Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 22) - Happy New Year!

Happy new year…!

Wanneer is iets een traditie? Als het zich meer dan vijf keer herhaalt…? Of tien keer? Moet er een bepaalde tijdspanne tussen zitten of doet dat er niet toe? Ik weet het niet. Sommige dingen lijken nauwelijks ’in te burgeren’, andere voelen vrijwel direct aan als traditie; als een gebeurtenis met een vanzelfsprekend, wederkerig karakter dat natuurlijk aanvoelt. Misschien is de wens hier vader van de gedachte…?!
Hoe dan ook, Ferry en ik zaten ’traditiegetrouw’ begin januari aan het water van DDV. Stek 1 en 2. Mijn thuiswater zoals ik het soms liefkozend noem. Al moet ik wel bekennen dat de relatie met dit water kenmerken draagt van een haatliefde verhouding. Vorig jaar nog nam ik vol overtuiging afscheid omdat ik het aantal steuren zat was… nu zit ik er weer en geniet van haar ruw, landschappelijke karakter.
Maar ik zit er ook omdat ik dit soort momenten graag deel met iemand als mijn vismaat. Visser in hart en nieren. Iemand die dezelfde taal spreekt waar het de liefde voor karpers betreft. Met hem kan ik mij onbezonnen, gedurende zo’n paar dagen onderdompelen. Heerlijk ontspannen omdat we hetzelfde ambiëren. Misschien voelt het daarom wel aan als een traditie. Alsof het gebruiken en gewoonten zijn die van de ene generatie op de andere zijn doorgegeven. Er vloeit vast vissersbloed in onze aderen. Ik heb het denk ik van mijn opa. Hij woonde in Noordwijk en had onze hobby als beroep… op zee wel te verstaan!

Draaien, haken, zetten … (deel 1)

Een noviteit voor deze sessie was een rig die ik thuis in elkaar had geknutseld. Een variant op de multi-rig die op Rainbow Lake goed werkte. Zoals zoveel van mijn visserij heb ik de kennis hieromtrent niet van mijzelf maar ’geleend’ van anderen, waaronder dit keer Markus Lotz; een Duitse visfanaat. Zijn dagboeken op YouTube vind ik heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Meestal staan ze aan als ik werk… als achtergrondmuziek.
Tijdens een van zijn filmpjes (Karpfenangeln-46-Videotagebuch-MLotz) doet hij iets bijzonders uit de doeken. Vanuit het observeren van karpers tijdens het azen plaatst hij op zijn combi-rig een wat ongebruikelijk zwaar lood op zo’n 5 á 8 centimeter afstand van de haak. Al heb ik bij zijn rig als geheel zo mijn bedenkingen, de boodschap die er aan ten grondslag ligt is interessant. Het voegt een extra dimensie toe aan de werking van rigs in het algemeen, althans zo vertaal ik het voor mijzelf. Zag ik eerst twee mechanieken als leidend thema, namelijk het indraaien en zetten van de haak, nu onderscheidt ik er drie als basis voor een efficiënte rig:
  1. Bij een opname van het aas zorgt het kleine loodhageltje vlak onder de haak, in combinatie met de sleeve en het aangrijpingspunt van de hair, dat de haakpunt naar beneden draait.
  2. Het wat zwaarder en verderop geplaatste lood doet het geheel inhaken wanneer de vis zijn kop beweegt.
  3. Het zware lood aan de safety-clip (niet op tekening!) doet het uiteindelijk zetwerk wanneer de vis schrikt en tracht weg te zwemmen.

Draaien, haken, zetten … (deel 2)

