Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 21) - Virtues of fishing

Rainbow stek 14…

Het is inmiddels donderdagochtend en we zitten samen, zwijgend met een vers gezette bak koffie buiten en kijken uit over een werkelijk prachtig water. Rainbow Lake… shit man, wat een spannende omgeving is het hier toch en de mist maakt alles nog mysterieuzer. Het tafereel doet mij denken aan scènes uit ’The Hounds of Baskerville’… het zou mij niets verbazen als Sherlock zelf even langs komt varen.
Hem zien wij niet uiteraard, maar stek 6, 11, 12 en 16 wel. Met wat moeite 17 ook. Een mooi beeld wel en tevens handig voor wat begrip van de context. Bij vangst zitten we op de eerste rij en zelfs als we niets zien… water draagt ver zal ik maar zeggen. Het geeft tijdens het verloop van de sessie bruikbare informatie. Zo hebben ook zij deze nacht visloos afgesloten. Misschien hebben we er eentje gemist, maar het kan nooit veel zijn geweest. Het feit dat wij opeens een terugval bemerken in een tot dan toe oplopende reeks van vangsten, kunnen we daarmee met enige zekerheid eerder toeschrijven aan een algehele trend, dan dat onze stekkeuzes niet goed zouden zijn of het aas verkeerd gepresenteerd. Het weer is iets omgeslagen; droge, zachte perioden van zon hebben plaatsgemaakt voor gemiezer. De lucht voelt klam aan. Gelukkig staat er nog wel steeds een zuidwestenwind.
Terwijl ik dit schrijf hebben we samen een 6-tal vissen, waarvan de grootste op 200 gram na de 30 kilo aantikt! Geen slecht resultaat voor het moment..!

Patience…

Ondanks dit bewustzijn verbaast mij de stilte wel een beetje. Alle signalen wijzen op een toenemend aantal vissen in onze sector. Vanwege de warmte kon ik vannacht niet zo goed slapen en in plaats van rondjes te blijven draaien op mijn stretcher heb ik de buitenlucht maar opgezocht. Geregeld komt er een bak uit het water… wat een kabaal! En zo onder de blote sterrenhemel zijn de vissen beter te lokaliseren dan vanuit je bivvy. Over sterren gesproken; Holy fok… hier zie je ze tenminste. Als keiharde diamanten spetteren ze aan het hemels firmament! Mooi geschreven zou ik zeggen en geen woord van gelogen ook, maar ondanks deze idylle blijven de aanbeten uit…
Hoe gevoelig kan het leven onderwater zijn? En hoe sterk het kuddegedrag van onze vrienden…?! Vorige week was het helemaal opzienbarend. De meeste vissers, en dat zijn niet de minste durf ik wel te stellen, zaten nog zonder of met slechts enkele vissen tot donderdag. Toen zakte de luchtdruk en zo ook de hoge temperatuur en opeens wordt er keihard zaken gedaan. Dit gedrag is wel een bijzondere factor om rekening mee te houden. Je bent je er niet altijd bewust van hoe absoluut de weersomstandigheden effect hebben; heb je alles op een rijtje, op de juiste plek, goed gepresenteerd, lekker voer… hebben ze opeens geen interesse!
Kijk, dan is het handig als je kunt zien dat er zich bij de buren en overburen eenzelfde beeld toont… toch?! Niet dat het zekerheid biedt, dat bestaat nu eenmaal niet in de visserij, maar het helpt wel om je strategie scherp te houden. Dus op de handen zitten maar, geduld hebben. Bij twijfel niet inhalen… zeker als je weet dat er vis zwemt. Het heeft op dit soort momenten nauwelijks zin om te veranderen. Als ze hier niet willen eten, dan willen ze dat een stukkie verderop ook niet… ;-).

