?
Ik weet het niet, maar het geeft altijd een wat gemengd gevoel zo aan het begin van een sessie. Brengt zowel optimisme als pessimisme tegelijkertijd. Het is positief dat er zich iets zo snel aandient, maar weer negatief omdat ik de vis niet weet te vangen. Het negatieve overheerst een beetje. T’s niet anders. Wel typisch een geval van het glas half vol of half leeg. Afhankelijk van hoe je de wereld ziet. Ik denk dat ik maar een bakkie koffie zet en wat pieker over hoe bij mij het muntje valt. Vol of leeg…? Zeker is wel dat de sessie is begonnen!

Bijgeloof…

Die zelfde nacht krijg ik nog een flinke zakker. Wit licht in de tent, dus de 2e van links… De lijn hangt volledig slap, maar ook nu geen vis! Niet zo goed voor het vertrouwen. Over vertrouwen gesproken, een groot deel van het vissen dat wij doen sturen wij aan vanuit een onderbuik gevoel. ’Gut feeling’ zeggen de Engelsen. Niet echt exacte wetenschap. ’Watersense’ is een soort van equivalent. We praten ook weleens over de 'Spirit of Place' of Genius Loci: de ziel van de omgeving of het gevoel dat wij daarbij ontwikkelen: ’Sense of Place'. En daarbij is het heel normaal om in vrij absolute termen en met overtuiging deze gevoelswaarden als uitgangspunt te nemen voor de wijze waarop we het water benaderen. Al deducerend vormen wij ons beeld en van daaruit strategieën. Niet gek dat het woord ’vertrouwen’ zo'n belangrijke rol speelt in onze visserij. Zelfs tot het niveau waar er bij slogans als: ’Vertrouwen doet vangen!’, door velen instemmend geknikt wordt… ook al slaat die zin feitelijk nergens op.
En hoe zit het dan met het fenomeen bijgeloof; het geloof in bovennatuurlijke krachten die wij menen te kunnen beïnvloeden door iets wel of niet te doen. Geeft immers óók vertrouwen. Ik heb bijvoorbeeld altijd Bert (de boilie) op mijn tent, samen met twee vissen die Judith voor mij geknutseld heeft. Om de een of andere maffe rede voelt het goed, maar of het ook werkt...?!

Merkwaardig bezoek...

Maar goed. Niet veel later zie ik op Facebook een foto van Arjen Uiterbeijerse voorbij komen. Hij is wederom Rainbow aan het leegdreggen. Ongelofelijk wat vangt die kerel veel karpers. En groot! En dan zit ik hier aan de oever van Jurassik en ben al blij als ik überhaupt een aanbeet krijg. Ik weet ook wel dat je alles in verhouding moet zien, maar toch… respect hoor! Temeer ik aan den lijve ervaar hoe zwaar het is om scherp te vissen. Om voortdurend alles uit de kast te halen.
Hoe dan ook, het is inmiddels vrijdagmiddag en ik lig er beter bij dan gisteren. Ik heb onder andere de zig waarmee ik gisteren begon vervangen. Ik denk dat de vissen toch meer grondgebonden zijn met de wat koude waterlaag boven. Drie hengels heb ik voorzien van een Cannonball; een zware bal van grondvoer om het lood gekneed. Twee liggen midden in het wier en 1 precies op de rand ervan.
Ondertussen zie ik twee vissers een spot maken tegen het eiland voor mij. Ik schat in op ruim meer dan 400 meter van hun stek! Ben benieuwd hoe zij nog een aanbeet willen registreren. Ook zij vissen met nylon als het goed is…?! Ik zelf ga voorlopig niet verder dan 250 meter. Al moet ik zeggen dat als het vannacht nog niet lukt ook ik misschien wat meer extremen ga bezoeken.
Grappig is wel dat ik om de zoveel tijd een wesp op bezoek krijg. Beetje merkwaardig beest wel! Het is inmiddels koud en niet echt insectentijd. Ik vraag mij af wat hij komt doen. Hij lijkt gewoon een beetje de weg kwijt; op zoek naar zijn nest misschien? Deze gedachte stemt mij wat mild, dus in plaats van dat ik hem met een rotklap de tent uit te bonjour laat ik hem wat foerageren. Hij is vooral in mijn boilies en aanverwante creaties geïnteresseerd. Geef hem eens ongelijk. En laten we eerlijk zijn, zo in je eentje en zonder vissen in het net, is elk bezoek welkom toch?! :-)

Twijfels...

