Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Supersessie in Frankrijk

Het is begin februari van dit jaar en de ‘karperkriebels’ hebben mij volledige in de tang. Ik wil weer vissen! Plannen voor het visseizoen worden gesmeed. De te bevissen thuiswateren worden bepaald en natuurlijk mag een Frankrijktrip niet ontbreken. Dit jaar wil ik een keer vroeg naar Frankrijk, met het warme of beter gezegd hete voorjaar van 2011 in mijn achterhoofd besluit ik dan ook dat het in maart moet gebeuren.

De voorbereiding

De voorbereiding begint natuurlijk bij de keuze van het water. Mijn vriendin gaat vaak mee, echter vind zij het idee om vroeg in het voorjaar naar Frankrijk te gaan, geen goed idee. De reden ‘dan is het nog koud’. Tja, vorig jaar was het in maart al bloedheet. De oplossing of het compromis, een huisje aan het water. Speurend over het internet zoek ik naar wateren met een huisje. Van de prijzen die ik tegen kom wordt ik niet vrolijk. Tot ik Lac de Villedon tegen kom op de site van The Carp Specialist. Een zeer eenvoudige Cabin, er staan twee bedden in en een klein keukentje (zonder stromend water). In de Cabin is ook een kacheltje aanwezig, dus mijn vriendin hoeft het niet koud te hebben.
Lac de Villedon is een water van circa 30 ha, de steknr. 21 met Cabin bevindt zich westzijde van het meer. Het visbestand wordt geschat op circa 1200 karpers met een gewicht tot circa 27 kilo, met de verwachting dat de eerste 30 kilo vis niet lang op zich zal laten wachten. Dit is natuurlijk niet slecht, en mijn ‘karperkriebels’ worden dan ook nog eens extra gevoed!
Op de karperbeurs in Zwolle ben ik rond gaan struinen, vooral op zoek naar freezerbaits. Na verschillende stands te hebben gezien kwam ik MTC baits uit Hengelo tegen. Na de beurs besloot ik deze bollen eerst maar eens op het thuiswater te proberen. De nieuwe bollen bevielen uitstekend, twee weken voor vertrek werd ik na drie weekenden blanken getrakteerd op 14,6, 15 en 17,6 kilo wegende spiegels. De 17,6 kilo was tevens mijn nieuwe record voor Nederland. Dit begint dus goed met de MTC bollen! Nu het water en bollen zijn uitgekozen worden de overige visspullen gecheckt en eventueel aangevuld.

Het vertrek

Op vrijdag 23 maart 2012 is het tijd geworden om alles in te pakken. De meeste van jullie zullen dit herkennen als een helse klus. Het past nooit in één keer! Na wat puzzelwerk is het dan toch gelukt om alles in de auto gepropt te krijgen.
We vertrekken rond 23.00 uur uit Zwolle, en de reis verloopt voorspoedig. Rond 8.00 uur in de ochtend komen we aan bij het water. Het ziet er werkelijk prachtig uit, en 30 ha is best groot! Er zijn ook al aardig wat andere karpervissers gearriveerd en we krijgen van John (de uitbater van het water) een bak koffie. John verteld ons wat wel en niet mag en dan kunnen we beginnen met de spullen naar onze stek te brengen. Met een trolley kunnen we via een paadje de visspullen naar onze stek brengen (de meeste stekken zijn hier alleen per boot bereikbaar)!

