Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 31) - Dan maar zo...!

Lekker lente weer...

We hadden die nacht een buitengewoon voorspoedige reis. Binnen net iets meer dan 3,5 uur rijden stonden we al voor het hek. Op slot nog, want de code werkt pas vanaf 08.00 uur en we waren rond 04.00 uur bij de Mac vertrokken. Volle tank benzine, lekker gas geven en zonder tussenstop! Zo af en toe wat inhouden bij de flitsers, maar als je de route wat vaker rijdt begin je er gevoel voor te krijgen. Geen feilloos gevoel overigens, want er ligt toch nog met regelmaat een Franse prent op de mat. Nooit iets uit België overigens. Merkwaardig wel, maar misschien hebben hun flitsers geen auto-focus…?! :-)
Maar goed, het water lag er werkelijk prachtig bij. Het gaf ons zo’n heerlijk opgeruimd lente-gevoel, als je begrijpt wat ik bedoel. De grond mooi met gras bedekt, frisse, nieuwe bladeren aan de bomen en een zacht briesje… zo’n lente-briesje. We keken elkaar aan en zagen dat het goed was! Zelfs toen Georget melde dat er die week nog maar 1 karper uitgekomen was. Geen punt, gaan we wat aan doen!
Stek 11 was wel wat gesnoeid moet ik zeggen en jonge aanplant doet het minder dan die ongeorganiseerde wildgroei. Jammer wel, want je kon er zo lekker verscholen zitten. Maar de rest was en is zoals vanouds. Heerlijk water, ruim gestoken, je kunt er je eigen ding doen zonder conflicten met collega-vissers. Precies zoals wij het graag hebben.

Adolf en Eva

In tegenstelling tot andere keren waren we er beide nogal op gebrand om de hengels snel in het water te krijgen. Dus niet eerst een kamp opzetten of iets dergelijks, dit zou later wel komen. We zaten al gauw in onze badkuipjes, gewapend met prikstok en kleine markertjes op zoek naar harde plaatjes, overgangen tussen grondsoorten, kuilen, obstakels, aanwas van lelievelden en meer van dien aard.
Nu ken ik dit water inmiddels vrij goed, zo ook de bewoners ervan en het valt mij op hoe snel bepaalde ontwikkelingen vorm krijgen. Had ik eerst nog maar sporadisch last van de wat opdringerige zwanenkolonie, nu werd ik min of meer door die “knobbelboys” op de huid gezeten. Op armlengte afstand soms…
Ik heb al eens eerder geschreven dat ik niet echt bang ben uitgevallen, maar zo’n zwaan in je nek doet nou niet bepaald ontspannen. Daarbij halen die langnekken de grond tot meer dan een meter diepte, dus was de keuze om de wat diepere delen aan te voeren een gedwongen keuze. Ik heb al eens eerder zo’n slagschip aan de haak gehad en dat wil ik nooit meer herhalen! Wel irritant overigens als ze zo dominant zijn. Really not my cup of tea!
Kortom, mijn aasjes lagen prachtig mooi en secuur gedrapeerd op de wat hardere plekken, maar aan de randen van de ondiepere delen, diep genoeg om Adolf en Eva te omzeilen. Zo op de overgang tussen hard en zacht. En je raad het al, de uitgelezen plek voor onze vriend de Steur.

Steurterreur!

