Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 23) - Je weet maar nooit...?!

Leuke buren…

Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik mag ze wel… Ratten. Goeie naam ook als je er wat langer over nadenkt. Heeft iets eigens. Lekker uitgesproken… Rat! Zit een beetje binnen de familie van Rex (Tyranus Saurus) of Kahn (Djensis) of Hun (Attila). Het heeft een lading zal ik maar zeggen. We hebben best een goede verhouding met elkaar. Je moet af en toe wat incasseren, maar dat is te overzien. We onderhouden wat je noemt een wederzijds “gedogenbeleid”. De afspraak is dat zij niet in mijn tent komen en ik niet in hun hol. Dat laatste is voor mij een makkie, want met mijn 1,95 m1 was ik dat sowieso niet van plan. Maar goed, weten zij veel…
Ik groet ze elke ochtend, middag en avond als ze relaxed voor mijn bivvy langs zwemmen. Beleefd groeten ze terug. Verder is er niet zoveel tekst. Ik vind het wel grappige wezens, zei het de groten ietsje minder dan de kleintjes. Laatst zag ik er een, die was bijna zo groot als een volwassen kat. Ben ik toch wat voorzichtiger mee. Bij die kleinere permitteer ik mijzelf nog weleens een gebbetje…
Laatst ben ik een klein uurtje bij een van hun holen gaan zitten met de hoop dat ik er eentje van ietsje dichterbij zou kunnen zien. Voor een kleine tête-

Slecht weer...

Zo houd je elkaar een beetje scherp. Er zitten er hier overigens best een hoop van die jongens. Ze zijn verreweg in de meerderheid, maar desondanks zonder kapsones en dat mag ik wel. Prima buren, tenminste, zolang ze mijn hengels met rust laten… en mijn aas natuurlijk. Maar een goeie emmer met deksel is hiervoor afdoende. Ik heb er trouwens ooit eens twee vlak onder mijn stretcher gehad toen ik ietsje illegaal in de struiken van het Lage Bergse Bos aan het overnachten was. Die twee hadden duidelijk een dispuut. Waarschijnlijk over wie de rechtmatige eigenaar moest worden van het brood dat in mijn tas lag. Eerlijk gezegd heb ik ze op dit soort momenten iets meer op afstand. Ik was wel lekker snel wakker die ochtend, dat dan weer wel.
Inmiddels zit ik hier nu voor de tweede dag zonder enig signaal. De vissen die ik gisteren onder een omgevallen boom bij het eiland heb gezien zijn inmiddels vertrokken. Op zoek naar een zonnebank denk ik. Ik neem ze niks kwalijk. Het heeft de hele nacht als een malloot gehageld en ’ge-natte-sneeuwd’. De watertemperatuur ligt nu onder de 5 graden. Ik zou ook vluchten als ik hen was. Jammer wel, want de middag ervoor zag er veelbelovend uit. De temperatuur schoot even boven de 8 graden en dat kan net iets van verschil maken. Zeker op de wat ondiepere delen van het water. Toch ben ik van plan om mijn hengels dit keer niet te verleggen.
Door de koude bovenlaag zal er mogelijk iets van migratie optreden. Ik maak passief voor mijn gevoel net zoveel kans op vis als wanneer ik actief andere plekken probeer. Ze liggen immers op vermeende trekroutes. Een andere rede om niet te vaak het meer op te gaan is het heldere water. Ik kan nauwelijks onopgemerkt mijn spots benaderen. Behalve de hele diepe. Ik bedoel, als ik de grond duidelijk kan zien, dan zien zij mij toch ook…?!

