Supersessie op Boux met karper tot 28,3kg!

Geplaatst door Klaus Wegmann op 21-12-2018

Het mooie Franse betaalwater Boux staat alom bekend om zijn heerlijk rustige ligging ‘in the middle of nowhere’. In de verre omtrek is geen grote stad te vinden en op het domein hoor je enkel het geluid van de natuur… en zo nu en dan de tractor van de boer. Tijdens onze week hebben we het burlen van de herten gehoord, de zwijnen zien drinken en de roofvogels zien jagen. Bovendien hadden we het meer exclusief afgehuur met 4 vismaten, dus dat was bijzonder gezellig.

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Geweldig landschap

Het meer heeft slechts 1 plek waar u aan het water kunt komen… vanaf daar dient u alles naar uw stek te dragen. Een trolly meenemen is zeker een aanrader, maar ook kunt u de boot natuurlijk gebruiken voor het transport. Wij hadden natuurlijk geen trolly bij, die paste niet meer in de auto. Vanaf de damzijde en de boszijde mag gevist worden. Boux is één van de oudste ‘bekende’ betaalwateren in Frankrijk. Bekende vissers zoals Alijn Danau, Patrick Bauwens, Sven Hoebeeck en Tim Paisley hebben hier al gevist. In het tweede boek van Alijn Danau ‘Tegen de stroom in’ staat het hoofdstuk ‘Boux Belles’ over zijn sessie in april 1999 op het water. De vis kent dus al wat hengeldruk en hebben al veel gezien.

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Klaus met een 27,8kg

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux

Bij het verdelen van de stekken kreeg ik de rechterstek van de bosrand toebedeeld, Sven de middelste stek, Metin links en Jürgen nam plaats op de dam. Mijn stek had het diepste bereik en ik besloot 2 hengels op een flinke voerplaats aan te bieden. Bij aankomst op zaterdag had ik dan ook direct enkele kilo’s boillies verspreid over een stuk water zo groot als een tennisveld. In de komende dagen voerde ik 2x per dag met de werppijp 2kg boilies verspreid over deze stek. Al op zondagochtend 10 uur melde de eerste karper zich op het voer. Wat zal ik zeggen… waarschijnlijk was het direct de grootste spiegelkarper van het water. Ik had ongetwijfeld mazzel, wat een droomstart! Ook mijn vismaten vingen inmiddels goed vis, Metin viste instant en ving direct en Sven kreeg de vis na enkele dagen ook aan de draai. Onze vismaat Jürgen kon pas op woensdagochtend aan het water zijn, dus die had nog wat in te halen.

Onze tactiek was vrij simpel: we visten met goed zinkende fluorocarbon hoofdlijnen en slappe lijn om zo te voorkomen dat we onze eigen lijnen zouden oppikken tijdens de dril. Ook minimaliseerden we zo de lijndruk zodat de vis hopelijk met meer vertrouwen aan het azen zou gaan.

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Metin met een goudstaaf van 21,5kg

Metin vond links in zijn ondiepe zone een flinke school vis. In de nachten sprongen ze flink op zijn visstek… het leken wel dolfijnen. ’s Nachts was het trouwens echt een plezier om buiten te zijn. Doordat er zo weinig lichtvervuiling is van grote steden was de sterrenhemel kaarshelder. Iets waar we veel van hebben genoten! Door het extreem droge weer in de zomer van 2018 stond het waterniveau zo’n 50cm lager dan normaal en was de watertemperatuur in begin oktober nog steeds zo’n 17 °C. ’s Nachts was het feest bij mijn vismaat Metin, die elke nacht 1 of 2 vissen ving. Een prachtige lange schub van net over de 21kg was één van de hoogtepunten van zijn visweek. Hij ving al zijn vissen op een eenvoudige snowman-montage.