Nu weet ik uit ervaring dat de stekken waar steuren langs schuifelen niet perse slechte grond is voor de karper. Niet zelden heb ik beide soorten op eenzelfde spot gevangen. Vaak eerst de steur(en) en daarna de karper(s). Een beetje hetzelfde als bij de brasem. Al is de steur wel een stuk lastiger als hij eenmaal op je stek hangt. Het gehannes met die lange staart en borstvinnen over de grond doet menig valse toon uit je piepers komen. Enorme “zakkers” leiden dan tot zinloos aanslaan. Best lastig, maar nogmaals, niet kansloos. Dus nam ik mij voor om de proef op de som te nemen. Kijken wat er snuffelt. En na eerst een tweetal brasems wist ik het…
Zowel Ferry als ik hadden allebei het gevoel dat deze stek ons vis zou leveren. Alleen geen karper dit keer. Het waarom bleek later. Ze waren namelijk met z’n allen richting het ondiepe en beschutte, veilige water getrokken. De week voor ons was warm geweest en het meer had een behoorlijke upgrade gekregen. De watertemperatuur lag al op ruim 13 graden toen wij aankwamen en met de volle zon erop bleef deze rap stijgen. Daarbij was de wind nog fris en maakte het open water waar wij zaten, zonder de nodige bescherming van de lelievelden, tot minder aantrekkelijk foerageer-terrein.
De warmte was voor sommige misschien ook al een impuls om de paaigebieden te zoeken. Voor je het weet gaat het feest beginnen en mis je de boot nietwaar…?! Bij de brasem was dit ritueel al in volle gang…
Voor diegene die iets beter kijkt ziet dat er tussen de steuren weldegelijk een karper huist. Deze heb ik in het geheel te danken aan mijn beste vriend en vismaat. Zijn scherpe blik bracht ons uiteindelijk waar we wezen moesten…

Contrast-lenzen

Wat blijkt, er is weer iets nieuws op de markt. Ferry had ze dit voorjaar laten aanmeten: de zogenaamde “Contrast-lenzen”. Komt uit het Oosten. Niemand weet waar je ze kan krijgen, maar Ferry heeft zo z’n contacten. Krijg je als je veel Chinees eet. Deze lenzen geven je het vermogen om door het water heen te kijken. Ze doen het vele malen beter dan dat gepolariseerde spul. Althans, dat moet wel, want mijn ogen zijn prima en zo ook die bril van mij, maar ik zag geen reet! Ferry wel…
Hij had een rondje gedaan op het schiereiland en kwam vol enthousiasme vertellen dat ze allemaal in het ondiepe lagen opgestapeld. Ik ook kijken, maar op een paar donkere vlekken na (waarvan ik dacht dat het takken en boomstronken waren) kon ik niet echt met hem mee… maar goed, ik heb dan ook niet van die lenzen.
Die middag zou Ferry met het bootje en een schepnet wat gaan kijken. Ik geloofde nog in die Steur-brasem-karper theorie dus bleef bij de hengels. Een kleine drie kwartier later kwam mijn maat vrolijk terugvaren met een karper in het net… en hij had er daarvoor ook nog een verspeeld! Een dikke die hij niet kon weerhouden de lokale vegetatie op te zoeken. Een tweede uitje gaf een zelfde resultaat…. weer karper op de kant!
Kortom, ze zaten er dus echt...! ;-)

Dan maar zo...

Nu is dat van die lenzen natuurlijk onzin, maar Ferry heeft wel 500 jaar “karpers kijken” in de pocket en daardoor een bepaalde gevoeligheid ontwikkeld die mensen zoals ik ontberen. Ik herken het wel, want in mijn jonge jeugd werkte het bij mij ook wel een beetje zo, maar die 25 jaar “winterslaap” daarna heeft flink wat uitgewist. Bij hem niet en dat maakt dat hij soms net die ene vis weet te vinden en te pakken. Best cool wel!
De volgende dag was het idee om het samen maar eens te proberen. Gewoon een paar stormpalen in de grond rammen en zo de boot op het ondiepe aanmeren. Een paar boilies met de katapult inschieten en dan ouderwets inwerpen. Niet te zwaar lood, want dat geeft zo’n kabaal. Daarna de hengel gewoon in de hand houden. Onze bootjes zijn nou niet bepaald uitgerust om piepers en wakers te faciliteren, dus dan maar zo... erg leuk hoor!!! ;-)
Na 5 minuten had Ferry zijn 3e karper aan de haak. Hij trok zowat de hengel uit zijn handen… wat een spektakel! Ook ik kwam aan de beurt. Midden in wat goed bedoelde vissersretoriek voelde ik opeens de top van mijn hengel buigen. Ik lag toevallig helemaal onderuitgezakt in mijn rubberen badkuip en kon mij zo prima optrekken aan de vis die de takken zocht. Helaas voor hem was ik er erg op gebrand deze kans te verzilveren en dus had hij het nakijken.
Het was helemaal mooi geweest als we hier iets van een voerstek hadden kunnen aanleggen, maar daar staken Adolf en Eva een stokje voor. Na een drietal karpers achter elkaar over deze ondiepe stek, viel het stil. Te veel chaos in de tent denk ik en geen middelen om ze vast te houden. En heel lang hou je ook niet vol in zo’n badkuip, dus voeren we uiteindelijk weer terug naar onze stek, waar ik al gauw de volgende steur aan de lijn kreeg.

