Nr. 1 expert in karpervisvakanties

Villedon, een zesdaagse karpersessie met Alijn Danau...

In een poging om de tropische hitte te ontlopen, trok ik met het gezin in m’n kielzog zuidwaarts. Doorgaans niet echt het beste idee als je koelere temperaturen wenst, maar dit jaar is het warmer bij ons dan in de streek waar we naartoe gaan. Nu, de rest van de familie heeft daar veel minder moeite mee en last van dan ikzelf, dus voor hen is dat geen punt. Ik ben dan ook de enige die zich bezondigt aan meteorologisch gemopper.
Familievakanties hebben een eigen dynamiek waarin karpervissen onderaan de lijst van prioriteiten staat. Qua timing zitten we niet meteen op rozen. Niet wat het vissen betreft, er blijkt immers in de laatste weken, in tegenstelling tot eerder in het jaar, niet bijster goed gevangen. En evenmin wat de drukte op de weg aangaat. Er hebben zowat duizenden, misschien wel honderduizenden andere gezinnen uitgerekend dit weekend hetzelfde lumineuze idee om zuidwaarts te karren. Het is wat in vakantieterminologie gekend staat als een ‘rood weekend’. De files zijn er dan ook naar en we komen net niet geradbraakt, zo’n drie uur later aan dan gepland en verhoopt. Maar goed, eenmaal ter plaatse valt het ongemak van de slopende rit als een baksteen van ons af want we worden op Lac de Villedon welkom geheten door eigenaar Paul en zijn wederhelft Sandra en maken kennis met het ronduit prachtige domein. Werkelijk groots wat hier gerealiseerd is. Jaren van werk hebben ze erin gestoken. In die tijd hebben ze deze site omgetoverd tot een eersteklas water met faciliteiten om u tegen te zeggen. Ik begrijp meteen waarom zovele Belgische en Nederlandse vissers ervoor kiezen om hierheen te komen.
Vissen is niet mijn eerste prioriteit. Ik wil vooral wat bekomen nu, alles rustig uitladen, dan een hapje eten en vervolgens lekker chillen. Ik heb nog 5 volle dagen om me op het vissen te gooien. En ik wil ook graag zoveel mogelijk van het WK meepikken. We zitten in de laatste rechte lijn van dat WK dat ik tot dusver op de voet heb gevolgd en de Rode Duivels zijn na werkelijk adembenemende matchen tegen Japan en Brazilië doorgestoten tot de halve finale. We komen daarbij uit tegen het gastland waarin we ons bevinden en dat is uiteraard Frankrijk. En ik hoop om de match hier live te kunnen volgen in onze gite. Ik check de tv en die ziet er feilloos en voldoende groot uit om onderuitgezakt met een frisse pint te genieten van de matchen die nog komen gaan. Paul, de eigenaar, vertelt me echter dat er wat fout is met de wifi-verbinding en het niet lukt. Hij heeft recent nog een reeks bomen gekortwiekt omdat die volgens hem voor stoorzender spelen, maar het mag helaas niet baten. Echter, hij nodigt ons uit om bij hem de matchen te komen volgen op een werkelijk gigantisch groot scherm. Wat een service, heerlijk vooruitzicht is dat!
Los van de verzengende hitte en de WK-gekte staat er natuurlijk ook vissen op het programma. We hebben het voorrecht om te kunnen resideren in de werkelijk prachtig gerenoveerde en fraai ingerichte gîte waarvan het terras rechtstreeks uitgeeft op de dijk van het water. Ik kan dus met andere woorden vanaf het balkon vissen. Toegegeven, ik heb al in minder luxueuze omstandigheden mijn lijnen uitgegooid. Niet dat dit vissen de absolute prioriteit is van deze zesdaagse, neen dat is in de eerste plaats vakantie met het gezin en het vissen zie ik als een fijn extraatje. Bedoeling is om iedereen tevreden te stellen. Met vrouw en kids af en toe een uitstap te maken en de nachten, ochtenden en avonden mee te pikken.
Op zondag heb ik de spullen klaar, zijn de lijnen veranderd (je dient hier immers met nylon te vissen en voor een verstokt braidvisser als ikzelf is dat even aanpassen) en kunnen de hengels te water met behulp van een grote hardplastic boot. Van hetzelfde type als op Rainbow, zij het iets groter en nieuwer ook. Ik vis vanaf de dijk in het diepste gedeelte van het water. Mijn eerste buren zit verderop links en rechts op stekken 2 en 19. Dan zit er nog ergens halverwege een Belgisch koppel en dat is het eigenlijk. Lekker ondruk. Paul vertelt me daarover dat de meeste vissers verkiezen om in het voorjaar tot het begin van de zomer en vervolgens het najaar te boeken. Door het relatief ondiepe water zijn de vissen immers al heel vroeg op het jaar prima vangbaar. Bovendien zitten ze dan op hun beste gewichten, wat maakt dat vele vissers ervoor kiezen om dan af te zakken. Voor enkele jaren hadden ze gedurende enige tijd af te rekenen met een katvisprobleem, maar daaraan is intussen verholpen. Het water van het meer werd afgelaten en de smerige kwelduivels zijn verwijderd. Dat blijkt ook want ik heb er geen last van.
