Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Spinsels van een amateur (deel 34) - Eerste rang

Op de eerste rang …!

Het is iets dat de meeste vissers onder ons wel herkennen, die dagen (soms weken) voordat je eindelijk weer een sessie kunt doen… je hoofd vol van verwachtingen en spanning in je buik. Niet op de voorgrond, maar overal in je lijf homeopathisch verdund. Voldoende om steeds opnieuw even snel een rig te knopen, je lijst met spullen na te lopen, zooi te verslepen of anders in te delen, het weer te controleren, loodjes te tellen, accu’s te laden, spoelen van nieuw draad te voorzien, aas te bedenken… enzovoort. Veel ervan is in principe ook mogelijk op die ene dag voor vertrek, maar waarom efficiënt zijn als je de voorpret kunt spreiden…?!
Voor Dennis en mij begon de sessie al weken voor vertrek. Niet echt actief, maar mentaal… dat onderhuidse, die onrust, dat verlangen en de verwachting dat het wel eens een mooie sessie zou kunnen worden. Ik bedoel, als de lelies eenmaal groeien en vers hun eerste bladeren boven het water steken is de tijd rijp op Vallee. Zo rond de paai is de vis gretig!
Tenzij de sex er vol inslaat, dan zijn we de Sjaak, maar die kans is gering en dan nog, we kunnen ook zonder vis een paar prima dagen hebben… ja toch?!
Toen we bij het water aankwamen was het ongeveer 21 graden. Een heerlijk bries maakte het geheel nog aangenamer. Voor 15:00 uur stond alles scherp en lagen de eerste hengels erin. Het uitzicht was adembenemend (voor een visser althans) en rond 19:00 uur meldde zich de eerste karper, wat wil een mens nog meer…?!
Ok, ik had wat last van een dikke knie, maar we zaten eerste rang!!!

Als een Jekko …!

Ik zal kort zijn, maar in die eerste avond en nacht ging het als een Jekko! Binnen minder dan een etmaal kwamen er 7 karpers langs. Stuk voor stuk mooie, maar vooral ook oersterke vissen. Vissen die je serieus lang bezig houden en run na run nemen. Ook diegene die later op de kant niet meer bleken te wegen dan 12 kilo. Maar nog bijzonderder was dat er helemaal geen enkele steur of brasem zich in de strijd mengde, fantastisch en merkwaardig tegelijk!
We waren er allebei een beetje beduusd van, want Vallee is absoluut geen run-water. Nooit geweest ook. Je kunt er best flink “harken”, maar het is niet vanzelfsprekend. Mijn ervaring, bij dit soort van korte sessies, is dat de eerste dag meestal weinig oplevert. Pas later kan het gaan lopen. Maar goed, resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst en zolang voorspoed onze kant op waait hoor je van mij geen klaagzang…

Asjemenou …?!

Maar elk voordeel heeft zo z’n nadeel denk ik. Althans zo zou Cruijff het waarschijnlijk gezegd hebben, terugkijkend op onze ervaringen.
Het begon met een aantal merkwaardige lijnbreuken die Dennis de volgende dag opliep. Hoe hij ook zijn hengels positioneerde, elke keer als de piepers afgingen leek het wel alsof hij ergens langs schuurde. Het was niet steeds dezelfde plek, maar het volgde wel steeds hetzelfde “ritueel”…:
De waker komt weifelend in beweging. Echter met voldoende kracht om de lijn strak en van de spoel te trekken… Vervolgens zit er ook daadwerkelijk vis aan die de top doet buigen en knarsen. Zonder al te veel druk op de lijn houdt Dennis de vis onder controle, zodat ik de boot vaar-klaar kan leggen. Maar nog voordat hij de boot daadwerkelijk in kan stappen of we reeds een stukje op het water varen, breekt de verbinding… wat overblijft is een zweepje…?!
Vreselijk frustrerend natuurlijk, omdat je juist bij het vissen in de buurt van obstakels blind wilt kunnen vertrouwen op de kracht van je spullen. Wanneer de ene draad na de andere breekt, ook al ligt dat mogelijk aan obstakels of louter pech, dan voelt dat op z’n minst ongemakkelijk…
Maar Dennis hield zich groot... aan de buitenkant althans.

FF van dik hout …

Die vrijdag veranderde het weer. Van een koel briesje en aangename temperatuur stond opeens die gouden ploert de zaak af te fikken! We lagen allebei te stomen in onze tent. Een beetje bijslapen, want die nacht en de nacht daarvoor waren we actief, vandaar.
Het voelde niet echt goed aan. We hadden allebei het idee dat die warmte onmogelijk positief kon werken… en dat deed het dus ook niet. De omslag was abrupt en voelbaar in alles. De karpers verdwenen als sneeuw voor de zon en warempel, daar zagen we de eerste vinnen boven water… los Steuros irritantos!
En deze vrienden zijn niet meer vertrokken. Het leek wel een coup! Uit alle hoeken en gaten kwamen ze. Top diep in de lelies… Wetende dat dit doorgaans voor hen niet een wenselijke omgeving is, was het signaal duidelijk: wij komen hier de zaak even opschonen!!! Het aantal steuren aan de haak steeg dan ook gestaag…
Die dag en zaterdag bleef de thermometer stijgen en zo ook de temperatuur van het water. Misschien wel voldoende voor de karper om de paaizones te bezoeken, wie weet?! Normaliter aanleiding om eens een andere lokatie te proberen, maar het weer zou volgens de berichten opnieuw omslaan en dus kozen we ervoor om te wachten.
En omslaan deed het. In nog geen minuut tijd ging alles van 1 naar 100… Harde slagregen ging gepaard met dreigende stormstoten. De vlakke spiegel voor ons veranderde in een kolkende massa. Allebei hoopte we op een aanbeet, maar nu even niet! Beter dat de vis geduld zou hebben. Uiteindelijk deed alleen de wind de piepers dansen…
Ons grote geluk was dat we met onze rug naar de wind zaten en dat het bouwsel achter ons de storm brak. Was hij van voren aangevallen hadden we nu nog potjes en pannetjes lopen zoeken. Mozes, wat kan het opeens spoken op zo’n water…!