Vissen, dag één 24e maart

Nu alle visspullen op de stek zijn aangekomen kunnen breng ik alles in gereedheid voor het vissen. Als eerste wordt de boot opgepompt, de dieptemeter geïnstalleerd en de bodem van de stek aan een onderzoek onderworpen. Het blijkt dat er een geul voor de stek loopt, deze is geul is circa 3,2 meter diep. Het bodemverloop is vrij gelijkmatig, vanaf de kant circa 0,5 meter loopt het steeds verder af naar circa 2,5 meter. Dan begint loopt het in eens steiler af naar 3,2 meter, dit lijkt mij een mooie stek. De hengels worden verspreid, één hengel in het midden van de geul, één hengel in het midden van het talud, één aan het begin van het talud. De laatste hengel wordt meer naar rechts gevist, hier is het aanzienlijk ondieper circa 2,5 meter. Wel is de bodem hier een stuk harder. De water temperatuur is circa 10 ⁰C. Alle hengels zijn voorzien van een snowman presentatie met dumbells. Ik kies ervoor om al redelijk wat te voeren, halve tot hele kilo voer per hengel. De hoeveelheid voer is een kwestie van gevoel, en de omstandigheden. De watertemperatuur is nog redelijk laag, echter warmt deze wel op met het mooie weer. De wind staat redelijk mijn hoek in blazen, uit ervaring weten we dat de karpers vaak reageren op de windrichting. Hopelijk zullen ze mijn kant optrekken, als dat gebeurt komen ze vaak in grote scholen. Dit gegeven bepaalde dat ik redelijke durfde te voeren. Het voer bestaat uit hennep, pallets en de MTC Supa Tuna bollen.
Nu alle hengels op de plek liggen kan ik beginnen met het ordenen van de spullen (bij mij is alles altijd eerst gericht om de hengels zo snel mogelijk te water te krijgen), het lijkt wel of er een windhoos lang is gekomen. Een klein uur later is alles klaar, laat de vis maar komen!
Na een heerlijk avondmaal komt één van mijn Delkims tot leven. Na een minuut of tien drillen kan ik de eerste karper landen. Het is een mooie vis van 12,7 kilo. Wat is het toch een heerlijk gevoel als het je zo snel al een aanbeet weet te verzilveren. Vol vertrouwen ga ik dan ook de nacht in. Helaas geven de Delkims die nacht geen teken van leven.

Dag twee, 25e maart

Na mijn welverdiende nachtrust komt ‘s ochtends om 7.15 uur mijn linker Delkim tot leven. Na een korte dril mag ik een kleine spiegel verwelkomen. Snel wordt de lijn weer uitgevaren en wordt er weer een kleine kilo bijgevoerd. Tijd voor een bak koffie! Als ik net achter mijn bakkie zit komt weer de linker Delkim tot leven, het is nu 8.30 uur. Nu maakt een 13,7 kilo zware spiegel haar opwachting.
Dit geeft vertrouwen voor de komende dag. Echter valt het stil. In de voormiddag worden de stekken nog een geïnspecteerd en de lijnen worden met meer precisie uitgevaren. Lang hoef ik niet te wachten, 16.15 uur schub 9,8 kilo, 18.30 uur spiegel 8,4 kilo, 20.15 uur een kleine spiegel. Allen van de meest linkse stek. Het begint nu toch echt te lopen. Met de echt prachtige vissen, in het voorjaar zijn de kleuren echt prachtig! Die avond geen actie meer en wordt het tijd voor nachtrust. De teller staat inmiddels op 6 vissen, niet slecht dacht ik zo.

Dag drie, 26e maart

Ik ben in diepe slaap als om 02.15 uur één van de middelste Delkims tot leven komt. Zo snel als mogelijk probeer ik uit mijn slaapzak te komen. Ik haast mij naar mijn hengel en sla aan. Mijn gevoel zegt me dat ik iets groots gehaakt heb. Het vecht als een bezetene, het is echter geen kaper. Na een lange dril schijnt mijn koplamp op een steur (het schijnt de enige te zijn van het water), het is een groot beest. Na het meten en wegen blijkt deze steur 1,3 meter lang en 15 kilo zwaar! Na deze vangst moet de lijn in het donker worden uitgevaren. Ik ga voldaan mijn slaapzak weer in. Na een paar uurtjes slaap komt weer de zelfde Delkim tot leven. Weer zo snel als mogelijk uit de slaapzak, haastig naar de hengels en aanslaan. De vis neemt echter geen gas terug en trekt log meter na meter de lijn van de spoel (ook al zo ’n zalig geluid, een krakende slib). Dit is zeker geen kleintje denk ik en maan me zelf rustig te blijven.
Het wordt een stevig gevecht de ene keer mag ik wat lijn opspoelen en denk ik aan de winnende hand te zijn, het andere moment gaat ze er weer rustig vandoor en trekt de gewonnen meters lijn weer van de spoel. Dit spel gaat een halfuurtje zo door, naarmate de tijd verstrijkt lukt het me steeds beter haar runs te blokkeren. Ze raakt vermoeid. Het lukt me de vis te landen, en ik haar flank in het licht van mijn koplamp. Wat een bakkus denk ik. Dit wordt een nieuw Frankrijk record schiet door mijn hoofd (mijn Frankrijk record stond op 21 kilo). De vis wordt onthaakt en gewogen, het unster blijft steken op 22,3 kilo! Een nieuw PR en wat voor één, een prachtige geel oranje achtige gloed! Wat een prachtig beest! Wat is het toch een heerlijk gevoel als je zo ’n bakkus mag vangen. Met mijn hoofd in de wolken wordt de lijn weer uitgevaren en is het tijd voor een bak koffie. Het is inmiddels een uur of zeven. Tijdens die bak koffie herbeleef ik meerdere malen de dril en kijk ik de foto ’s terug. Ik besef me dat dit nu al een geslaagde sessie is, acht vissen waarvan zeven karpers en nog maar net twee nachtjes gehad. Tegen het middag uur gaat de linker Delkim weer af. Ik mag een prachtige 16 kilo spiegel begroeten. Het feest is dan nog lang niet afgelopen die middag en avond komen er nog vijf kapers op de kant, tussen de 10 en 18,8 kilo. Die dag ook de eerste losschieter. Aan het eind van dag drie staat de teller op 14 vissen! Echt ongelooflijk, ik ben in een Frankrijk week nooit verder gekomen dan 11 karpers.