Op maandag krijg ik mijn eerste aanbeet. Ik zie op de ondiepe plek waar ik de hengel heb neergelaten iets uit het water komen dat me eigenlijk al vertelt wat er loos is. Ik heb nog maar zelden karpers zien uit het water wippen wanneer ze tot het besef komen dat ze gehaakt zijn. Steuren daarentegen doen niks liever. Even laten zien dat ze een diploma dolfijnacrobatiek op zak hebben. Het oerbeest zoeft er vandoor als een TGV en neemt de boot waarin ik intussen samen met kleine Mauro heb plaatsgenomen, op sleeptouw. Dat vindt hij geweldig. En de daarop volgende sprongen van het wildebeest maken een diepe indruk op hem. Ik heb nog nooit zo genoten van de dril van een steur. De spanning die het teweegbrengt en de indruk die het nalaat op mijn kleine jongen zijn enorm. Zijn gezicht spreekt boekdelen. De dril duurt een stuk langer dan ik gewoon ben (omwille van de nylon neem ik geen risico’s), maar als de diamantsteur na enkele vergeefse pogingen toch in het net verdwijnt is kleine Mauro er niet helemaal gerust op. “Het lijkt wel een haai papa!”
In de loop van de namiddag vang ik dan de eerste karper. De rest van het gezin is er eventjes tussenuit en ik ben alleen. Echter, één van de Belgische jongens die wat verderop zit, meert net op dat moment aan links van mijn stek en is zo vriendelijk om de vis te komen fotograferen.
De volgende dag vis ik maar enkele uren, er staat een uitstap op het programma, maar er komt toch weer een iets exotischer creatuur op kant. Een vissoort die de rest van de familie maar “vies” vindt. “Precies een rare slang papa”. De meerval en eerder ook al de steur wijzen er op dat er allicht weinig of geen karpers in de buurt zitten. Ik zie ze ook niet springen in mijn sector, wel een flink eind erbuiten, maar om een of andere reden hebben ze weinig zin in een bezoek en blijven ze uit de buurt. Ik laat nog wat aas achter (een combinatie van CCMoore Odyssey en Live System) en verlaat voor voor even het strijdtoneel. Ik wil vanavond paraat zijn om de Rode Duivels te zien schitteren.
Dat pakt helaas even anders uit. Het steriele spel van de Fransen zorgt ervoor dat de Duivels nooit helemaal in hun favoriete spel raken en even na de pauze kopt Umtiti de bal na een hoekschop ongrijpbaar voorbij Courtois. We zijn genaaid. Paul schenkt door mijn vrouw meegebrachte koude Duvel in en ontpopt zich naast me als een zo mogelijk nog vuriger supporter van de Duivels dan ikzelf. We zien nog enkele driekwartskansen voor de Belgen waarbij de “oeoeoeoehs” en de “aaaaahs” niet van de lucht zijn, maar vooral veel antivoetbal van onze zuiderburen en langzaam dringt het besef door dat de Fransozen er doorheen gaan spartelen en op weg zijn naar de finale. Wat een domper. De Rode Duivels worden veroordeeld tot wat heet ‘de kleine finale’ waarin ze voor de tweede keer tegen de Engelsen zullen uitkomen (en met overwicht winnen). Enigszins ontgoocheld over de uitslag, anderzijds ook best trots over het afgelegde parcours, druip ik af, keer terug naar de stek en besluit om me vanaf morgen weer wat op het vissen te concentreren. Dan zijn we immers al woensdag en op vrijdagmiddag reizen we alweer af. Ik heb nog niet veel ‘dood gedaan’, dus hoog tijd dat ik een tandje bijsteek.
De volgende dag wordt het me nog eens duidelijk dat de karpers eigenlijk volledig buiten mijn sector zitten. Een nieuwe en nog grotere steur die ik in het water onthaak bevestigt dat alleen maar. Echter, aangezien er niemand bij de ‘Cabin’ zit, de stek die in het verlengde van ‘mijn’ gebied ligt, kon ik twee hengels met toestemming van Paul tot daar wegbrengen. En daar zit duidelijk wel een groepje karpers, want in de laatste rechte lijn vang ik daar nog 6 vissen tot 18,5 kg. Stuk voor stuk hard knokkende spiegels, één brok spieren en super gaaf. Ze maken deze vakantie af. Iedereen heeft het naar zijn zin gehad. Mijn vrouw is tevreden en heeft genoten van de rust en de prachtig en comfortabel ingerichte gîte, ik heb in laatste instantie nog wat karpers mogen vangen en kleine Mauro kreeg naast veel waterpret in het plaatselijke zwembad ook het nodige avontuur.
Ik kom zeker nog eens terug op Lac de Villedon, maar dan wel om me 100% te concentreren op het vissen en een gooi te doen naar enkele van de vele fraaie en vette spiegels die er rondzwemmen.
Alijn Danau
Bekijk dit betaalwaterMeld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van The Carp Specialist in uw mailbox!

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Onze brochure

Vraag onze brochure aan en deze belandt bij u thuis op de deurmat.

Ontdek Villedon

Bas

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit betaalwater? Neem dan gerust contact met ons op

NL+31 344 66 48 06
BE+32 280 87 432

Whatsapp+31 6 556 88 912

Daarom boekt u bij The Carp Specialist

7614 vissers hebben ons al beoordeeld

9,5
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Algemeen
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Faciliteiten
9,4
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Ons aanbod
9,3
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Begeleiding
Met een geweldig aanbod aan diverse wateren kom je al snel uit bij The Carp Specialist. Door de enorme klantvriendelijk en goede begeleiding zal je niet teleur gesteld worden. Het enigste wat hun je niet kunnen garanderen is dat je gaat vangen. Al de rest word in de puntjes geregeld voor je!
9
Rating starRating starRating starRating starRating star half
Edwin Stoffels
Uw professionele karperreisbureau
Ruime keuze aan betaalwateren
Al 60.651 tevreden vissers geholpen
De grootste community karpervissers

Deze karpermerken gingen u al voor!

Dragon Baits
Grain Baits
Korda
MTC Baits
Nash Tackle
PK Baitboats
NTEC
KWO
Dynamite Baits
Cipro Baits
Koicenter Tiel