Carefulness…

Wij zijn zaterdag begonnen met de sessie. Na wat handen schudden in het clubhuis en wat nuttige aanwijzingen her en der hebben we de hele dag gebruikt om kamp te maken en de juiste spots te vinden en aan te voeren. We gaan om en om vissen, hetgeen meer dan doorgaans het belang op de voorgrond zet van een gezamenlijke strategie. Normaliter ben ik hier niet zo’n fan van, maar om de een of andere rede voelt het nu heel natuurlijk aan. We hebben 8 hengels bij elkaar en daar kan je, als je het goed doet, een heel groot gebied mee bestrijken; routes, spots, zones mee belagen… Het water aftasten en zo leren wat het je te vertellen heeft. Een interessant surplus op het strategisch denken, met de mogelijkheid om zo gezamenlijk meer rendement te halen uit de stek waar je met z’n tweeën zit… zo ervaar ik het althans. Ook hierbij helpt het om een beeld te hebben van hoe de vangsten verlopen op andere stekken.
In eerste instantie hebben we ingezet op zoveel mogelijk verschillende type locaties: diep en ondiep, vlak onder de kant en in open water, in de geulen en op meer vlakke, schone platen. Zodanig gepositioneerd dat de 8 hengels elkaar nergens in de wielen rijden… trekroutes dichtzetten, vissen afvangen. Afgewogen en zorgvuldig, hetgeen beter gaat wanneer je de hele dag de tijd neemt.
Pas op zondagochtend zouden we de hengels erbij leggen en spots zonder hengels wat extra aanvoeren. Als mogelijk alternatief later in de week. Vergis je niet, dit water wordt permanent belaagd dus zo’n kleine ’adempauze’ kan geen kwaad. Er is zelfs wat voor te zeggen om nog langer te wachten, afhankelijk van wat er om je heen gebeurt. Vanaf maandagmiddag begon de vis te bijten.

Awareness...

Vroeg succes is lekker! Al is het maar dat die blank van de lijst geschrapt kan worden. Maar het is meer dan dat; de eerste vis heeft altijd iets magisch. Geeft je een ’zucht van verlichting’, die bevestiging dat ’het klopt’. En als het dan ook nog eens een lekkere bak is… Rob had die maandag de eer. Zijn hengel in een van de geulen ging als eerste af en dus kon hij de boot in. Het was zichtbaar een sterke vis. Meermaals probeerde hij de oeverzones te bereiken, plekken waar wat meer obstakels liggen, maar het mocht niet baten. Rob zou deze ’schubbenjak’ niet meer laten gaan. In alle rust liet hij hem uitrazen, bewoog met uitvallen eenvoudig mee en wachtte geduldig af. Na ruim 15 minuten moest de vis zijn strijd staken. De koek was op en het net onontkoombaar. Heerlijk hoor als dat gebeurt!
Aan de andere kant, vroege vangsten hebben ook iets verraderlijks. Ze doen iets met je. Beïnvloeden je perceptie. Ik heb weleens eerder geschreven dat zo’n weeksessie te vergelijken is met een triatlon: je moet bewust je ’energie’ verdelen om zo stapsgewijs drie disciplines te kunnen doorlopen… om van uitzicht, naar inzicht en uiteindelijk overzicht te komen. Zoiets heeft tijd nodig. Snel succes kan daarbij zand in de ogen strooien. Je denkt de jackpot te hebben en negeert mogelijk daardoor signalen die het tegendeel bewijzen. ’Please, kill your darlings’… wees bereidt om van gedachte te veranderen.
Maar ja, aan de andere kant, het meest overtuigende bewijs dat je goed zit is de vangst van vis… Dus dat later in de week deze hengel zou zwijgen wijdde wij dan ook meer aan de veranderende weersverandering en het feit dat een wat overactieve buurman dezelfde zones begon op te zoeken.

Enjoy...

Niet heel veel later zou het mijn beurt zijn om een vis te drillen. Niet zomaar een vis, maar mijn eerste op Rainbow Lake. En niet alleen dat, de eerste ook met gevlochten lijn (ik vis normaliter alleen met nylon), andermans hengel, boot, schepnet, motor… en de wetenschap dat hier vissen boven de 40 kilo zwemmen! Qua eerste indruk misschien een optelsom van futiliteiten, maar aan de andere kant in essentie een compleet nieuwe ervaring. En ik kan je zeggen: ik heb er van genoten!!!
Ik was er op de kant helemaal stil van. Ik vis al jaren vanuit een boot, zei het wat kleiner dan deze plastic badkuipen, maar ik kan met recht zeggen dat ik enige ervaring heb op dit vlak. Ook vissen uit ingewikkelde situatie leiden is mij niet onbekend. Ik heb menig lelieveld, omgevallen boom of stronk weten te omzeilen. Dus je zou verwachten dat deze routine enige rust met zich meebrengt. Hoe anders is de praktijk.
Eenmaal op het water gieren de zenuwen door mijn keel. Mijn hart maakt overuren en ik lijk plotseling kortademig. Ik krijg rillingen over mijn lijf wanneer de lijn over de rugvin van de karper knapt en het even lijkt dat de vis gelost is. Snel inhalend voel ik weer dat directe contact van de gevlochten draad… gelukkig! Woest haalt dit volwassen beest uit en neemt het initiatief, zoekt de boot op om vervolgens weer diep van mij weg te duiken op zoek naar reddingsmiddelen. Ik kan niets anders doen dan volgen. Gelukkig leer ik snel en eenmaal boven de vis voel ik mijn vertrouwen terugkomen. Deze ga ik niet meer lossen… mijn eerste Rainbow karper wordt een feit!