Gelijkspel…

De weersomslag kwam achteraf gezien te laat. Toen wij die zondag-ochtend aan het opruimen waren zagen we de eerste karpers alweer springen, maar ze waren nog (te) ver weg. Het ruige weer had zeker een activerende werking, maar we konden er nu niet meer de vruchten van te plukken.
Uiteindelijk hebben we bijna net zoveel karpers gevangen als steuren. Het voelde een beetje als een gelijkspel. Maar ja, een kniesoor die zich daar druk over maakt toch?! We hebben lol gehad, spanning gevoeld en veel vissen gevangen… nogmaals, wat wil je nog meer?
Al had 1 dagje extra misschien de winst opgeleverd…?! Ik bedoel, je moet toch altijd een beetje krabben aan de korst…

Trofee …!

Overigens die vrijdagochtend, rond 6:00 uur, had ik de laatste aanbeet van die vis-nacht. Ik strompel naar buiten (met mijn dikke knie) en voel de vis. Ja hoor, hij zit eraan! Ik roep Dennis om mee te helpen met de boot, maar Dennis ligt een Sequoia om te zagen, dus die verroert geen vin. “Fuck it” denk ik, ik doe dit al jaren alleen, dus waarom nu niet en maak de boot los.
Nu was ik even vergeten dat ik een dikke knie heb en daarmee de souplesse van een zwangere olifant. Elegant stap ik half in de boot, half op de tube en dat moet je met ruim 110 kilo in een bootje van net 2 meter en een razende vis aan de lijn gewoon niet doen. Wat nog nooit eerder is gebeurt gebeurt nu wel: ik donder met hengel en al koppie onder…!!!
Gelukkig is het zomer denk ik in een flits en kom proestend boven. Ik kijk even naar de tent van Dennis, maar hij is gelukkig nog aan het zagen! Een ding is nu wel zeker, ik ga hoe dan ook die vis landen en dus wentel ik mij als een soort walrus in het bootje.
Door de wat merkwaardige gewichtsverdeling druk ik de zitplank uit de hengsels van beide tubes. Het gevolg is dat mijn volledige gewicht op het schepnet landt, die vervolgens op de sluiting breekt… 2-0 voor de karper! Bekijk het maar, ik ga gewoon varen en zie wel hoe ik die vis landt. Totaal doorweekt stoom ik tussen de flarden mist naar de lelievelden… het is lekker koud!
Eenmaal aangekomen krijg ik contact. Hij zit er nog aan, maar Murphy is mee. Op ruim 4 meter stokt het inhalen. De lijn zit in een pruik om de top van mijn hengel. God mag weten hoe dat gelukt is?! Ik besluit handmatig verder te gaan. De vis heeft behoorlijk wat energie verloren en dus weet ik hem langzaam naast de boot en boven het gebroken net te loodsen… de rest is geschiedenis.
Eenmaal terug lukt het mij om Dennis van zijn missie los te weken en na wat gelach en verkleedwerk nemen we foto’s van mijn trofee …!

Food for thoughts ...

Al doet de praktijk soms wat anders aan, vissen is en blijft een sociale aangelegenheid. Niet dat wij perse sociale wezens zijn, maar als het klikt betekent elkaars aanwezigheid een grote plus. Vooral als er sprake is van humor. Humor is echt belangrijk. Net zo belangrijk als goed eten, goed aas, goeie kleding, goed weer, enzovoort. Geen onderwerp hoeft gespaard, als het maar met humor gaat. En echt he, deze paar dagen heb ik mij een paar keer de ballen uit m’n broek gelachen!
Die zondag rond 6:00 uur in de ochtend krijg ik wat gerommel op mijn meest linker hengel. Het is niet overtuigend, maar er loopt toch lijn van de spoel. Tegen alle ervaringen van de afgelopen 2 dagen in besluit ik de lijn strak te trekken en ja hoor… er zit vis aan! Nou maar hopen dat het karper is.
Kort daarop begint een van hengels van Dennis te ratelen…?! Dus ook Dennis pakt zijn hengel en zet druk. Geen van de twee hengels wijzen nu in de richting waarvan je de vis zou verwachten. Ze wijzen allebei naar eenzelfde punt tussen ons in. Let wel, dit alles vindt plaats ver buiten het gebied van waar Dennis zijn lijnen heeft liggen…
Wat later toont zich een derde speler. Dennis en ik blijken namelijk via een andere lijn contact te hebben met onze “mystery guest”. Het spel wordt nu simultaan gespeeld en ik krijg de eer om de steur, want dat was het, af te drillen. Eenmaal op de kant en van alle knopen en haken verlost, haalt Dennis zijn lijn binnen. Een vierde partij doemt op… een brasem maakt het feest compleet.
Tot op de dag van vandaag heb ik niet kunnen verklaren hoe deze steur nu eerst mijn lijn heeft opgepakt om deze vervolgens aan die van Dennis te knopen. De gebeurtenis is verwarrend en verassend tegelijk. Een beetje zoals onze hele sessie was en misschien wel het leven is denk ik… verwarrend en verassend. Maar gelukkig is daar dan die humor, dus hebben we er vooral hartelijk om gelachen…!
Food for thoughts!
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!