(Air)conditioning…

Ik ben de enige op de plas. Ruim 70 hectare voor mijzelf…! Als dat geen ware luxe is dan weet ik het niet. Lekker rustig en bakken met water. Ik vraag mij wel af of het een rede heeft, anders dan het tijdstip natuurlijk. Misschien een retorische vraag, immers wie gaat er nu op dit moment aan de waterkant zitten?! Het is in de zomer al lastig om hier een vis te vangen, laat staan als het net een aantal weken lekker heeft gewinterd. De eigenaar had twee dagen voor mijn aankomst nog zwaar te kampen gehad met storm en sneeuwbuien. Het lag hoog opgestapeld tegen de ramen.
De natuur is weerbarstig op dit moment. De wind geselt het water en alles wat daarop of daaromheen bivakkeert. Terwijl Guilliaume mij de gebeurtenissen voorlegt hoor ik de woorden wel, maar het enige wat ik denk is: ik wil naar de waterkant… lekker buiten vissen! Gestoord eigenlijk. Ik zou ook het huisje kunnen afhuren, maar ik mot perse in die tent… Waarom toch???
Een echt antwoord heb ik nooit. Wel denk ik dat het iets van doen heeft met het gevoel dat je leeft en hier horen alle vormen van prikkels bij. In het dagelijks leven wordt je gepamperd. (Air)conditioning heet dat. Alles om je heen is onder controle. Veiligheid, beheersbaarheid, betrouwbaarheid… het zijn woorden die voorop staan. Je leeft volgens vaste patronen waarin fantastisch, rijke levensfenomenen als toeval, verrassingen, onzekerheden gesaneerd lijken. De wereld van onze fantasie, gecultiveerd door films, reclame, games enzovoort staat er bol van, maar thuis staat onze thermostaat gewoon op een tijdklok… En hiermee is zo’n beetje alles gezegd. Lekker natuurlijk zo op z’n tijd, maar soms wordt ik er helemaal hor en dol van!

Uit je comfortzone...

Hierbuiten in je tentje, zo onder blote hemel in de kou voelt dit alles anders. Er bestaat geen zekerheid, ik bedoel, met een beetje windkracht op de verkeerde hoek is de kans groot dat mijn overwrap, die een tikkie ruim valt ;-), naar de eeuwige jachtvelden wordt geblazen. En het klimaat in mijn tent is nou niet bepaald stabiel te noemen. Ik spendeer een groot deel van mijn tijd met omkleden. Alles wat buiten gebeurt is direct ook binnen voelbaar… en in de boot draagt de veiligheid niet verder dan het dragen van een zwemvest. Ik heb er zo eentje met een trekkoord en gasfles… en nu maar hopen dat hij het doet!
Ik weet wel, echt hardcore survival is dit natuurlijk ook niet en dat hoeft ook helemaal niet van mij. Zoveel is niet nodig om weer in contact te komen met dat natuurlijk leven dat wegebt wanneer de airconditioning aanstaat. Maar alle wetten buiten moeten ook binnen gelden. Misschien met uitzondering van die van de regen en sneeuw, al kan ik mij nog wel een sessie herinneren… En misschien komt het wel daardoor dat ik hier zit. Dat ik even de behoefte heb om uit die comfort-zone te stappen. Te voelen dat je leeft en daarmee scherper te kunnen ervaren wie of wat je bent, waar je hoort… Wakker worden noem ik het, uit dat overigens goedbedoelde web van voorzieningen dat doet sluimeren.
Tja… Het is dat, of het wat minder fraaie beeld van een verwarde malloot die vrijwillig een keiharde blank tegemoet wandelt… met koude fikken en een druipneus! ;-)

Weight Watchers...

Het zijn zo van die overpeinzingen die wij vissers allemaal op z’n tijd maken denk ik. Maar goed, even iets anders…
Als het koud is moet je goed eten. Je lichaam is de hele dag aan het werk. Wel iets om in de wintermaanden goed over na te denken. Het hoort ook binnen de cultuur van het karpervissen. Nu probeer ik alweer een tijdje wat af te vallen. Ik volg daarbij het puntensysteem van de Weight Watchers. WW in het kort. Je mag van hen dus alles naar binnen proppen, maar met mate! Elk punt telt! En je begrijpt dat een Mars of Twix meer punten scoren dan een appel of banaan… Sterker nog, je kan een vrachtwagen aan fruit eten en nog geen kilo aankomen. De meeste fruitsoorten kennen 0 punten. Koffie trouwens ook en da’s handig, alleen die Creamer niet, die tikt weer behoorlijk aan.
Nou heb ik aan de waterkant zo in de kou niet echt behoefte aan een fruitsalade, als je begrijpt wat ik bedoel. Een broodje bal of speklap ligt veel meer in de ambitiesfeer. Het is een dilemma. Beetje vergelijkbaar met het dieet van onze vrienden, alleen dan andersom. Zij opteren juist wel voor de lichte kost wanneer het koud is, terwijl in de zomer juist een kruidig, gebakken biefstuk beter ontvangen wordt. Best grappig eigenlijk hoe zeer wij in fundament verschillen van onze koudbloedige opponent, terwijl aan de andere kant onze primaire driften weer zo precies overeenkomen. De wetenschap ook dat ze vrij absoluut werken… Tenslotte zit ik echt niet die paar dagen fruit te knagen in mijn tent. Welnee, het is drie keer dikke mik met mayonaise… dan maar een weegbeurt overslaan deze week!