De hele vrijdagnacht gebeurt er niets. Ik baal er eigenlijk wel van. Het is uitstekend voor de nachtrust, dat wel, maar slecht voor je humeur. Of misschien liever gezegd voor je gemoedstoestand. Er is immers meer dat speelt op dit soort van momenten dan alleen humeur. Je bent niet alleen positief of alleen negatief gesteld, je bent eigenlijk beide voortdurend door elkaar heen. Oh die focking twijfels toch, wat zou het fijn zijn als ik deze nou eens niet zou hebben. Dat ik gewoon vol overtuiging alles zeker weet. Dat als iemand mij vraagt: ’En kerel…? hoe ga je het water voor je aanpakken? Dat ik dan in klare taal weet te antwoorden: ’Nou, gewoon zo en zo en zo en zo voort!’ Dikke punt en gaan!!!
Maar op het moment dat ik dit schrijf zit ik helemaal bomvol met twijfels. En dat op zich is nog niet eens een echt probleem, want twijfels hebben maakt het leven ook interessant, dynamisch zelfs. Laat je zaken iets vaker dan normaal overwegen. Levert soms nieuwe impulsen of unieke gedachten, maar dan moet je er wel mee om kunnen gaan. Want als je dat niet kunt gaat het mis. Verkeerd omgaan met twijfels schept namelijk verwarring en verwarring is dikke maatjes met de firma chaos en deze heeft alleen maar familie in de buurt van het dorpje blank... je weet wel, linksaf na het bord deceptie!!!
Wat helpt?! Geen idee… Alles steeds opnieuw op 'n rijtje zetten denk ik en objectief blijven…?!

Alles op een rijtje...

Hier aan de waterkant gaan zitten met het idee om eens lekker de zaak leeg te dreggen is niet handig... Sta je al bij aanvang 1-0 achter. Zo na de twee eerdere sessies hier vind ik het al helemaal de vraag of er veel te ’dreggen’ valt en waar je dit dan het beste kunt doen? Een opgave op zich bij zo’n groot water met een beperkt bestand. Ook omdat de enige manier om dit vast te stellen is door er een te vangen of te zien. Beide verdomd lastig. Vangen kost tijd en gaat niet vanzelf en de vissen tonen zich nauwelijks tot helemaal niet. Geen springers, draaiers, bellen, kolken en nu het water wat troebel is geeft de aquascope ook geen houvast. Het is een beetje ezeltje prik, maar dan met je ogen open. Je intuïtie biedt de meeste houvast, maar de routes en plekken waar je ze wilt onderscheppen betalen niet snel uit en ik heb maar 3 dagen!
Ik kijk voor mij uit en zie eigenlijk nu pas voor het eerst hoeveel vogels er op het water drijven. Jezus…, wat een enorme berg veren bij elkaar. Ik kan het niet helemaal overzien maar volgens mij huizen er meer dan 100 zwanen op Jurassik! Hoe ze het met elkaar uithouden?! En misschien wel het vijfvoudige aan overig pluimvee. Grotendeels meerkoeten, wat waterkippen, her en der een fuut en precies 1 waterraaf (aalscholver)! Een zwerver waarschijnlijk met het rijk alleen… ik zeg goed geregeld! Het moet dus gezond, voedselrijk water zijn. Kan niet anders. Denk ook maar eens aan die Zonnebaarzen van de vorige sessies…

Te laat...