Audacity…

Nu was deze dril overdag en in open water. Maar Rainbow gaat over meer dan dit soort van overzichtelijke exercities. Rainbow is het domein van omgevallen bomen, keien en takkenbossen op de bodem, plotselinge geulen, eilandjes, stroompjes, achteraf water, haken aan takken en staken in de grond en op de bomen… Hoezo vissen in een rechte lijn?! Fantastisch, maar je moet wel durven. Maar vaak is durven gewoon doen en dus had ik mij thuis wat voorbereid.
Nu is het geval dat ik op Vallee al wat vaker ’om het hoekie’ en met drijvers gevist heb, ook op The Great Lake en Jurassik Carpe trouwens, dus enige attributen waren reeds in mijn bezit. Alleen miste ik nog goeie haken om mijn lijn mee te begeleiden. De haken die ik tot dan toe gebruikte zijn wat klein. Met name in de nachtelijke uren geeft dit aanleiding tot vermakelijke capriolen.
Het toeval wil echter dat ik een tijdje geleden bij mij thuis wat heb laten verbouwen. Ik had een idee voor een nieuw soort leuning langs de trap; geheel in vrije vorm met krullen en al. Leuk voor Roos om spelenderwijs de trap op en neer te klauteren. De leuning is gemaakt van dik, zwart rondstaal en je begrijpt dat deze nauwelijks in het werk is te buigen. We hebben daarom gewerkt met mockups van buigbare gaspijpen (Rehau stabil). En toevallig had ik nog wat lengtes op zolder liggen. Dit is dus prima spul. Je kunt er elke vorm mee maken die je maar wilt en met de hand. Toch is het sterk en vormvast genoeg om de druk- en trekkrachten van je lijn te weerstaan. Mooi werk en het leverde mij ook nog eens 2 vissen op tot 21 kilo!

Be proud...

Het is woensdagnacht zo rond 01.00 uur. Ik lig te woelen op mijn stretcher. Ter afleiding heb ik wat naar mijn Ipad liggen staren, maar daar wordt ik ook niet wijzer van. Mijn oogleden voelen zwaar aan. Toch kan ik de slaap niet vatten. Te veel koffie gedronken misschien of te lekker gegeten?! Het is windstil en alle geluiden komen binnen… dus ook die van mijn piepers!
Ik heb beet!!! Ik weet niet hoe snel ik mij in mijn slippers moet wurmen. Ik gris mijn hoofdlamp van de grond en reik heel even richting het zwemvest… fuck it… niet goed natuurlijk, maar ik moet naar buiten. Felle, blauwe lichten flitsen mij tegemoet. Het is een serieuze aanbeet. De lijn loopt in een vast tempo van de spoel. Ik pak de hengel van de steunen en zoek contact. Direct klapt de top van mijn hengel naar voren… shit, de slip staat vast! Gelukkig is één keer aan de knop draaien genoeg. Rob helpt mij met mijn hoofdlamp en eindelijk kan ik het water op…!
Ik lig met deze hengel vlak voor de opening van een van de uitlopers tussen de eilanden. Op net iets meer dan een meter diepte. Gelukkig zwemt de vis niet richting de eilanden, maar naar het open water. Héérlijk… die zware klappen op mijn hengel. Minutenlang draai ik rondjes. Het lijkt wel een dans die we uitvoeren; een weense wals. Geen vis te zien, alleen de drijver in het schijnlicht van mijn lamp. Soms wijkt hij uit naar stek 16, maar dit gevaar is met de motor makkelijk te keren. Ik voel dat het een serieuze jongen is, want er valt niets te forceren. Wachten dus maar en controle houden… tot aan het net. Bij het wegen lezen we 29,8 kilo… ik voel mij apetrots!!!