Een flink ‘probleem’ op het water is de uitstekende snoekstand. Ieder van ons ving wel een keer een mooie snoek tijdens het indraaien die zich aan de ronddraaiende karpermontage vergreep. Er zit tevens een flink bestand aan voorn, dus de snoeken zwemmen hier echt in luilekkerland. Een genot om ze te zien jagen!

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Sven met een oersterke 28,3kg schubkarper

Op dinsdagmorgen ving Sven zijn PB, de grootste schubkarper van het water op 28,3kg. Deze schub was werkelijk perfect en oogverblindend… werkelijk geen schubje ontbrak en de vis glom van gezondheid. Ook hij ving zijn vissen instant, net zoals mijn vismaten. Mijn voerstek bracht zo nu en dan ook een vis, maar beduidend minder dan de instant visserij van de anderen. Lag het aan de voertactiek, of wellicht de stek?
Op woensdagochtend stond onze vriend Jürgen om 8 uur ’s ochtends plots voor de tent. Hij had 950km gereden om voor 3 nachtjes te komen vissen… dus hopelijk zouden de karpers hem goed gezind zijn tijdens zijn korte verblijf.

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Jürgen alias "Mr M+M Baits" met 22,5kg

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Wij gebruiken allemaal zinkende Fluorocarbon hoofdlijnen

Naast het snoekbestand kent Boux ook flink wat kreeften… waarschijnlijk één van de redenen dat de karpers hier uitgroeien tot recordformaat. Vissen met tijgernoten, plastic haakaas of boilies in een wrap is een perfecte oplossing voor in de zomerperiode. Bij ons in oktober was het aas na een nachtje vissen wel wat aangevreten, maar zat het er nog wel aan. Elke 12 uur opnieuw uitvaren bood uitkomst.

Voorafgaand aan de sessie hadden we gezellig met zijn vieren afgesproken om de boilies voor de visvakantie te rollen bij Jürgen. Aangezien hij de eigenaar van M + M Baits hadden we direct de beschikking over de beste apparatuur én ingredienten. Omdat Ready-Mades op veel betaalwateren verboden zijn draaiden we dus kakelverse verse boilies die we ter plaatse (wanneer nodig) pas voor het eerst zouden invriezen. Ondertussen had ik op mijn voerstek 3 karpers gevangen en er eentje net voor het net verloren. Omdat mijn vrienden het met hun instant tactiek beter deden, stopte ik vanaf woensdagavond met voeren en beviste ik de stek met 3 hengels die ik had voorzien van een gedipt haakaasje. We hebben ook flink geëxperimenteerd gedurende de week wat betreft onderlijnen, maar konden weinig onderscheid ontdekken, aan ’t eind van de week viste iedereen weer gewoon met zijn vertrouwde standaard onderlijntjes…

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
We hadden het water exclusief voor onszelf: genieten!

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux
Het dippen van het haakaas leek sneller tot aanbeten te leiden, in ieder geval tot meer vertrouwen bij de vissers

Elke dag ging de barbecue aan en hebben we gezellig samen gegeten… ieder nam wat lekkers mee en zo maakten we het een dagelijks ritueel waarbij iedereen weer met een gevulde maag terug naar de stek hing. In de laatste nacht kon Jürgen bij een beginnende zonsopkomst een stokoude spiegelkarper van 22,5kg vangen. Wat een geluk… zo had iedereen een 20kg+ karper gevangen deze trip. Zoiets hadden we nog niet eerder meegemaakt tijdens gezamelijke visvakanties. Vooral voor Jürgen was het mooi, omdat hij er natuurlijk maar voor 3 nachtjes bij kon zijn.

Op de terugweg zijn we regelmatig gestopt om foto’s te maken van het mooie heuvelachtige landschap, de wijngaarden en de idyllische dorpjes. Boux… ik kom zeker terug!

Klaus Wegmann

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux

Karpervissen in Frankrijk op betaalwater Domaine de Boux

› Carpfishing in France?     › Karpfenangeln in Frankreich?     › Sitemap     › Partners