En hoe dwing je op zo’n water je vangsten af…? Ik besluit in ieder geval om zaterdagmiddag alle stekken nog een keertje na te lopen en overal een handje boilies bij te gooien. Voor alle zekerheid doe ik de dieptemeter aan en vaar buitenom op gepaste afstand tot de markers. Zo op afstand lukt het nog prima om bij te werpen. Op de verste 2 hengels nader ik de marker buitenom. Opeens valt mijn oog op een harde plaat op ruim 5 meter diepte aan de rand van een hoog wierveld. Shit... wat een prachtige spot! Ik kijk even naar mijn hengel en daarna weer naar mijn dieptemeter. Het besluit is genomen, al liggen ze er nog maar 2 uur in. Doorvarend zie ik bij mijn buitenste marker opnieuw iets interessants. Het is hoog wier met daaronder een heldere, witte lijn. Onder het wier tonen zich donkere vlekken die duiden op mogelijke open ruimten of gangen. Ook een tweede hengel moet eraan geloven. 't Is niet anders. Mijn gevoel zegt dat ik deze bijzondere plekken te laat ontdek, maar wie niet waagt die wint niks en echt overtuigend vond ik mijn eerder gevonden stekken nu ook weer niet. Deze nieuwe zijn beter, dus verleggen maar. Al is het maar voor deze laatste nacht.
En terwijl ik zo rondvaar is het langzaam gaan miezeren. Jammer, want dat wordt morgen nat inpakken. Maar eerlijk gezegd kan het mij geen reet schelen. Excuus hiervoor, maar het enige wat van belang is nu, is vis aan de lijn. Opeens is de lucht weer wat gevuld met spanning. Lekker wel! En al bracht gisteren datzelfde vertrouwen geen vis dus op de kant, vannacht kan het toch gebeuren. Zoals eigenlijk elke nacht… sterker nog, elk moment van de dag! Ik hoop alleen niet precies nu, want ik zit ruim 300 meter van mijn stek verwijdert in een klein, gammel rubberbootje... ;-)

Food for thoughts ... ✌

Inmiddels is het bijna 18.00 uur en de duisternis begint te vallen. Ik heb Bert nog even ’gesproken’. Hij blijft optimistisch. Vannacht krijg ik volgens hem toch nog een kans. Precies wat een mascotte behoord te ’zeggen’ denk ik… noem het maar bijgeloof.
Die zondagochtend is het werkelijk perfect weer: een milde temperatuur, beetje bewolkt, licht briesje, veel zuurstof in de lucht… heerlijk! De wind staat ook mijn kant op en voor mijn gevoel liggen alle hengels perfect. Precies en beheerst geplaatst, op verschillende dieptes, met rijk, voedzaam aas, zorgvuldig samengesteld voor dit ene water, aan eenvoudige doch effectieve rigs, met extreem scherp geslepen haken. En uitgerust zit ik daar, in de opening van mijn bivvy met een dampende kop koffie. En geloof me, ik heb het echt naar mijn zin, 't is prachtig hier, maar er is geen vezel meer in mijn lijf die er nog in geloofd dat ik vis pak. Dat had vannacht moeten gebeuren! En met weer een blank in de pocket lijkt dit jaar zo'n beetje het meest rampzalige jaar te worden tot nu toe. Ondanks de beperkte tijd die ik heb, scoor ik een record aan visuren zonder vangst.
Desondanks ben ik niet pessimistisch. Hoe dat komt? Simpel, omdat ik niet de aantallen tel, maar de kennis en ervaringen die ik verzamel en met anderen deel. Ik leer nog en schuw geen experiment. Dus als ik dan uiteindelijk mijn hengels binnenhaal en 3 ervan zijn kaalgevreten en aan de vierde hangt een grote ’badlap’, dan weet ik dat ik terug moet naar de tekentafel waar het de registratie bij dit soort van situaties betreft en dat ik mijn aas nog beter moet beschermen… maar denk vooral: weer wat geleerd! ;-) Jurassik… I’ll be back!
Food for thoughts!
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

NTEC
Dynamite Baits
KWO
Dragon Baits
PK Baitboats
MTC Baits
Koicenter Tiel
Nash Tackle
Grain Baits
Korda
Cipro Baits