Dag vier, 27e maart

Rond 12.00 uur zoek ik mijn slaapzak voor wat nachtrust. Het lukt me niet om de slaap te vatten, de kapers zijn los en ik lig eigenlijk op de volgende run te wachten. Lang duur dit niet, 01.30 uur gaat de linker Delkim weer. Na een korte dril komt er een kleine spiegel op de kant. Nadat de lijn weer is uitgevaren kruip ik weer in mijn slaapzak. Ik wordt om 07.15 uur weer gewekt, weer mag ik een kleine speigel begroeten. Deze heb ik net terug gezet en komt één van mijn rechter Delkims tot leven, het resultaat een schub van 11,5 kilo. Het lijkt erop dat ik druk ga worden vandaag. En inderdaad het wordt een drukke dag. Deze dag mag ik nog negen prachtige karpers verwelkomen, de gewichten tussen de 10 en 17,8 kilo. Het gaat echt als een speer. Aan het einde van dag vier staat de teller op 26 vissen waarvan 12 stuks op dag vier, bizar!

Dag vijf, 28e maart

Dag vijf gaat gewoon verder zoals dag vier eindigde, vissen vangen. Die dag worden de vissen nummer 27 tot en met 42 gevangen, 15 stuks! Kan het nog gekker? De dag begint met een 16,8 kilo spiegel. Gevolgd door een seriespiegel karpers van 4,5 tot en met 16,2 kilo. Na deze reeks is het inmiddels 19.00 uur. We krijgen gelukkig wat tijd voor een avond maal. Om 21.00 uur komt er weer een Delkim tot leven. Op het moment dat ik de vis schep komt een andere Delkim tot leven. Met veel geklungel en hulp van mijn vriendin sta ik nu een vis te drillen en zit er al een flinke karper in het landingsnet. Verdwaast van wat er allemaal gebeurt komt er nog een Delkim tot Leven! Ik zeg tegen mijn vriendin dat zij die binnen moet halen, ik sta immers al te drillen en in het schepnet zit al een vis. Naast me hoor ik haar zeggen ‘er zit niks aan, ik voel niks’. Ik zeg door draaien de vis kan ook naar je toe zwemmen. En ja hoor ook mijn vriendin staat te drillen, voor het eerst in haar leven. Met veel moeite worden de vissen in het landingsnet geloodst. Ik trek mijn waadpak aan om het landingsnet te ondersteunen en er één vis uit te halen. Als ik in het landingsnet kijk zie ik dat dit toch niet de minste vissen zijn. Ik til de eerste vis uit het landingsnet op de onthaakmat, deze blijkt 16,7 kilo te wegen, de tweede 20 kilo, en de derde (de eerste vis ooit van mijn vriendin) 21,8 kilo! Dit kan toch niet gekker, heel bizar. Hierna viel het stil en kon ik eindelijk gaan genieten van wat slaap.