Het gaat over aandacht schenken dus aan drie mechanieken binnen één rig: draaien, haken en zetten. Dat is de theorie. De praktijk wijst uiteindelijk uit of iets wel of niet werkt en da’s maar goed ook, anders hadden we helemaal geen houvast in deze viswereld… En gelukkig toonde deze praktijk dat het werkt.
Ik ving in drie dagen bij een watertemperatuur van zo’n 6 graden: 2 karpers, 3 steuren en 2 brasems. De aanbeten waren daarbij verdeelt over alle drie de hengels. Op dat moment en op dit water zeker geen slecht resultaat. Ik verloor nog een 4e steur in een obstakel voor de kant door lijnbreuk. Zo’n 8 vissen gehaakt dus, waarvan 7 controleerbaar strak, onder in de lip. Ook bij die brasems… ;-). Deze rig draait, haakt en zet zich dus agressief genoeg om de wintervis, die doorgaans niet zo beweeglijk is, te verschalken.
Misschien zelfs wel wat té agressief gezien het feit dat bij een van de karpers de haak reeds vóór de rand van de onderlip vlees had gepakt. Ik weet dan ook niet of ik de juiste verhoudingen al gevonden heb, maar ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat de drie mechanieken er toe doen… draaien, haken en zetten! Het komend jaar zal dan ook in het teken staan van een verder finetunen van dit thema.
De eerste vis overigens die de kant bezocht was een prachtig exemplaar. Hij woog ruim 18 kilo, had mooie, lange baarddraden en voelde lekker ’vettig’ aan. Desondanks liet hij zich vrij gemakkelijk binnenhalen. Het water was te koud om nog echt weerstand te bieden denk ik. Dat was wel anders bij de steuren die ik ving… Pffff… die doen niet echt aan een winterreces!

Eigenschappen van een steur ...

Nu is een steur ook wel een ander soort vis dan de karper. Ze zijn veel stress gevoeliger, stofzuigers met een veel korter spijsverteringsstelsel (en geheugen!!) en in plaats van schubben hebben ze een vlezige huid met benige platen. Maar er bestaan meer, interessante kenmerken:
  1. Zo houdt de steur van koel, schoon, helder, stromend en zeer zuurstofrijk water. Bij dalende watertemperaturen blijven ze dan ook veel langer actief. En dus is de kans aanmerkelijk groter om er een in de winter te vangen; zo ook de weerstand die hij biedt tijdens de dril.
  2. De steur kan alleen maar vooruit zwemmen. Ze hebben hierdoor relatief veel ruimte nodig om te foerageren en zijn veel minder wendbaar dan onze vrienden.
  3. Steuren zwemmen neerwaarts en daardoor ook gemakkelijk vlak over de bodem. Daarbij het liefst langs randen en gebieden die vrij zijn van obstakels, (draad)algen en planten. De kans bestaat namelijk dat zij er met hun beenplaten in verstrikt raken of zich verwonden.
Deze eigenschappen maken opeens veel duidelijk van wat er tijdens zo’n sessie gebeurt. Maar het verteld ook iets over de wijze waarop je ze eventueel zou kunnen ’ontlopen’ en met name dat laatste zie ik wel zitten… ;-).
Bijvoorbeeld door locaties te zoeken die niet voldoen aan de wensen van deze prehistorische bodemsnuffelaar. Ik denk aan die delen van een water die minder helder zijn of koel, ik denk aan nauwe, kleine kommetjes, dicht tegen obstakels, tussen lelies en/of andere waterplanten of een aaspresentatie los van de bodem…

Goed aas ... (deel 1)

Maar ja, soms liggen steuren en karpers in hetzelfde gebied en dan is er gewoon niet zoveel aan te doen. Althans zo is mijn (beperkte) ervaring tot noch toe. En zeker als je met aantrekkelijk aas aan de slag bent. Trouwens, over goed aas gesproken…
In de afgelopen jaren houd ik mij als zelfdraaier vrij intensief bezig met dit onderdeel van de keten. Ik vind het steeds belangrijker. Ik zeg niet dat aas de belangrijkste factor is in de visserij, maar wel dat goed aas enorm kan helpen! Andersom kan verkeerd of onaantrekkelijk aas je kansen teniet doen. Zelfs als er vis zwemt.
Sinds enige tijd ben ik dan ook in gesprek met Hans en Diana Heijkoop van Grain Baits uit Beesd. Zij hebben een eenvoudige, doch zuivere filosofie waarin het gebruik van verse, kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke producten centraal staat. Geen gerommel in de marge, maar met zorg uitgebalanceerd, smaakvol voedsel. Ik wil niet overdrijven, maar het ademt passie en ervaring uit…
Voor deze sessie had ik Grain Baits gevraagd een recept van mij te draaien. Door mij zelf getest tijdens eerdere jaren, waarbij een koolhydraten- en vezelrijke basis (geleverd door Grain Baits) wordt afgemaakt met o.a. Hennep, GLM, Scopex en wat gemalen zijderups. Het is een understatement als ik zeg dat de fusie tussen mijn ervaringen met deze ingrediënten en de kennis en kookkunst van Hans en Diana zeer is bevallen. Net zo goed overigens als de koffieverkeerd die Ferry meermaals ten tonele bracht… waarvoor nogmaals mijn dank! ;-)