Je weet maar nooit…

De wind is gedraaid en komt pal uit het noorden. Ik zie snoekvissers de kanten afromen op zoek naar rovers. Ze houden netjes afstand tot mijn stek en zijn gelukkig net zo gek als ik. Gekker nog zou ik zeggen als ik ze daar zo zie drijven. En op de achtergrond hoor ik gesnater van ganzen en eenden. Ze zitten opgesloten in grote kooien. Waarom weet ik niet. Ik neem mij voor het eens na te vragen. Zal wel iets met de jacht van doen hebben. Vandaar die “neppers” ook.
De gedachte dat deze dieren veelvuldig met graan gevoerd worden doet mij besluiten om er een hengel in de buurt te leggen. Helaas niet helemaal on spot, want daarvoor staan er iets te veel stalen palen in de grond. Mocht ik er al een vis weten te strikken, dan bieden deze jongens garantie voor lijnbreuk en dat is nu wel het laatste wat ik zou willen…. vis verliezen. Dan maar liever geen aanbeet.
Eens in de zoveel tijd gaat die meest rechter hengel af. Het zijn steeds korte aanbeten. Ik houd mij voor dat het karper is, al weet ik beter. Ik zie hem wel… die meerkoet. Het water is kraakhelder, dus is een koud kunstje voor die duikboot om mijn aas te vinden. Ik zie het maar als een teken dat mijn boilie er nog steeds aan zit en dat de batterij van mijn sounderbox nog vol is. Verder geeft het wat spanning op de dag. Tenslotte waar meerkoeten zitten is ook voedsel… dus ook vis… dus je weet maar nooit.
Dit is een soort laatste strohalm waar wij vissers op drijven. Het houdt de spanning erin, want het is wel de realiteit…! Je weet maar nooit…: de verrassing is vaker dan gewenst onze kers op de taart, het toeval de motor van ons engagement en die onzekerheid het lot waar wij ons mee verbinden.

Food for thoughts... ✌

Klinkt mooi poëtisch, maar de harde werkelijkheid is wel dat ik zonder vis naar huis mocht. Ik heb voor vertrek nog vrij lang nagepraat met Guillaume en Gregory en al hebben ook zij niet alle wijsheid in pacht, het schept wel een steeds duidelijker beeld van het type water en de eigenschappen van de bewoners. We hebben het over trekroutes in en onder het wier, hotspots bij de in- en uitgangen ervan, favoriete stekken en holding areas, maar ook het wispelturig karakter al naar gelang de weers- en seizoensomstandigheden.
Enige troost haal ik misschien uit diezelfde realiteit; het weer en de watertemperatuur. Met minder dan 5 graden gebeurt er gewoon niet zoveel, tenzij je heel goed kunt mikken (lees: precies weet waar de vis zich ophoud in donkere dagen als deze…) of gewoon simpelweg geluk hebt! Al moet ik tot mijn spijt toegeven dat deze vlieger niet helemaal opgaat. Want zondagochtend haal ik twee hengels binnen waarvan de rig in de war ligt. En die hengel bij de boom heeft zich die nacht heus niet vanzelf ruim 30 meter naar links verplaatst. Het zware lood van 285 gram is gelost en ik heb geen piep gehoord! En al lag deze op meer dan 210 meter, ik ben toch van mening dat dit beter kan… Veel beter zelfs!
De komende weken is het stervensdruk op mijn kantoor. Eind april ga ik het weer proberen. Tot op heden heb ik op Jurassik nog weinig succes, maar mijn kansen kunnen keren. Het is geen zekerheid, maar wel waar…! Je weet immers maar nooit!
Food for thoughts.
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!