Verse Fish Krill

Voor deze sessie had ik voor het eerst een echt MyBoilie-recept gemaakt. Samengesteld vanuit de systematiek zoals deze op de site wordt aangeboden. En ik moet zeggen dat hij mij niet tegenvalt. Ik probeer zo kritisch mogelijk te zijn op mijn aas, maar weet inmiddels wel dat dit bolletje vis vangt.
Eind mei ga ik met Marco weer een paar dagen naar stek 16 en zal kijken of ze net zo presteren tussen de karpers. Want deze stek is per definitie minder rijk aan steur. Dit vanwege de soms dichte begroeiing en vele ondiepe stukken.
Wil je dit recept ook eens proberen? Hij staat op www.MyBoilie.nl onder de preloads.

Food for thoughts

Uiteindelijk zouden we in drie dagen 7 brasems, 8 steuren, 5 karpers en 1 kleine meerval vangen. Daarbij hadden we 4 lossers, waarvan 2x zeker karper. Je kunt dus niet zeggen dat we stil gezeten hebben. Toch voelde het niet echt aan als een geslaagde sessie. Misschien hadden we die vrijdag toch gewoon moeten verkassen en al onze energie moeten storten op de ondiepe wateren. Maar goed, dat is meestal je conclusie achteraf. Drie dagen is ook net te kort om conclusies te trekken. Je stek heeft soms tijd nodig nietwaar…?!
Wat wel is blijven hangen is het beeld dat de karper liever in de luwte bivakkeert dan in de winderige delen van het water. Steeds context afhankelijk natuurlijk, maar toch… Daar waar de zon goed door het wateroppervlakte heen kan prikken en het water niet onder invloed staat van koele of koude wind, lijken karpers zich prima te vermaken. Benedenwinds vissen met veel zuurstof en aasdiertjes kan op den duur ook goed werken, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat de karper die luwte, die stilte, dat geborgen, die rust prefereert. En zeker in de herfst of winter.
De samengaan van rust, veiligheid en een aangename warmte is een krachtige combinatie. Misschien wel de zwaarste actoren op basis waarvan de karper zijn zones kiest. Dan moet een water wel die variabelen bieden natuurlijk, maar dit keer was het overduidelijk.
De karper hecht belang aan zijn voedsel, veiligheid en voortplanting. Het lijken mij elk thema's met een zelfde “gewicht”. Toch bestaat er ook zoiets als hiërarchie of de meest optimale combinatie. Afhankelijk nogmaals van de context waarin je vist. Iets om bij elke sessie weer opnieuw voor jezelf vast te stellen.
Food for thoughts!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

8014 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Ik kan gerust zeggen dat ik na zo'n 5 jaar reserveren bij Bas, Mark & Jeroen altijd even beleefd en snel wordt geholpen. Elk jaar komen er leuke wateren bij en al met al is The Carp Specialist een leuk en vertrouwd bedrijf die het iedere visser probeert naar de zin te maken!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Dimitri Kesler
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 61.783 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

MTC Baits
Cipro Baits
Koicenter Tiel
Nash Tackle
Dragon Baits
Korda
Grain Baits
PK Baitboats
Dynamite Baits
NTEC
KWO