Goed aas … (deel 2)

Over de sessie zelf is verder niet zoveel bijzonders te melden. We hebben het gewoon erg naar onze zin gehad. We hadden mooi en slecht weer. Het was gemiddeld mild en soms zelfs warm overdag in de zon. Vrijdag vroor het in de nacht. Lekker veel variatie dus.
Voor Ferry was het helaas minder succesvol deze keer. Vorig jaar was dat anders. Toen stond hij onder andere met een dubbelrun op de foto. Het bleek dat hij per ongeluk de verkeerde zak aas had meegenomen. Aas dat al meermaals in en uit de vriezer was geweest. Bij aanvang waren wij hier niet bewust van, maar doordat de aanbeten uitbleven terwijl er toch vis op de stek zat, werd langzaam oorzaak en gevolg duidelijk. Te laat helaas. Een foutje die hem waarschijnlijk nooit meer zal overkomen ;-). Zo zie je maar hoe wezenlijk van belang goed aas kan zijn en dat zelfs de meest ervaren vissers erdoor nat kunnen gaan.
Trouwens, over ervaren vissers gesproken, het lijkt alsof het water vriendschap heeft gesloten met een grote groep Aalscholvers. Waterraven zoals ze ook weleens genoemd worden. Ik vind het prachtige dieren. Het geeft zo’n lekker ’Gothic’ beeld als ze daar zitten op die omgevallen boom. Een stuk of zes met gespreide vleugels om deze te laten drogen. Ze hebben net gejaagd… en man oh man, wat schuiven die beesten met een angstaanjagend gemak joekels van vissen naar binnen zeg! Geen wonder dat een hoop mensen ze liever zien gaan dan komen. We houden ze nauwlettend in de gaten… waar zij zwemmen, zwemt ook vis!

Food for thoughts ... ✌

Zaterdag, aan het begin van de middag, zijn Ferry en ik de lijnen opnieuw aan het uitvaren. Een van mijn hengels heb ik tegen de bivvy aangezet die wij samen gebruiken als eet- en verblijfsruimte. Ik ben lekker rustig bezig met het vervangen van mijn rig. Ik heb er altijd een paar op voorraad en van aas voorzien zodat ik niet onnodig tijd hoef te verliezen. Plotseling wordt ik opgeschrikt door een merkwaardig, ’klapwiekend’, ’tak-brekend’ en ’hek-krakend’ geluid. Ik kijk op over de tent en zie nog net hoe 2 zwanen zich in een boom boren… vol gas wel te verstaan!!! De een blijft scheef in de takken bengelen om vervolgens achterover op de grond te kwakken. De ander beukt zich door de takken heen en brengt 25 meter verderop een beroerde noodlanding ten tonele. Het enige dat klopte was dat hij met de neus vooruit eindigde. Ik heb werkelijk nog nooit van mijn leven zoiets merkwaardigs gezien. Ik ken zwanen namelijk alleen als stoïcijnse, prachtig witte watervogels. Beheerst en zelden stuntelig van aard. Het woord gracieus gebruik ik vaak. Zo’n lompe actie is dan echt wel een beetje gek, zeker omdat deze boom en het hek vrij in het landschap stond… misschien iets mis met de ’autopilot’…?!
Thuis zie ik krokussen in bloei, op Facebook mensen in T-shirt waar ik skimutsen verwacht, hier acteren zwanen in een aflevering van ’Jackass’… niet veel later zien Ferry en ik een mug in de tent… Het is midwinter 2016 en ik weet het zeker: de natuur is een beetje in de war.
Food for thoughts.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Cipro Baits
KWO
PK Baitboats
Nash Tackle
Dragon Baits
MTC Baits
NTEC
Dynamite Baits
Korda
Koicenter Tiel
Grain Baits