Dag zes, 29e maart

Om acht uur kwam één van de Delkims weer tot leven en begint de dag met een prachtige 13,3 kilo zware spiegel. Tevens kom ik er achter dat de lijn van de rechter stok strak staat terwijl ik geen piep gehoort heb. Voor de zekerheid sla ik aan en voel een lichte weerstand. Ik haal de lijn binnen maar merk dat deze vast zit. Ik twijfel geen moment en stap met hengel de boot in. Na wat kunst en vliegwerk kan ik de lijn vrijmaken, de lijn karper was meerdere malen om de marker gezwommen. Niet veel later lach er een klein spiegeltje op de mat. Nu moesten eerst de lijnen weer worden uitgevaren. Genietend van een bak koffie in de zon (deze had het water inmiddels opgewarmd tot een graad of 13) komt om 9.15 uur één van de rechter Delkims weer tot leven. Een 15,6 kilo zware spiegel komt ons begroeten. Rond het middag uur krijg ik weer een aanbeet, ik sla aan en de karper gaat als een gek vandoor. Ik ben een minuut of vijf in een zwaar gevecht verwikkeld en ineens valt de lijn slap. Een losschieter, en deze vis voelde goed aan. Ik baalde er wel van maar omdat het zo extreem goed gaat ging mijn goede humeur er niet onder gebukt. Dit in tegenstelling tot sessies waarbij je nauwelijks een aanbeet weet te forceren. En indien dit dan eindelijk lukt en hij schiet los, kun je wel door de grond zakken. Die dag lukt het me om nog vijf vissen te vangen twee kleine spiegels, 14,6, 19,6 kilo spiegels en een 17,7 kilo schub.
De teller staat aan het eind van dag zes op 48 vissen. Iedere keer als ik in mijn logboek kijk slaat de ongeloof toe. Je leest wel eens over vissers die veel vangen maar als je zoiets zelf meemaakt, leef je in een soort van roes en prijs je jezelf gelukkig.

Dag zeven, 30e maart

De laatste hele dag is ingegaan. 's Nachts vang ik een schub van 10,4 kilo. ‘s Ochtends tijdens een bak koffie vang ik een klein spiegeltje. Ook de kleine spiegel zijn hier bijzonder mooi beschubt en van kleur. Alle vissen groot en klein zijn zo mooi en gaaf. Dat is op andere wateren nog wel eens anders als je een vis vangt met een uitgescheurde bek of andere gebreken. Hier zijn dat soort taferelen niet aan de orde het is een echt karper paradijs! Na het terug zetten van het kleine spiegeltje krijg ik weer een run, helaas wordt dit de derde losschieter. Om 18.15 uur krijg ik een herkansing en mag ik mijn landingsnet onder een mooie lang gerekte 16 kilo spiegel schuiven. Het zal voor vandaag de laatste vis zijn. Dag 7 heeft mij drie vissen opgeleverd. Wat de teller op 51 vissen zet.

Dag acht, 31e maart

De laatste nacht is ingegaan en de ochtend zal in het teken van opruimen staan. Ik ben benieuwd of er nog wat moois op de kant komt. De aanbeten zijn duidelijk aan het afnemen. Dit komt volgens mij omdat het bekend wordt dat ik goed zit te vangen en er tegenover mij sinds twee dagen twee Duitse karpervisser zitten. Deze twee weten ook de één na de ander te vangen. Echter kunnen zij vanaf hun stek noch verder de hoek in vissen waar de door de wind veroorzaakte golven tegen aan staan te beuken. De laatste nacht levert mij nog een kleine spiegel en schub en nog een mooie 15,6 kilo spiegel. Wat rest is alle zooi weer in te pakken. Iets na tienen is alles ingepakt en kunnen we ons afmelden bij John. Eenmaal bij John aangekomen vernomen we dat er in de westelijke hoek goed gevangen is maar hoe oostelijker men zat hoe minder er is gevangen of zelfs geblankt. En ik kon melden dat ik 54 vissen heb gevangen waarvan 53 karpers, 16 boven de 15 kilo en 3 daarvan 20 tot 22,3 kilo. Heeeel Bizar!
Ik besef me heel goed dat ik dit niet snel weer mee zal maken, maar het was fantastisch! Ik hoop dat iedere karpervisser dit ooit een keer mag meemaken. Veel succes met jullie zoektocht naar onze mooie karpervrienden!
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

vissers hebben ons al beoordeeld

Algemeen
Faciliteiten
Ons aanbod
Begeleiding
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dragon Baits
Koicenter Tiel
Grain Baits
MTC Baits
NTEC
Dynamite Baits
KWO
Korda
PK Baitboats
Cipro Baits
Nash Tackle