Companionship…

Voor mij was de vangst van deze kolos vistechnisch wel een hoogtepunt. Al kon ik eerlijk gezegd ook net zo genieten van de andere vissen zoals de eerste schub op de mat van Rob of de spiegel die ik zaterdagnacht net nog voor het einde van de sessie wist te vangen; met 21 kilo ook geen schoepie. Maar ik geloof toch niet dat deze vangsten perse de meerwaarden vormen van deze bijzondere sessie. Deze lagen veel meer verborgen in datgene wat we niet precies in exacte gebeurtenissen kunnen vertalen. Het is meer atmosferisch, gevangen in die prachtige omgeving van Rainbow Lake en gedragen door tal van tradities die ongemerkt je leven, al is het maar voor even, opwaarderen.
Het krijgt inhoud door simpele zaken als aandacht en zorg die mensen aan elkaar besteden, de moeite die gedaan wordt om bijvoorbeeld niet zomaar instant maar vers voedsel te eten of een goeie bak koffie, de intenties om anderen wat te leren van datgene waar jij al bewust van bent of gewoon nog simpeler: het met elkaar delen van de tijd, ruimte en emoties. Je kunt dit alles samenvatten onder die ene noemer: kameraadschap… en deze toont zich in vele vormen in de praktijk.
Natuurlijk is vissen in eerste instantie slechts een tijdverdrijf. Een hobby die je alleen of met iemand anders deelt. Voor velen een beeld van eenzame mannen, zwijgend achter hun hengels… in weer en wind. Nachtelijke uren turend over het water, op zoek naar die ene vis. Toch schuilt er meer in deze bezigheid. De kans om het leven te vieren zal ik maar zeggen. Ik noem het ’virtues of fishing’, deugden, stuk voor stuk gegrepen uit het dagelijks leven. Deze inhoud geven brengt meerwaarde met zich mee… en da’s mooi man!

Food for thoughts...

De laatste twee dagen van onze sessie wordt het weer slechter. Vrijdagnacht breekt echt de pleuris uit. Harde wind met continue, volle slagregen… geen sinecure. Ik kan mij levendig voorstellen dat het hier soms flink kan spoken. Gelukkig hebben we die middag de meeste spullen al opgeruimd, zodat niet alles zeiknat de auto in hoeft. En zelfs dan nog is het zaterdagochtend behoorlijk aanpoten om op tijd weg te zijn. God, wat sjouw je toch een hoop spullen mee. Maar goed, uiteindelijk zit alles achter in de bak en zijn we klaar voor vertrek. Even lekker douchen en dan racen met die hap. Rainbow Lake ligt een behoorlijk eind verwijderd van Den Haag…
Die vrijdag de 13e, aan het begin van de week, hadden we tijdens de overnachting in het hotel de beelden gezien van Parijs. De waanzin van de dag. Het werk van mensen die andere mensen letterlijk het licht niet in de ogen gunnen. Een absurdistisch tafereel wel: wij op de vooravond van een week genieten midden in een prachtig stuk natuur, terwijl iets verderop mensen elkaar verliezen en de noodtoestand wordt afgeroepen. Op een paar straaljagers na merken wij fysiek niets van deze afschuwelijke gebeurtenis, alleen het contrast is scherp: Parijs brand, maar bij ons is de natuur weldadig; de wind blaast zacht, de zon straalt, het water kabbelt en samen genieten we van de eerste vis die Rob welkom heet…
… Food for thoughts!
Naschrift: vanuit The Carp Specialist kunnen we geen stekken reserveren op Rainbow Lake of in enige vorm hiervoor iets voor u betekenen... dit verhaal is geschreven en gepubliceerd door onze vaste schrijver Carli Driessen die naast de visserij op onze betaalwateren af en toe (net zoals ons) 'vreemdgaat' op andere wateren.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

KWO
NTEC
PK Baitboats
Dragon Baits
Koicenter Tiel
Cipro Baits
MTC Baits
Korda
Nash Tackle
Dynamite Baits
Grain Baits